Coronavirus
Internacional15/03/2021

Alemanya, França i Itàlia també aturen la immunització amb AstraZeneca

Mor a Noruega una de les persones que van patir trombosi greu després de rebre la vacuna

Sabadell / Brussel·lesEls Països Baixos s'han sumat aquest dilluns a la llista dels estats que han decidit suspendre temporalment l'administració de la vacuna contra el covid-19 desenvolupada per la farmacèutica AstraZeneca, davant de les sospites que podria estar relacionada amb el risc de coàguls que s'han trobat en algunes de les persones que l'havien rebut. Irlanda també havia anunciat al paralització aquest diumenge, com havien fet Àustria, Dinamarca, Estònia, Lituània, Noruega, Islàndia i Tailàndia. La mesura és temporal fins que s'estudiïn si aquests trombes estan relacionats o no amb la vacuna.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears
Cargando
No hay anuncios

"No hi ha d'haver cap dubte sobre les vacunes. És molt important que els informes sobre efectes secundaris s'investiguin adequadament. Sempre hem de pecar de cautelosos, de manera que ara és aconsellable prémer el botó de pausa com a mesura de precaució, confio plenament en els nostres experts per això", ha dit el ministre de Salut, Hugo de Jonge.

Cargando
No hay anuncios

Els fets s'estan estudiant, i per ara no hi ha cap prova concloent que vinculi la vacuna amb aquests trombes, però els nous casos s'uneixen als que ja s'havien detectat al llarg de la setmana a Àustria, Dinamarca i Itàlia, alguns dels quals també van acabar provocant la mort dels pacients. En tot cas, en cap d'aquests incidents no s'ha determinat encara que hi hagi una relació directa de causa-efecte entre la injecció i els problemes de salut posteriors. El ministre de Salut d'Irlanda, Stephen Donnelly, també va explicar diumenge la decisió d'aturar l'ús d'aquesta vacuna com una mesura "de precaució".

Stephen Donnelly, ministre de Salut d'Irlanda
Cargando
No hay anuncios

A més dels quatre països que han suspès temporalment l'ús de la vacuna d'AstraZeneca, altres estats (entre els quals Àustria, Itàlia, Lituània, Estònia, Luxemburg, Grècia, Romania i Letònia) han retirat els lots concrets del fàrmac relacionats amb els incidents. Malgrat tot, tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com l'Agència Europea del Medicament (EMA) no veuen motius per deixar d'utilitzar la vacuna i recomanen mantenir-la. Les dosis d'AstraZeneca es continuen utilitzant amb normalitat en molts països europeus, entre els quals Espanya, un dels 17 territoris on es van enviar vials del mateix lot retirat a Àustria.

Per la seva banda, AstraZeneca ha assenyalat en un comunicat que ha analitzat els efectes de més de 17 milions de dosis administrades fins ara i que no ha trobat "cap prova d'un risc més elevat d'embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopènia [baix nivell de plaquetes]". "De fet, el nombre d'aquest tipus d'esdeveniments registrats per a la vacuna d'AstraZeneca contra el covid-19 no és més elevat que el nombre que s'hauria pogut donar naturalment entre la població no vacunada", defensa la farmacèutica, que recorda que en els seus assajos clínics no es va detectar cap relació entre la vacuna i aquests efectes. En tot cas, la companyia diu que està analitzant "curosament" aquests casos.

Cargando
No hay anuncios

Símptomes "inusuals"

En els casos detectats a Noruega i que han motivat la decisió d'Irlanda, els pacients mostraven "símptomes molt inusuals", com ara sagnats, trombes i una baixada del nivell de plaquetes en sang, segons el director mèdic de l'Agència Noruega del Medicament, Steinar Madsen. "Estan bastant malament, ens ho estem prenent molt seriosament", va afegir Madsen. Els pacients són adults de menys de 50 anys.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, l'agència ha demanat a les persones d'aquest grup d'edat i que hagin rebut la mateixa vacuna que vagin al metge "tan aviat com puguin" si noten que el seu estat de salut empitjora "més de tres dies després de la vacunació" o si detecten "punts blaus grossos o petits a la pell".