Qui era Ismail Haniyeh, el líder de Hamàs assassinat a Teheran?

El màxim dirigent polític de la milícia palestina des del 2017 era una figura clau en l'esforç diplomàtic per a un alto el foc a Gaza

3 min
Un home penja un retrat d'Ismail Haniyeh a un camp de refugiats palestins a Beirut.

BarcelonaL'assassinat d'Ismail Haniyeh, el màxim responsable de Hamàs, aquest dimecres a Teheran suposa el cop més dur d'Israel contra la milícia palestina dels últims anys i posa la regió en la situació més incerta des que va començar la guerra a Gaza l'octubre de l'any passat. Haniyeh, que feia cinc anys que vivia exiliat, era el màxim responsable del grup palestí i també la seva cara més coneguda a l'esfera internacional.

Fill de refugiats palestins del poble d'Al-Majdal, a l'actual ciutat israeliana d'Ashkelon, Ismail Haniyeh va néixer l'any 1962 al camp d'Al-Shati, al nord de la ciutat de Gaza. Va estudiar literatura àrab a la Universitat Islàmica de Gaza i el 1983 es va unir al Bloc Islàmic, el moviment estudiantil de Gaza que es considera el predecessor de Hamàs. Als anys 90 va arribar a ser professor i degà de la universitat. En aquella època, Haniyeh ja havia estat empresonat per Israel durant tres anys per haver participat en la Primera Intifada com a membre de Hamàs.

Més tard va ser empresonat encara dues vegades més. El 1992 les autoritats israelianes el van deportar al Líban, juntament amb uns 400 membres més de Hamàs i la Jihad Islàmica, després que les Brigades Al-Qassam segrestessin un soldat israelià. "Aquell període va establir les bases de les relacions entre els moviments de resistència i alguns països regionals", va dir Haniyeh el 2020 en el seu primer viatge al sud del Líban des d'aquell exili imposat. "Va ser una etapa que va produir una transformació estratègica en la història de Hamàs i el poble palestí", va afegir. El 1993 Israel va acceptar el retorn dels milicians, forçat per les protestes constants a Gaza i Cisjordània.

Dins l'organització, Haniyeh va anar escalant posicions i va passar a formar part del cercle més proper de Sheikh Ahmed Yassin, el fundador i llavors líder de Hamàs. El 2003 tots dos van sobreviure a un intent d'assassinat en un bombardeig israelià a la ciutat de Gaza. Però pocs mesos després les forces israelianes van matar Yassin. "Després del 2003, Haniyeh va guanyar molta popularitat entre la gent de Hamàs per la seva postura i les aparicions als mitjans", explica a Al-Jazeera el professor de la Universitat de Qatar Hassan Barrari.

Sheikh Ahmed Yassin, fundador de Hamàs, amb Ismail Haniyeh, en una foto del 2002.

Dues dècades a la cúpula

Haniyeh va convertir-se en el candidat de la milícia palestina a les eleccions parlamentàries del 2006, que va guanyar. Destituït un any després del càrrec de primer ministre pel president palestí Mahmud Abbas, amb qui mantenia una llarga disputa política, Haniyeh encara governava de facto sobre Gaza, tot i que des de Qatar, on es va exiliar el 2019. Dos anys abans havia assumit la presidència del buró polític de la milícia i n'era el màxim responsable i representant, sobretot a l'àmbit internacional.

El 2018 els Estats Units van designar-lo com a terrorista, argumentant que havia estat un "defensor de la lluita armada, fins i tot contra els civils", i que les activitats de Hamàs havien estat responsables d'"unes 17 vides nord-americanes assassinades en atacs terroristes".

Casat i amb 13 fills, Haniyeh ha estat un dels principals objectius d'Israel, sobretot des de l'atac del 7 d'octubre. L'abril passat un bombardeig de l'exèrcit hebreu va matar tres dels seus fills i quatre nets que eren a la Franja. Ja llavors, el líder polític de Hamàs va deixar clar que aquests assassinats selectius no afectarien la lluita dels palestins. "Creuen que si maten o assassinen líders o els seus familiars abandonarem el nostre poble i la resistència. S'equivoquen. Aquesta sang noble que es vessa, inclosa la dels meus propis fills, endurirà la nostra determinació i ens farà més desafiants, més inflexibles per continuar el camí de la lluita i la resistència fins que guanyem la nostra llibertat i es recuperin els drets legals dels pobles palestins", va dir. En total, 60 familiars seus han mort els últims deu mesos.

Figura moderada

Haniyeh era considerat un polític de l'ala moderada de Hamàs i una figura clau en els esforços diplomàtics per aconseguir un alto el foc a Gaza. "Era una figura política i pragmàtica", diu l'analista política Nour Odeh a Al-Jazeera. "Era conegut per mantenir relacions molt positives amb líders palestins de totes les faccions", afegeix.

Amb el seu assassinat, el màxim responsable de la milícia és ara Yahya Sinwar, el líder del grup a la Franja de Gaza, considerat el cervell darrere l'atac del 7 d'octubre i l'objectiu número u d'Israel.

stats