Israel clausura la redacció d'Al-Jazeera a Cisjordània

Un grup de soldats ha assaltat la seu de l'emissora a Ramal·lah aquesta matinada per aplicar una ordre dels tribunals militars

El moment en què els soldats han entrat a la redacció d'Al-Jazira, el centre de Ramallah
ARA
22/09/2024
2 min

BarcelonaSoldats israelians han clausurat aquesta matinada la redacció de la cadena qatariana Al-Jazeera a Ramal·lah, a Cisjordània. L'ordre de tancament, emesa pels jutges militars que controlen el territori palestí ocupat, és de 45 dies. La cadena ha emès en directe l'entrada dels soldats a la redacció i ha informat que cap dels seus treballadors ha resultat ferit i que han hagut d'abandonar les càmeres a l'oficina.

La clausura no és cap sorpresa, tenint en compte que la setmana passada el govern israelià ja havia retirat les acreditacions de premsa a tots els equips d'Al-Jazeera i que fa quatre mesos havia prohibit a la cadena emetre des de l'interior d'Israel. "Posar els periodistes al punt de mira sempre és un intent d'esborrar la veritat", ha dit el veterà periodista Walid-al Omari, cap de l'oficina. Omari ha explicat que l'ordre de clausura acusa la cadena "d'incitament i suport al terrorisme".

El govern d'extrema dreta de Benjamin Netanyahu fa anys que denuncia la cadena qatariana, el mitjà d'abast internacional que té més equips desplegats a Israel i als territoris palestins ocupats. L'exèrcit israelià ha acusat els periodistes de ser agents de Hamàs o de Jihad Islàmica sense aportar-ne cap prova. Al-Jazeera ha denunciat Israel d'atacar deliberadament els seus equips a Gaza, on la seva redacció va ser bombardejada el 2021, i també a Cisjordània, com en el cas de l'assassinat de la veterana periodista Shireen Abu Akleh, amb un tret de franctirador, quan cobria una incursió militar al camp de refugiats de Jenín, la primavera del 2022. L'oficina de premsa del govern de Hamàs a Gaza ha criticat la clausura de la redacció com una "escandalosa violació de la llibertat de premsa".

"Seguretat d'estat"

La Knesset, el Parlament d'Israel, va aprovar a l'abril una llei que prohibia les emissions de mitjans estrangers que poguessin "afectar la seguretat de l'estat". D'acord amb aquesta llei, el 5 de maig el govern va prohibir les emissions de la cadena qatariana dins d'Israel i va tancar les seves oficines al país durant 45 dies, una ordre que els tribunals han anat prorrogant fins ara. Però aquest tancament no afectava les redaccions de la cadena als territoris palestins, des d'on els professionals d'Al-Jazeera continuaven treballant i emetent.

La redacció d'Al-Jazeera era a la setena planta d'un cèntric edifici de Ramal·lah.

Ara és l'autoritat militar que governa Cisjordània qui ha ordenat el tancament. I l'ha executat tot i que la redacció és a la plaça de la rotonda dels lleons de Ramal·lah, al centre de la ciutat, que segons els Acords d'Oslo està dins de la zona A, que és la de control exclusiu de l'Autoritat Palestina. Però ja fa molts anys que Israel actua amb total impunitat dins les àrees sota administració palestina.

Segons han explicat els periodistes que eren a la redacció en el moment de l'assalt, els soldats han arrencat un pòster de la periodista assassinada que estava penjat a la paret i els han obligat a sortir al carrer sense les seves càmeres mentre els apuntaven amb armes amb punts de mira làser. Durant l'operació també han llançat gasos lacrimògens als voltants de la seu de la cadena. La redacció ha quedat clausurada amb dues grans plaques metàl·liques soldades a la porta.

stats