Israel bombardeja el Iemen després de l'atac amb drons dels houthis a Tel-Aviv

L'exèrcit ha atacat el port de Hodeida, al mar Roig, punt clau per a l'entrada d'armes de l'Iran al Iemen

ARA
3 min
L'incendi posterior a l'atac israelià sobre el port de Hodeida

BarcelonaUn dia després que els rebels houthis ataquessin Tel-Aviv amb un dron, que va deixar una persona morta, l'exèrcit israelià ha bombardejat posicions d'aquest grup proiranià al Iemen. És una resposta “als centenars d'atacs comesos contra l'estat d'Israel”, segons el comunicat de l'exèrcit. En concret, els bombardejos han colpejat les instal·lacions petrolieres del port de Hodeida, al mar Roig. La cadena de televisió Al-Masirah, controlada pels houthis, afirma que hi ha hagut morts, però no dona més detalls. L'exèrcit israelià assegura que aquest port és una de les principals portes d'entrades d'armes iranianes per als houthis.

"Els houthis fan servir el port de Hodeida com una ruta per a l'entrada d'armes de l'Iran al Iemen", ha afirmat el portaveu, que ha insistit que es tractava d'un atac israelià, tot i que les primeres informacions al respecte apuntessin a un atac coordinat dels Estats Units i el Regne Unit. En el mateix sentit s'ha pronunciat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que també ha assegurat en un missatge en vídeo que l'atac és un recordatori per als seus enemics que "no hi ha racó on Israel no pugui arribar".

Netanyahu també ha animat la comunitat internacional, a través d'un missatge en vídeo, a "donar suport a la lluita d'Israel contra l'Iran i les seves metàstasis". "Tant al Iemen, com a Gaza, com al Líban... A tot arreu", ha sentenciat el primer ministre. "Com Hamàs i Hezbollah, els houthis formen part de l'eix del mal de l'Iran", ha insistit Netanyahu, que assegura que aquest eix no només amenaça Israel sinó "la pau del món sencer".

Segons el primer ministre israelià, aquest atac, el primer en què Israel dispara contra posicions al Iemen, és "una resposta directa a l'atac amb drons" d'aquest divendres a Tel-Aviv, però també "per l'agressió dels houthis contra l'estat d'Israel des de l'inici de la guerra". El ministre de defensa, Yoav Gallant, ho ha destacat. "Els houthis ens han atacat més de dues-centes vegades. El primer cop que han ferit un ciutadà israelià, els hem colpejat. I ho farem allà on calgui", ha sentenciat.

Els houthis no s'han fet esperar i han amenaçat amb respondre. "Amb l'ajuda de Déu Totpoderós, no dubtarem en atacar objectius vitals de l'enemic israelià", ha assegurat el portaveu militar del grup xiïta, Yahya Sarea, que ha acusat Tel-Aviv d'atacar únicament objectius civils, com la central elèctrica que subministra Hodeida. Fins ara, el grup proiranià havia atacat vaixells occidentals o vinculats amb Israel al mar Roig, el golf d'Aden i a la zona d'Elat, al sud d'Israel, però les últimes setmanes els houthis han ampliat l'abast de les seves operacions i afirmaven haver llançat atacs contra, almenys, vuit vaixells al mar Mediterrani.

Més hostilitats amb el Líban

Israel també ha intensificat avui els seus atacs a la franja de Gaza, especialment a Ciutat de Gaza i al camp de refugiats de Nuseirat. Els bombardejos en aquestes dues zones haurien deixat almenys 37 morts aquest dissabte, segons les autoritats sanitàries de l'enclavament. La xifra total de morts a la Franja des que van començar les hostilitats el passat 7 d'octubre s'acosta ja a les 39.000 persones.

A més, també aquest dissabte, Hezbollah ha llançat des del Líban 45 míssils cap al nord d'Israel, que no han causat cap víctima mortal. Es tracta de la resposta del grup proiranià, agermanat amb els houthis, a les morts d'alguns dels seus militants durant aquesta setmana. En total es calcula que uns 330 membres de Hezbollah i 30 israelians (18 militars i 12 civils) han mort en aquests enfrontaments des del 7 d'octubre.

stats