La Xina i els Estats Units reactiven els canals diplomàtics
El secretari d'Estat nord-americà aterra a Pequín per refer ponts, en el moment més baix en les relacions entre les dues potències
PequínEl secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha arribat aquest diumenge a la Xina, en un moment d'alta tensió entre els dos països, per intentar refer els canals de comunicació. Blinken ha emfatitzat des de Pequín la importància de la diplomàcia i ha convidat el seu homòleg xinès, Qin Gang, a visitar Washington. El conflicte a l'estret de Taiwan, el posicionament de la Xina al costat de Rússia davant la invasió d'Ucraïna i les malmeses relacions comercials han congelat els llaços entre Washington i Pequín. És tan greu el deteriorament de les relacions entre les dues potències que el sol fet que Blinken aterri a Pequín ja es considera un èxit.
La reunió entre Blinken i Qin s'ha saldat amb una aposta per restablir les línies de comunicació. Totes dues parts han coincidit en el desig d'estabilitzar les relacions i evitar que la competència entre els dos països es converteixi en un conflicte.
La part nord-americana ha assegurat que les converses havien estat "franques, substantives i constructives". Blinken ha destacat “la importància de la diplomàcia i de mantenir canals oberts de comunicació per reduir el risc d'errors de càlcul”. Per la seva banda, els mitjans xinesos destacaven que Qin ha assegurat que la Xina està compromesa a “construir una relació estable, predictible i constructiva”. També ha advertit que Taiwan és el “risc més prominent” de conflicte amb els Estats Units.
Blinken és el primer alt funcionari nord-americà que visita Pequín gairebé en cinc anys, en un viatge que va ser ajornat al febrer a causa dels presumptes balons espia xinesos sobre els Estats Units. S'esperen petits avenços per augmentar el nombre de connexions aèries i també per facilitar els viatges de negocis i els intercanvis d'estudiants entre tots dos països.
L'avantatge de les baixes expectatives és que qualsevol petit avenç, encara que només sigui obrir la porta a normalitzar les relacions i programar noves trobades per continuar negociant, es pot considerar un èxit. S'espera que aquest dilluns Blinken s'entrevisti amb el president de la Xina, Xi Jinping.
La invasió russa d'Ucraïna i la tensió amb Taiwan, juntament amb les deteriorades relacions econòmiques, inclòs el veto als microxips avançats a les tecnològiques xineses, són a l'agenda de Blinken. Però els Estats Units també plantegen temes que els preocupen més directament, com la implicació de la Xina en l'exportació de fentanil, la droga que ha generat una crisi de salut pública als Estats Units, o la seguretat dels ciutadans nord-americans residents al gegant asiàtic. La manca de respecte pels drets humans també serà un tema de fricció entre les dues delegacions.
Assegurances prèvies a Tòquio i Seül
Blinken arriba a la Xina marcant territori; abans d'embarcar-se cap a Pequín va mantenir converses amb els seus homòlegs del Japó i Corea del Sud. El secretari d'Estat va garantir el “compromís ferri” dels Estats Units amb la defensa dels dos països. Tòquio, Seül i Washington van emetre dijous un comunicat conjunt per “condemnar” Corea del Nord pel llançament de míssils balístics de curt abast.
La Xina s’ha afanyat a mostrar la seva falta d'expectatives davant del viatge. Dimecres passat, després de la conversa telefònica entre Blinken i Qin prèvia a l'anunci oficial del viatge, el ministre xinès no va dubtar a emetre un comunicat en què exigia als Estats Units "deixar d'interferir en els afers interns de la Xina", en clara referència a Taiwan.
Blinken fa aquest viatge després de superar nombrosos obstacles. Després de ser suspesa per l'afer dels globus espia, fa unes setmanes un altre episodi va fer trontollar la reunió: la publicació als mitjans nord-americans d'un possible acord de la Xina amb Cuba per instal·lar a l'illa del Carib una base del gegant asiàtic per espiar els Estats Units. Una informació que Pequín i l'Havana han negat.
La visita d'Antony Blinken obre les expectatives a una normalització de les relacions i deixa la porta oberta a altres viatges oficials els pròxims mesos. S’espera un possible viatge de la secretària de Comerç, Gina Raimondo, o de la secretària del Tresor, Janet Yellen. També se celebraran les cimeres del G-20 al setembre i la de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic a San Francisco, prevista per al novembre, a les quals podria assistir Xi Jinping.