Israel evacua 800 cascos blancs de Síria per evitar les represàlies d'Al-Assad

El Canadà i Alemanya acolliran els activistes, que es dediquen a rescatar víctimes atrapades

Els cascos blancs sirians reben el premi nobel alternatiu
Eugeni García Gascón
22/07/2018
3 min

JerusalemIsrael ha evacuat 800 cascos blancs i les seves famílies de Síria, i els ha transportat a Jordània després que alguns països occidentals es comprometessin a acollir-los, perquè s'ha considerat que la seva vida està en perill al país davant l'empenta de l'exèrcit de Damasc a les províncies de Daraa i Quneitra, molt pròximes al sector del Golan ocupat per Israel.

Habitualment els Cascos Blancs són els primers a reaccionar després dels bombardejos de l'aviació russa o síria, i els membres que en formen part sovint han arriscat les seves vides per salvar persones ferides soterrades en les zones més castigades per l'aviació. És un cos de voluntaris que el setembre del 2016 van rebre un Right Livelihood Awards, considerats els Nobel alternatius.

Desenes d'autobusos han anat al punt acordat per recollir els cascos blancs al sector sirià del Golan i traslladar-los primer a Israel i després a Jordània. L'operació, que s'ha mantingut en secret fins que ha acabat, va començar a les 21.30 hores de dissabte i va durar algunes hores, sota la vigilància de les Nacions Unides.

Jordània ha acceptat acollir els activistes i les seves famílies temporalment i només després que països com el Regne Unit, Alemanya i el Canadà acceptessin reubicar-los de manera permanent. Es considerar que d'aquesta manera s'evita el risc que representa l'avanç de les tropes síries cap a les zones rebels on treballen. Les tropes síries van començar l'última ofensiva a la regió sud-oest del país el 19 de juny i ja han recobrat una bona part del territori que estava en poder dels rebels prop del Golan ocupat.

"Després de la petició dels Estats Units, el Canadà i alguns estats europeus, Israel ha completat un esforç humanitari per rescatar membres d'una organització civil siriana i les seves famílies", ha confirmat posteriorment Emmanuel Nahshon, portaveu del ministeri d'Afers Estrangers israelià. Israel ha qualificat de "gest humanitari excepcional" la seva participació en el rescat dels cascos blancs.

Presència activa al Golan

Des de fa alguns anys Israel manté una presència molt activa de l'altra banda dels alts del Golan ocupats, especialment en la zona que està en poder dels jihadistes anteriorment vinculats a Al-Qaida. Un informe de les Nacions Unides que es va filtrar fa un parell d'anys deixava constància dels contactes entre l'exèrcit hebreu i els jihadistes sirians.

El nom oficial dels Cascos Blancs és Defensa Civil Síria (DCS), una ONG integrada per voluntaris que va aparèixer a finals del 2012 en zones ocupades pels rebels, però què no es va consolidar fins al 2014. La DCS ha evacuat cadàvers i ferits de zones bombardejades i ha lliurat material mèdic en aquestes àrees. Els mitjans de comunicació occidentals s'han fet ressò sovint d'aquestes activitats.

S'han fet algunes estimacions sobre la feina que ha fet el moviment, una de les quals afirma que els cascos blancs han salvat 114.000 vides fins a l'abril del 2018, i fins aquest mateix mes va tenir unes pèrdues de 204 membres durant les accions per rescatar supervivents o per recobrar cadàvers. Aproximadament 500 cascos blancs han sigut ferits durant els últims cinc anys.

Finançament occidental

Els Cascos Blancs han sigut finançats per diversos països i organitzacions occidentals que sovint han estat crítics amb el govern de Damasc, o fins i tot han participat amb un suport militar específic per als rebels. Entre els països que li han donat suport financer figuren sobretot el Regne Unit, els Estats Units i Alemanya. En nombrosos casos, aquests voluntaris han viatjat a Occident per rebre entrenament i han sigut acusats de donar suport els rebels del règim de Damasc. Hi ha hagut incidents d'aquesta mena que posteriorment la direcció de l'ONG ha condemnat. Però el fet que ara hagin sigut evacuats gràcies a l'ajuda d'Israel dona més consistència a aquest tipus d'arguments.

A alguns dels països esmentats, els Cascos Blancs han rebut premis econòmics. El 2016 van ser nominats al premi Nobel de la pau. També s'han filmat algunes pel·lícules sobre l'ONG que han tingut una bona acollida a Occident, especialment en relació amb la seva participació durant la batalla d'Alep, una ciutat del nord de Síria que va ser en gran part destruïda pels bombardejos russos i sirians.

L'èxode continua cap al sud

En les últimes 24 hores, més de 20.000 civils han fugit de les zones controlades per l'exèrcit Khaled bin Walid, vinculat al grup terrorista Estat Islàmic (EI), a la província meridional siriana de Daraa cap a àrees controlades pel govern de Damasc, que s'afegeixen als més de 300.000 dels últims dies en el que ja és l'èxode més gran que ha provocat aquest conflicte. L'ONG Observatori Sirià de Drets Humans ha informat que la fugida d'aquests civils es produeix mentre continuen els atacs aeris del govern sirià i els seus aliats contra la conca del riu Yarmuk, a l'oest de Daraa.

stats