Israel diu que va matar una vintena de membres de Hezbollah en el bombardeig a Beirut

La milícia libanesa confirma la mort del comandant del front sud Ali Karaki, un home especialment rellevant

3 min
Seguidors de Hassan Nasrallah a la ciutat libanesa de Sidon després que es confirmés la seva mort en un atac israelià.

BeirutUn dia després que es confirmés la mort del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, l'exèrcit d'Israel ha anunciat la mort d'un altre alt comandat del grup xiïta: Nabil Qaouk, comandant de la unitat de seguretat preventiva, que hauria perdut la vida en un bombardeig dissabte als suburbis de Dahieh, al sud de Beirut. També aquest dissabte, Hezbollah ha confirmat la mort del comandant del front sud Ali Karaki, un home especialment rellevant dins de la jerarquia de la milícia. Karaki va morir en el mateix bombardeig que divendres va matar el líder Nasrallah. Tel-Aviv treu pit d'aquests "èxits militars" i, en un comunicat de l'exèrcit, ha assegurat aquest diumenge que en el bombardeig massiu de divendres contra el quarter general de Hezbollah van matar almenys vint membres de diferent rang de la milícia. "[A banda de Nasrallah i Karaki] També van ser eliminats més de 20 terroristes més de diversos rangs, que estaven presents a la caserna general subterrània de Beirut", diu el comunicat.

Israel, doncs, assegura que, en aquell atac, van morir Ibrahim Hussein Jazini, identificat com el cap de la unitat de seguretat de Nasrallah; Samir Tawfiq Dib, el seu assessor; Abed al-Amir Muhammad Sablini, cap de l'enfortiment de forces de Hezbollah, i Ali Naaf Ayoub, responsable de coordinar atacs. Incloent-hi Nasrallah, l'exèrcit israelià diu que ha acabat amb gairebé almenys vuit dels principals comandants militars de la milícia libanesa, com els esmentats Ali Karaki i el comandant Nabil Qaouk.

Des que Israel i Hezbollah van iniciar els seus enfrontaments a la frontera el 8 d'octubre passat arran de la guerra de Gaza, es calcula que prop de 500 membres de la milícia libanesa han mort i que milers van resultar ferits la setmana passada en la surrealista onada d'explosions de buscapersones i walkie-talkies orquestrada per Israel: la majoria van quedar cecs o van patir amputacions d'extremitats.

Tel-Aviv treu pit

L'exèrcit israelià, doncs, presumeix d'haver escapçat la direcció militar del grup proiranià, sobretot en els últims deu dies d'atacs, que han causat un miler de morts al Líban, i insisteix que queda més feina per fer per tornar els israelians desplaçats del nord a casa seva. "Això ha estat un gran èxit, però encara ens queda feina per fer", deia dissabte el primer ministre, Benjamin Netanyahu, en referència a l'assassinat de Nasrallah. I hi afegia: "No hi ha cap indret a l'Iran o a l'Orient Mitjà on no arribi el llarg braç d'Israel, i això avui s'ha tornat a demostrar".

Fins ara Hezbollah i l'Iran mai no s'havien enfrontat a una situació d'aquesta magnitud, i la seva reacció continua sent impredictible. Durant aquests mesos devastadors, Israel ha demostrat que ha estat preparant aquesta guerra durant gairebé dues dècades i que està disposat a travessar totes les línies vermelles que sigui necessari. De moment, però, no ha rebut cap resposta contundent des de l'Iran i els seus aliats, que reiteren que la venjança arribarà.

Paral·lelament, i com a part de l'escalada que s'accentua al Pròxim Orient, les forces aèries de l'exèrcit israelià han atacat aquest diumenge les ciutats portuàries de Ras Issa i Hodeidah, al Iemen; després que els militants houthis hagin llançat míssils contra Israel els últims dos dies, marcant un nou intercanvi d'atacs en un altre front del conflicte de la regió.

Bombardeig israelià al Iemen

Segons un comunicat de l'exèrcit israelià, desenes d'avions, inclosos de combat, han atacat plantes d'energia i un port marítim als ports de Ras Issa i Hodeidah. Els atacs han provocat talls d'energia a la major part de les ciutats, segons han explicat a Reuters els residents.

"Durant l'últim any, els houthis han estat operant sota la direcció i el finançament de l'Iran, i en cooperació amb les milícies iraquianes per tal d'atacar l'estat d'Israel, soscavar l'estabilitat regional i interrompre la llibertat de navegació global", diu el comunicat de l'exèrcit israelià en què es justifica l'atac.

Els militants houthis del Iemen han disparat míssils i avions no tripulats contra Israel repetides vegades en el que diuen és una mostra de solidaritat amb Palestina des que va començar la guerra de Gaza el 7 d'octubre. En el seu atac més recent, aquest dissabte, els houthis van llançar un míssil balístic cap a l'aeroport Ben Gurion, a prop de Tel-Aviv, que suposadament anava dirigit al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i que Israel va dir que havia interceptat.

stats