Estats Units

La policia de Memphis desmantella la unitat dels policies que van matar Tyre Nichols

Milers de manifestants protesten a Memphis i a les principals ciutats del país de manera pacífica, tal com havien demanat la família i el president Biden

Centenars de manifestants han sortit al carrer per rebutjar la violència policial després de fer-se públics els vídeos de la pallissa mortal
3 min

WashingtonLa policia de Memphis ha anunciat en un comunicat que desmantella la unitat Scorpion, a la qual pertanyien els agents acusats d'assassinar el jove Tyre Nichols, després d'una pallissa que va quedar enregistrada en les càmeres dels agents. Després de l'enèsim cas de violència policial als Estats Units, la unitat, formada per 50 agents i que tenia la funció de rebaixar els índexs de criminalitat en algunes zones més conflictives, quedarà "permanentment desactivada".

La decisió arriba després de l'escàndol generat al país per la publicació de quatre vídeos de la policia que mostren amb detall la violència exercida contra el jove indefens, que han estat interpretats com l’enèsima prova de la infàmia del sistema policial nord-americà. Les crues imatges havien desencadenat la convocatòria de protestes arreu del país.

"Digueu el seu nom: Tyre Nichols". La indignació i el dol que plana sobre els Estats Units des de fa una setmana, quan va transcendir que cinc agents havien apallissat mortalment un afroamericà a Memphis (Tennessee),va prendre els carrers. Dos anys després de l'assassinat de George Floyd a mans de la policia, que va desencadenar protestes massives i disturbis arreu dels EUA, i especialment a Minneapolis (Minnesota), la brutalitat policial segueix a l'ordre del dia.

En aquesta ocasió, l'epicentre del dol és Memphis, una ciutat de 628.000 habitants on gairebé dos terços dels residents són negres, entre els quals la víctima i els seus cinc botxins. Centenars de manifestants han bloquejat aquesta nit el trànsit en una autopista de la ciutat, amb diversos camions i altres vehicles.

El reduït nombre de manifestants i el caràcter pacífic de les protestes són encara incomparables amb el que es va viure fa dos anys, tot i que diverses organitzacions han cridat a mantenir-se als carrers fins a aconseguir canvis estructurals en el sistema policial. L'administració de Joe Biden, els advocats i la família de Nichols han demanat que no es recorri a la violència.

A les principals ciutats del país, com la capital, Washington, Boston o Nova York, també estan tenint lloc protestes pacífiques amb centenars de persones. A Washington, un grup s'ha manifestat davant la Casa Blanca, amb cartells que demanaven “fi al terror policial”, “justícia per a Tyre Nichols” i que "s'empresonin els policies assassins". A Boston, una marxa ha aturat el trànsit en alguns punts de la ciutat. A Nova York, les marxes han pres el centre de Manhattan i s'han pogut veure aldarulls i detencions a la zona de Times Square.

Durant la jornada de dissabte hi ha hagut petites protestes arreu del país i s'espera que al vespre (matinada a Catalunya) reuneixin un grup més gran de manifestants. Entre les manifestacions convocades, el focus seguirà estant a Memphis, però també s'espera molta assistència a Boston (Massachusetts), Baltimore (Maryland), Pittsburgh (Pennsilvania), Salt Lake City (Utah), Atenes (Geòrgia) i Columbus (Ohio), entre altres ciutats.

Biden: "Estic indignat i profundament dolgut"

De la mateixa manera que s'ha iniciat la resposta als carrers, també han començat a arribar les primeres reaccions polítiques. El president dels EUA, Joe Biden, ha dit que està “indignat” i “profundament dolgut” després de veure les imatges de la pallissa, alhora que ha tornat a demanar als qui “busquen justícia” que no recorrin a la violència. “La violència mai és acceptable, és il·legal i destructiva”, ha dit el mandatari.

Una reacció molt diferent de la de Donald Trump després de fer-se pública la imatge de l'assassinat de George Floyd. "Quan comencen els saquejos, comencen els trets", va dir aleshores l'expresident, que va aprofitar les protestes per encendre els ànims, i va reprimir-les amb força.

A més del cas de Floyd, que va morir durant l'actuació policial, s'han establert molts paral·lelismes entre Nichols i Rodney King, un taxista que fa trenta anys també va ser agredit per la policia mentre uns videoaficionats gravaven l'escena, que va fer la volta al món. La violentíssima revolta que va desencadenar-se a continuació va deixar 53 morts i 2.000 ferits.

Aquesta nit, una de les seves filles, Laura Dene King, ha vist les imatges publicades per la policia de Memphis acompanyada d'un grup d'activistes. Els vídeos li han recordat la violència que va patir el seu pare l'any 1991 i li han fet caure llàgrimes d'impotència. "Estic perduda, no sé què sentir. Em sap greu dir que seguim estant en el mateix lloc, més de 30 anys després".

Un manifestant intentant pujar en un vehicle policial a Nova York durant l'onada de protestes per la pallissa mortal d'uns policies a Tyre Nichols.
Protesta a Memphis contra la violència policial després de fer-se públics els vídeos de la pallissa mortal a Tyre Nichols.
stats