Israel i Hezbollah, estancats al camp de batalla i a la taula de negociació

El grup xiïta assegura que l'exèrcit israelià no ha ocupat cap localitat del Líban, gràcies també al terreny muntanyós i complex

Un bombardeig israelià a Beirut aquest divendres.
16/11/2024
3 min

BeirutDes de principis d'octubre, Israel ha desplegat quatre divisions d'elit en una ofensiva terrestre al sud del Líban, en un conflicte que ha aconseguit noves dimensions de violència. Aquesta ofensiva forma part d'una estratègia ben planificada que ha inclòs sabotatges a la xarxa de comunicacions de Hezbollah, explosions coordinades i atacs quirúrgics als seus líders, inclòs el màxim dirigent, Hassan Nasrallah, un fet que ha desestabilitzat l'estructura de comandament de l'organització xiïta. Però, com evoluciona la guerra al Líban, un mes i mig després?

Des de llavors, les Forces de Defensa d'Israel han intensificat els atacs sobre túnels, magatzems d'armes i centres de comunicació de Hezbollah i, segons fonts israelianes, més de 400 combatents de l'organització han mort les últimes setmanes. Tot i això, Hezbollah assegura que les seves forces han aconseguit mantenir les seves posicions i que cap localitat fronterera ha estat ocupada per l'exèrcit israelià, cosa que subratlla el control que el grup segueix tenint al sud del Líban, on opera des de fa dècades amb una xarxa d'infraestructures subterrànies i punts de defensa fortificats.

L'ofensiva terrestre israeliana ha mostrat, a més, la diferència entre Hezbollah i altres grups a la regió. Mentre Hamàs ha perdut força a Gaza, Hezbollah, amb experiència a les guerres de Síria i l'Iraq, presenta una capacitat de combat més desenvolupada i està ben armat, segons analistes militars. El terreny libanès, muntanyós i complex, ha dificultat l'avenç israelià en comparació amb les planes de Gaza, cosa que explica en part la manca d'ocupació de territoris.

El conflicte ha escalat fins al punt que el grup xiïta ha comunicat la destrucció de més de 40 tancs i drons israelians, mentre que Israel ha reportat oficialment la mort de 47 soldats en els enfrontaments.

En aquest context de foc creuat, no hi ha fonts independents que confirmin les xifres de tots dos bàndols, i es deixa, així, un marge d'incertesa sobre la magnitud real de les baixes i els danys. Tot i això, el que és clar és que Israel segueix expandint la seva ofensiva, que ha entrat en una nova fase, que inclou avenços de fins a cinc quilòmetres dins del territori libanès, cosa que marca un canvi en la dinàmica del conflicte.

Nova escalada i negociacions estancades

La nova escalada israeliana al sud del Líban es produeix en un moment clau que coincideix amb la victòria electoral de Donald Trump als Estats Units, cosa que podria tenir repercussions a les guerres de Gaza i Líban, així com en la relació d'Israel amb l'Iran. Durant mesos l'administració sortint de Joe Biden ha intentat negociar acords d'alto el foc, sense èxit. Amb l'arribada de Trump a la Casa Blanca es preveu un gir en la política nord-americana, ja que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha expressat públicament la seva preferència pel nou president, ja que considera que serà més propens a donar suport als objectius militars d'Israel.

Mentrestant, Israel ha deixat clar que no aturarà les seves operacions militars contra Hezbollah, fins i tot mentre es mantenen les negociacions d'alto el foc. El llançament recent de la segona fase de l'ofensiva, amb el desplegament de la 36a Divisió per avançar en àrees clau del sud del Líban, reflecteix l'estratègia de pressió que Israel està exercint sobre Hezbollah. Fonts israelianes citades pel diari Yedioth Ahronoth han confirmat que aquesta expansió busca pressionar el grup libanès en les converses d'alto el foc, ja que tant Israel com Hezbollah consideren que l'equilibri de poder sobre el terreny serà crucial per a les futures negociacions.

En vista d'una nova escalada, la situació al Líban continua sent crítica. Mentre les negociacions s'estanquen, la confrontació militar s'intensifica i porta els dos bàndols a un atzucac. Israel assegura que el seu objectiu no és una invasió total, però els atacs de represàlia de Hezbollah i les creixents víctimes israelianes al nord compliquen encara més el panorama.

Més de 3.450 persones han mort al Líban des de l'inici dels atacs israelians, la majoria en les últimes sis setmanes. El nombre de víctimes israelianes ha pujat a gairebé a 110, entre soldats i civils, un saldo tràgic que reflecteix l'impacte devastador d'un conflicte que sembla que no tingui fi.

La prolongació del conflicte preocupa la comunitat internacional, que tem un augment del cost humanitari, amb un Líban a punt del col·lapse, i la possibilitat d'una escalada que podria arrossegar altres actors regionals, com l'Iran, que és el principal aliat de Hezbollah.

stats