Israel comença a administrar la quarta dosi i Alemanya la prepara
L'OMS recorda que les campanyes massives de reforç vacunal als països rics ens allunyen de la sortida de la pandèmia
BarcelonaIsrael ofereix la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 als seus ciutadans majors de 60 anys, al personal sanitari i als immunodeprimits que fa més de quatre mesos que van rebre la tercera. El primer ministre ultraconservador, Naftali Bennett, ho va anunciar dimarts a la nit, una mesura que també seguirà Alemanya, segons ha informat aquest dimecres el seu ministre de Sanitat. Són els primers governs que es decanten per aquesta opció davant la ràpida expansió de la variant òmicron, encara que, segons advertia dimarts l'Agència Europea de Medicaments, no està avalada de moment per l'evidència científica. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha sortit al pas alertant que per superar la pandèmia el que cal és prioritzar les dosis disponibles per als països del sud amb baixos índexs de vacunació en lloc de reforçar la immunització dels més rics, que han acaparat la producció.
Com va passar amb el desenvolupament de les primeres vacunes, Israel serà el primer laboratori de proves de l'efecte d'aquesta quarta dosi sobre la nova variant, i Bennett no va deixar passar l'ocasió de treure pit: "És una notícia fabulosa que ens ajudarà a travessar l'onada de l'òmicron que s'està empassant el món". La decisió arriba després del primer mort per òmicron al país, un home gran que havia rebut només dues dosis i que tenia altres problemes de salut.
Israel va ser un dels primers països a aprovar la tercera dosi, poc després que Bennett substituís Benjamin Netanyahu al capdavant del govern. I també un dels que va començar abans a vacunar les criatures a partir de 5 anys. Per tal de contenir la propagació de l'òmicron, Tel Aviv ha restringit als seus ciutadans viatjar a 58 països, inclosa Espanya, sense una autorització especial i ha augmentat les restriccions d'entrada. Amb la cinquena onada en curs, el nombre de casos diaris s'ha elevat fins als 1.306, la xifra més alta en els últims dos mesos, però proporcionalment més baixa que en altres països. Les autoritats recomanen el teletreball i l'ús de mascaretes.
Alemanya també apostarà per la quarta dosi i ja ha encarregat 80.000 vacunes adaptades a la nova variant que rebrà a l'abril o al maig. "Una campanya ofensiva de dosis de reforç és la nostra principal barrera en la lluita contra l'òmicron", ha dit aquest dimecres el flamant ministre de Sanitat, Karl Lauterbach. Amb més de 45.000 contagis aquest dimecres, el ministre s'ha atrevit a afirmar que "el nivell de protecció contra el covid-19 sever que ofereixen les dosis de reforç és molt elevat, estimaria que per sobre del 90%".
El criteri de l'OMS, ignorat
Davant aquestes decisions, l'OMS alerta que és impossible sortir de la pandèmia sense una solució global, perquè, com s'ha vist, allà on el virus circula més és on té més opcions de mutar i escapar-se a la immunitat generada per les vacunes disponibles. Al ritme de producció actual, hi hauria prou vacunes disponibles per immunitzar tota la població adulta del món el primer trimestre de l'any que ve, però com ha passat des que es van desenvolupar les primeres, tot just fa un any, els països rics n'acaparen tota la producció, ara per destinar-la a dosis de reforç d'una població que ja està relativament protegida o bé per vacunar els infants, que no estan igualment exposats a l'impacte més greu del coronavirus.
El cap de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha deixat clar que les dosis de reforç no van en la direcció correcta: "Els programes massius de reforç probablement prolongaran la pandèmia més que posar-hi fi, perquè desvien la producció cap a països que ja tenen uns alts nivells de cobertura de vacunació i donen al virus més oportunitats per propagar-se i mutar: cap país pot reforçar la seva sortida de la pandèmia". Segons els càlculs de l'OMS, el continent africà necessitaria mil milions de dosis el pròxim trimestre.