Israel i els seus aliats estrenyen llaços davant l’Iran

La trobada dels ministres d’Exteriors d’Israel, Bahrain, el Marroc, Egipte, els EAU i els EUA esdevindrà un "fòrum permanent"

El ministre d'Exteriors irsaelià, Yair Lapid, i el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, reben als representants de quatre països àrabs a la cimera de Negvev.
28/03/2022
3 min

JerusalemEl desert del Nègueb, al sud d’Israel, ha estat escenari aquest dilluns d’una històrica cimera en la qual han participat els ministres d’Exteriors de Bahrein, el Marroc, Egipte i els Emirats Àrabs Units (EAU), juntament amb el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d’Exteriors israelià, Yair Lapid. La trobada esdevindrà un "fòrum permanent" per estrènyer relacions entre els països de la regió i per coordinar-se davant d'enemics comuns com l’Iran, segons ha anunciat el mateix Lapid en una roda de premsa posterior.

El ministre ha elogiat la sintonia entre els estats participants i ha celebrat els avenços que s’han produït des de la signatura dels Acords d’Abraham l’any 2020, germen de l’actual cimera. "Aquí estem fent història. Estem construint una nova arquitectura regional basada en el progrés, la tecnologia, la tolerància religiosa, la seguretat i la intel·ligència per a la cooperació", ha declarat Lapid. "Aquesta nova arquitectura i les capacitats compartides que estem construint intimiden i dissuadeixen els nostres enemics comuns, principalment l’Iran i els seus aliats. I, certament, haurien de tenir por", ha afegit.

Els Acords d’Abraham, signats durant els governs de Trump i Netanyahu, han permès la normalització de les relacions diplomàtiques entre Israel i alguns països musulmans com els EAU, Bahrein, el Marroc i Sudan, que mantenien posicions antagòniques o llaços inexistents amb l’estat d'Israel des de la seva creació l’any 1948. Els acords també han afavorit la col·laboració entre els països en matèria de defensa, educació, sanitat i turisme, inaugurant-se per primer cop a la història rutes directes entre Tel Aviv i ciutats com Rabat i Abu Dhabi. "Hem perdut molts anys no coneixent-nos i no canviant la narrativa", ha dit el cap de la diplomàcia dels EAU Abdul·lah bin Zayed al-Nahyan.

Palestina, present només de paraula

La gran absent de la cimera d’aquest dilluns ha estat l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), que ha denunciat que la trobada vol "encobrir" l’ocupació. "Aquesta mobilització israeliana té com a objectiu encobrir les accions per aprofundir l'expansió dels assentaments i l'annexió progressiva de territori, i les accions per judaïtzar Jerusalem i per evitar l'establiment d'un estat palestí", va afirmar diumenge el ministeri de Relacions Exteriors de l'ANP, que va evitar criticar directament la presència dels representants de països àrabs a la conferència.

Tot i no participar en la cimera, Palestina sí que ha estat present en les intervencions dels ministres. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha demanat "les mateixes mesures de llibertat i seguretat" per a israelians i palestins, i ha reiterat el suport dels Estats Units a la "solució dels dos estats". Per la seva banda, el representant de Bahrein, Abdul·latif bin Raixid al-Zayani, ha demanat una "solució al conflicte" que inclogui un "estat palestí viable"; i els ministres d’Egipte i el Marroc, Sameh Shoukry i Nasser Bourita, han reclamat un estat palestí amb "les fronteres del 1967" i amb "Jerusalem com a capital". "Això preservarà la seguretat i els interessos d’Israel", ha dit Bourita. Per la seva banda, el ministre d’exteriors israelià es va limitar a afirmar que el nou fòrum vol "obrir una porta a tots els pobles de la regió, inclosos els palestins". "Els oferim substituir el camí del terror i la destrucció per un futur compartit de progrés i d’èxit", va continuar.

L’atemptat de Hadera

La cimera del Negèb va quedar enfosquida per la mort de dos agents de policia israelians en un atemptat, diumenge a la nit, a la ciutat de Hadera, al nord de Tel Aviv. Els agents, un home i una dona, de 19 anys, van ser assassinats a trets per dos terroristes àrab-israelians. Els atacants, que portaven armes automàtiques, van ser abatuts per agents encoberts presents a la zona. Es tracta del segon atac reivindicat per Estat Islàmic en menys d’una setmana. El 22 de març un altre terrorista va assassinar quatre persones i en va ferir dues més a la ciutat de Beersheba, al sud d’Israel.

Hamàs va celebrar el "valor i coratge" dels terroristes de Hadera i Yihad Islàmica va afirmar que l’atac era "una resposta a la cimera d’humiliació i vergonya al Negèb ocupat". Per la seva banda, tots els ministres presents a la cimera van condemnar l’atac, van expressar la seva solidaritat amb les víctimes, i van refermar el suport dels seus països a una solució pacífica del conflicte. "La nostra presència aquí és la millor resposta a aquests atacs", va reblar el ministre marroquí, Nasser Bourita.

stats