Israel aprofita el desordre de la transició per atacar Síria per terra, mar i aire

L’exèrcit israelià ha efectuat més de 300 bombardejos contra el país des de la caiguda d’Al-Assad, ha ocupat una zona desmilitaritzada a la frontera i ha colpejat la força naval siriana

El port de Latakia, a Damasc, després dels bombardejos israelians
10/12/2024
3 min

El CaireAprofitant el desordre que ha provocat el col·lapse del règim de Baixar al-Assad i l’obertura d’un procés de transició a Síria, Israel ha llançat una campanya militar contra el país per terra, mar i aire que està destruint gran part dels recursos i de les instal·lacions del seu extint exèrcit. Tel-Aviv afirma que l’ofensiva, que s’ha intensificat des de la nit de dilluns, és temporal i té per objectiu evitar l’enfortiment de grups hostils i colpejar interessos de l’Iran i de Hezbollah.

Des que es va confirmar que Al-Assad havia fugit de Síria diumenge, avions de combat de l’exèrcit israelià han efectuat més de 300 bombardejos en territori sirià, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH). Israel fa anys que realitza atacs aeris a Síria, durant molt de temps sense reivindicar-los i principalment dirigits contra objectius iranians i de Hezbollah. En el darrer any, però, ha ampliat aquestes accions, que s’han disparat des de la desfeta d’Al-Assad.

En els últims tres dies, l’exèrcit israelià ha dut a terme bombardejos en 9 de les 14 províncies de Síria, i ha colpejat múltiples bases i casernes militars de l’exèrcit regular del país, amb el resultat de destrucció d'avions, helicòpters i radars, així com dipòsits i fàbriques d’armes, munició i míssils, segons l’OSDH. També ha atacat un centre d’investigació i un complex de seguretat a la capital, i un pas fronterer amb el Líban usat en el passat per Hezbollah per moure armament.

Alhora, fonts israelianes anònimes han declarat a mitjans com Axios, dels Estats Units, que un dels objectius principals han estat instal·lacions del programa d’armes químiques del règim, del qual no es coneixen gaires detalls. L’Organització per la Prohibició d’Armes Químiques (OPAQ), que coopera amb l’ONU, va informar dilluns que està seguint de prop la situació a Síria i que “importants quantitats d’armes químiques” continuen en “parador desconegut”.

El ministeri de Defensa israelià també ha afirmat aquest dimarts que les seves forces navals van dur a terme durant la nit de dilluns una operació a gran escala contra vaixells militars de la marina siriana a la zona del port de Latakia, al nord-oest del país, dirigida a desmantellar la flota naval de Síria, principalment naus que disposaven de sistemes de míssils antivaixell.

Israel ocupa la zona coixí

D’altra banda, l’exèrcit israelià ha desplegat forces addicionals i ha llançat una incursió sobre almenys una zona coixí desmilitaritzada situada entre Israel i Síria. Tropes israelianes van començar a reforçar les seves posicions als Alts del Golan ocupats a mesura que els rebels van començar a guanyar territori al sud de Síria, i durant el cap de setmana aquests van prendre el control de tota la regió a tocar de la frontera, on hi ha desplegada una força de l’ONU.

L’exèrcit israelià assegura que la incursió terrestre busca prevenir amenaces, tot i que aquest és precisament el principal objectiu de la zona desmilitaritzada que ara ha ocupat. Aquesta zona coixí, que és una franja de terreny relativament estreta, es va establir l’any 1974 en un acord firmat després d’una guerra que va enfrontar Israel i Síria. Israel va capturar i ocupar part dels Alts del Golan, que la comunitat internacional considera sirians, el 1967.

Fins ara Israel ha confirmat la incursió a la zona desmilitaritzada des de diumenge, quan va prendre el control d’un estratègic turó de la zona, i també s’han publicat imatges de tropes desplegades en localitats totalment o parcialment situades dins de la zona coixí. Fonts locals, com l’OSDH, assenyalen, però, que les forces d’Israel han avançat més enllà d’aquesta franja, ja en territori sirià. Un portaveu de l’exèrcit israelià ha declarat a l’ARA que les tropes estan “estacionades” a la zona coixí, però no ha aclarit si s’han produït incursions més enllà.

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va assegurar diumenge que l’acord de separació de forces del 1974 s’havia “esfondrat” amb la retirada de l’exèrcit sirià de les seves posicions. I va anunciar que havia donat l’ordre d'aconseguir-ne el control temporalment, fins que s’arribi a un nou acord per evitar que s’hi instal·li una “força hostil”. El moviment, però, ha estat molt criticat per la majoria de països àrabs, que el consideren una nova ocupació, un atac a la sobirania i la integritat territorial de Síria, a més d'una violació del dret internacional.

stats