Internacional23/12/2024

Israel estreny el setge en un dels últims hospitals del nord de Gaza i ataca una zona humanitària

El repunt d’atacs israelians a la Franja es produeix mentre la negociació per un alto el foc amb Hamàs s'accelera però segueix encallada

El CaireAmb la majoria de les mirades centrades en l’evolució de la transició a Síria, Israel continua sense donar treva a Gaza. Des del cap de setmana, l’exèrcit israelià està forçant l’evacuació d’un dels darrers hospitals que amb prou feina queden operatius en l’assetjat nord de la Franja, i ha tornat a intensificar els bombardejos en tot el territori, inclosa la seva única zona humanitària. Les negociacions per un alto el foc i un intercanvi d’ostatges, a més, segueixen estancades, tot i que s'han intensificat les últimes setmanes.

Israel va llançar dissabte un dels atacs més intensos dirigits fins ara contra l’Hospital Kamal Adwan de Beit Lahia, que abans de la guerra era el més gran de la governació del nord de Gaza. Els atacs, que han continuat aquest dilluns, han inclòs bombardejos al voltant del complex, foc de franctiradors i tancs, a més de robots amb explosius, segons el ministeri de Salut de l'enclavament i mitjans regionals.

Cargando
No hay anuncios

El director de l’hospital, Hossam Abu Safia, ha assegurat a diversos mitjans que, malgrat els intents de l’exèrcit israelià de forçar el tancament i l’evacuació del centre, no se’ls ha ofert cap via segura per sortir-ne i s’està atacant a qualsevol que intenta desplaçar-se per la zona. L’hospital, a més, s’ha quedat sense subministraments bàsics, incloent-hi el menjar, perquè Israel ha impedit l’enviament d’ajuda, així que malalts i personal sanitari es troben de nou entre l’espasa i la paret.

Tot i que ara només està parcialment operatiu, el Kamal Adwan és un dels tres principals hospitals –juntament amb l’Indonesi i l’Awda– de la governació nord de Gaza, on l’exèrcit israelià va llançar a l’octubre una extensa operació militar durant la qual van morir entre 2.000 i 3.000 persones, incloent-hi un nombre indeterminat de combatents, i que ha destruït i buidat de gent la zona. La governació del nord de la Franja inclou les localitats de Beit Lahia, Beit Hanoun i Jabaliya.

Cargando
No hay anuncios

Bombardejos a la zona humanitària

Paral·lelament, almenys set persones han mort i diverses han resultat ferides, segons mitjans locals, en bombardejos israelians efectuats des del diumenge dins la zona humanitària d’Al Mawassi, al sud de Gaza, on Israel ha ordenat que es desplacin a la força a la majoria de la població. Abans de la guerra, Mawasi comptava amb tan sols uns 100 edificis, mentre que ara podria tenir una població similar a Barcelona concentrada en una superfície un 60% més petita.

Cargando
No hay anuncios

L’exèrcit israelià ha declarat que l’objectiu d’un dels bombardejos era un membre de Hamàs, tot i que com és habitual en aquests casos no ha aportat proves. El Cos de Defensa Civil de Palestina, al seu torn, va afirmar que el blanc d’un atac, probablement diferent de l'anterior, havia estat un vehicle civil. I imatges difoses a les xarxes mostren incendis en tendes de campanya de famílies desplaçades causats per un altre bombardeig israelià. Més atacs en un camp de refugiats al centre de Gaza aquest dilluns han deixat diversos morts i ferits addicionals.

Esforços de mediació

Aquest repunt d’atacs a Gaza s’ha produït malgrat que en les darreres setmanes s’han tornat a redoblar per enèsima vegada els esforços de mediació entre Israel i Hamàs per tal de signar un alto el foc i un intercanvi d’ostatges. Tot i que les perspectives d’un acord continuen sent encara reduïdes, les parts involucrades han tornat a injectar públicament optimisme arran de la treva entre Israel i Hezbollah al Líban i algunes concessions recents per part de Hamàs.

Cargando
No hay anuncios

Ara per ara, les filtracions a mitjans suggereixen que l’acord que s’està negociant preveu dues o tres fases. En la primera, Hamàs alliberaria els ostatges que siguin dones, gent gran i malalts a canvi que Israel deixi en llibertat centenars de presos palestins, es retiri d’algunes parts de Gaza, redueixi els atacs a la Franja i permeti augmentar els volums d’ajuda. Detalls com quins ostatges i presoners s’alliberarien exactament i on, segueixen, tanmateix, a l’aire.

El final de la guerra, en qualsevol cas, no arribaria fins a la fase final de l’acord, la qual cosa permetria a Israel complir únicament la primera fase per assegurar-se l’alliberament d’alguns ostatges abans de reprendre l’ofensiva militar. En aquest sentit, el primer ministre del país, Benjamin Netanyahu, va reiterar divendres en una inusual entrevista al Wall Street Journal que manté l’objectiu de destruir Hamàs, en unes declaracions que han estat àmpliament interpretades com un nou intent de torpedinar el progrés de les actuals negociacions en curs.

Cargando
No hay anuncios