Internacional22/10/2021

Les infermeres d'Eswatini es neguen a atendre policies en protesta per la repressió

El país viu una onada de manifestacions prodemocràtiques que les forces de seguretat han reprimit a trets

Mar Bermúdez i Jiménez
i Mar Bermúdez i Jiménez

BarcelonaLes infermeres d'Eswatini es neguen a atendre policies ferits en les manifestacions que agiten el país des de dilluns. El motiu és que, suposadament, la policia va disparar i malferir 30 companyes en la protesta que van dur a terme com a col·lectiu sanitari el 20 d'octubre. L'antiga Swazilàndia és l'última monarquia absoluta de l'Àfrica, dominada pel rei Mswati III des de fa trenta-cinc anys, i des del mes de juny una onada de manifestacions pro democràcia ha ocupat els carrers.

A principis d'aquesta setmana treballadors del sector sanitari i altres serveis públics van anar al Parlament a presentar una petició per demanar millores en les seves condicions laborals. La protesta es desenvolupava amb normalitat fins que la policia la va reprimir amb "una força sense precedents", segons el Sindicat Democràtic d'Infermeres de Swazilàndia (SDNU). El sindicat assegura que 30 infermeres van resultar ferides quan la policia i l'exèrcit van obrir foc, i un jove vianant que passava per la zona va perdre la vida. Arran dels fets l'SDNU, en un gest que considera que és de "solidaritat amb les infermeres ferides", ha declarat que "no atendrà els policies ferits".

Cargando
No hay anuncios

Les autoritats han negat rotundament els fets a diferents mitjans de comunicació locals, assegurant que "no es va fer ús d'armes de foc en la intervenció policial" del dia 20. A més, ha justificat l'actuació dient que la policia només intentava dissoldre una manifestació que podia arribar a ser violenta. El govern ha pres mesures i ha prohibit les manifestacions.

Cargando
No hay anuncios

Les infermeres s'han sumat a tot un seguit de manifestacions de diversos col·lectius i professions, com ara transportistes i estudiants, que fa temps que surten al carrer. Tots reclamen reformes constitucionals per convertir-se en una democràcia i poder escollir els seus representants. Però, més enllà de voler exigir un nou tipus d'estat i de posar fi a la monarquia, hi ha un al·licient molt important per a les manifestacions: les grans desigualtats socioeconòmiques. Les últimes dades recollides pel Banc Mundial, de l'any 2016, mostren que un 60% de la població del país vivia en la pobresa.

Arran del malestar i l'agitació social s'han tancat les escoles del país i s'han bloquejat temporalment alguns serveis d'internet, com ara Facebook, cosa que dificulta poder obtenir informació clara dels fets. Tot i això, ha sortit a la llum un vídeo publicat al compte de Twitter de Zwazi News, un mitjà local, en què es poden veure les infermeres protestant pacíficament a tots els hospitals del país.

Cargando
No hay anuncios