Israel engega l'operació per buidar el nord de Gaza
Almenys 400.000 palestins estan atrapats a la meitat nord de la Franja sota constants bombardejos i sense accés a subministraments bàsics
Haifa / BarcelonaIsrael prem l'accelerador a Gaza i inicia una operació per buidar el nord del territori palestí. Superat el primer any de guerra, i quan totes les mirades estan posades en el front del Líban i la confrontació entre Tel-Aviv i l'Iran, les forces israelianes han iniciat una nova fase de l'ofensiva a la meitat nord de la Franja, amb ordres d'evacuació massiva, bombardejos incessants i incursió terrestre.
El nom de l'operació, Ordre i Neteja, és prou significatiu. Dilluns, els militars van ordenar l’evacuació de tota la població al nord del corredor de Netzarim, que les tropes israelianes van obrir al principi de la guerra i que talla la Franja per la meitat. Segons ha alertat l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA), ara mateix hi ha almenys 400.000 persones atrapades al nord, on els atacs se sumen al bloqueig d'aliments, aigua i medicines. "[Israel] està convertint el nord en un desert sense vida", ha denunciat aquest dimecres Metges Sense Fronteres (MSF), el mateix dia que el balanç mortal a Gaza ha superat les 42.000 víctimes, un 69% de les quals són criatures (16.900) i dones (11.500).
"Vam deixar casa nostra desesperats, sota les bombes, els míssils i l'artilleria. Va ser molt, molt difícil", explica Mahmoud, un vigilant de MSF el testimoni del qual ha estat difós per l'organització. "No vam poder endur-nos les nostres pertinences, ni roba, ni mantes, ni matalassos, i comença a fer cada cop més fred", afegeix. Però la seva principal preocupació, com la de milers de palestins, és saber on anar, i per això molts s'arrisquen a seguir al nord: "No hi ha cap lloc segur a Gaza".
Israel ha ordenat als habitants de les poblacions de Jabalia, Beit Hanoun i Beit Lahia que marxin cap a l'anomenada zona humanitària entre Al-Mawasi i Deir al-Balah, a la meitat sud de la Franja. Una àrea on ja viuen un milió de persones "en condicions inhumanes", segons MSF, i igualment assetjada pels atacs israelians. Mig centenar de persones han mort a mans de les forces israelianes a la Franja en les últimes hores, inclosa una família sencera de nou membres que ha estat bombardejada a casa seva, als afores de la ciutat de Gaza, i un càmera de la cadena Al Jazeera, que cobria el setge sobre Jabalia. A més, almenys 15 palestins han mort en un bombardeig contra un hospital, també a Jabalia, on es refugiaven "milers" de persones, segons ha dit el director en funcions del centre, Mohamed Salha, a l'agència Efe.
El gruix dels bombardejos s’ha concentrat des de dissabte a Jabalia, que ha quedat totalment encerclat per l’exèrcit. "La situació a Jabalia és horrorosa: han ordenat a la gent que marxi, però han encerclat la zona amb tancs i estan disparant contra tothom que es mou, siguin homes, dones o criatures", diu en un missatge de veu a l’ARA des de la Ciutat de Gaza Samir Zaqout, director de Mezan, una organització palestina de defensa dels drets humans.
Les informacions que arriben des del terreny, on les bombes impedeixen l'arribada dels serveis d'emergència palestins, parlen de desenes de morts en els últims dies en diversos punts del nord de Gaza, cossos sense vida escampats pels carrers del camp de Jabalia i persones ferides que han acabat morint per falta d'atenció mèdica.
Diumenge els avions militars van llançar fullets que anunciaven "una nova fase de la guerra", i instaven els civils a marxar a l’altre costat del corredor. Els tres principals hospitals del nord, amb uns 300 pacients, 80 dels quals amb cures intensives, també han rebut ordres d'evacuació en els últims dies. L'hospital Kamal Adwan, per exemple, tenia de límit fins aquest dimecres per buidar-se: "L'exèrcit ens ha ordenat evacuar l'hospital en 24 hores. Això suposa evacuar el personal mèdic, així com els infants hospitalitzats i els ferits", denunciava aquest dimarts Hossam Abu Safiya, director del centre, que tem que es converteixi "en un altre hospital Al-Shifa", destruït completament el passat 1 d'abril després de dues setmanes de setge per part de l'exèrcit israelià.
El retorn de la fam
El cap de la UNRWA ha alertat aquest dimecres al matí que alguns refugis i serveis de l'agència al nord de Gaza han hagut de tancar per primer cop des de l'inici de la guerra i que, davant l'escassetat de subministraments bàsics disponibles, la fam torna a estendre's a la zona. "Aquesta recent operació militar també amenaça la implementació de la segona campanya de vacunació infantil de la pòlio", ha afegit. Una campanya que havia d'arribar a uns 640.000 menors de 10 anys de la Franja i per a la qual Israel s'havia compromès a permetre "pauses humanitàries".
El crit d'alarma per la situació de la infància a Gaza també ha arribat des de l'ONG Comitè Internacional de Rescat: en un informe xifra en 17.000 el nombre estimat de nens i nenes no acompanyats fruit de les ordres d'evacuació, les detencions i els atacs a la Franja. Una xifra que, segons "l'experiència prèvia" de la mateixa organització en altres crisis, podria ser en realitat tres vegades més elevada (51.000).
El periodista israelià Meron Rapoport ja advertia fa unes setmanes que la nova operació al nord de Gaza "respon a un pla totalment diferent" de les operacions dutes a terme en l’últim any a la Franja. Els ministres d’ultradreta que formen part del govern Netanyahu havien explicat el pla: ordenar als palestins del nord de Gaza marxar i, al cap d’una setmana, imposar un bloqueig total sense menjar, ni aigua ni combustible fins que els que es quedessin es rendissin o morissin de gana. L’exgeneral Giora Eiland és l’autor del pla. En altres operacions a Gaza, els alts responsables militars israelians ja han deixat clar que tothom que es negui a seguir una ordre d’evacuació, encara que no vagi armat, serà considerat "terrorista" i, per tant, un blanc legítim.