Israel i Hezbollah protagonitzen l'intercanvi de foc més important de les últimes dues dècades

Tel-Aviv ha bombardejat posicions de la milícia abans que aquesta llancés un atac massiu contra Israel

ARA
3 min
Un avió de combat israelià sobrevolant una zona propera a la frontera amb el Líban

BarcelonaUn intercanvi de foc gairebé sense precedents ha sacsejat el Líban i Israel aquesta matinada. L'exèrcit israelià ha llançat un "atac d'autodefensa" contra posicions de Hezbollah en previsió que la milícia xiïta libanesa llancés, al seu torn, un atac a gran escala contra l'estat jueu. L'atac del grup proiranià no s'ha fet esperar: Hezbollah ha disparat centenars de coets i drons contra bases militars israelianes, en una ofensiva en resposta a la mort a Beirut el mes passat d'un dels seus líders, Fuad Shukr, i que el grup proiranià ha donat per finalitzada aquest diumenge.

Daniel Hagari, portaveu de l'exèrcit israelià, ha assegurat que en el bombardeig a gran escala que pretenia frustrar l'atac de Hezbollah, Israel ha fet servir 100 avions de combat contra milers de llançacoets de la milícia proiraniana que apuntaven cap al nord i el centre de l'estat jueu. Hagari ha insinuat així que Hezbollah podria haver apuntat cap a grans ciutats com Haifa i Tel-Aviv, a més del nord d'Israel, on els intercanvis de foc són habituals des del 7 d'octubre passat. "Continuarem eliminant amenaces i atacant intensament a l'organització terrorista Hezbollah", ha assenyalat el portaveu.

Després d'aquest atac "preventiu", però, Hezbollah ha llançat al seu torn una onada de 320 coets Katiusha cap a objectius militars d'Israel. Segons la milícia libanesa, que ha colpejat 11 d'aquests objectius, es tracta de la "primera fase" de la seva resposta per l'assassinat de Shukr, i afirmen que encara cal "temps" perquè puguin donar la resposta completa. Hezbollah també ha negat que "l'atac preventiu" israelià hagi afectat la seva operació. "Les paraules de l'enemic [Israel] sobre una acció preventiva que ha dut a terme, els objectius que ha colpejat i la disrupció de l'atac de la resistència [Hezbollah], estan buides", ha assegurat la milícia en un comunicat on també asseguraven que tots els drons i coets s'han llançat com estava previst "cap als objectius desitjats".

Els bombardejos "preventius" israelians han deixat almenys tres persones mortes i quatre de ferides al sud del Líban. Un dels morts pertanyia a Alam, una milícia xiïta aliada de Hezbollah. Per la seva banda, el portaveu internacional de l'exèrcit israelià, Noav Shoshani, ha afirmat que els coets i drons de Hezbollah han fet "poc mal" i ha assegurat que l'atac “preventiu” israelià ha permès reduir l'abast dels bombardejos de la milícia libanesa.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dirigit durant la matinada l'atac israelià contra les posicions de Hezbollah amb el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, que ha declarat l'estat d'emergència durant 48 hores a Israel i ha contactat amb el seu homòleg estatunidenc, Lloyd Austin, per informar-lo de l'atac. Un portaveu del Consell Nacional de Seguretat de Washington ha assegurat que el president dels Estats Units, Joe Biden, ha seguit de prop els esdeveniments d'aquesta matinada.

Netanyahu ha assegurat a primera hora d'aquest matí que farà "tot el possible" per defensar Israel i ha advertit Hezbollah: "A qui ens faci mal, nosaltres li farem mal". Hores després de l'atac preventiu israelià, i de la resposta de Hezbollah, les forces de Tel-Aviv han assegurat haver atacat més plataformes de llançament de coets de la milícia xiïta al sud del Líban.

Un nou obstacle a les negociacions

L'atac s'ha produït poques hores abans de la nova ronda de negociacions per un alto el foc a Gaza que comencen aquest diumenge al Caire. Tot i l'intercanvi de foc, el director de la intel·ligència israeliana, David Barnea, ha confirmat a la cadena de ràdio de l'exèrcit que a les converses hi assistirà una delegació d'Israel. Aquest dissabte, una delegació de Hamàs va desplaçar-se fins al Caire per parlar amb els estats mediadors (Qatar, Egipte i els Estats Units) sobre les converses que es van mantenir divendres, però no s'espera que participin en les negociacions d'aquest diumenge.

L'escalada d'aquesta matinada arriba després de setmanes de tensió per la promesa de Hezbollah de respondre per la mort de Shukr i la de l'Iran, que va prometre venjar la mort del líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, assassinat presumptament per un coet israelià mentre era de visita oficial a Teheran. El primer ministre libanès, Najib Mikati, ha convocat una reunió del Comitè Ministerial d'Emergència del govern per analitzar els fets.

stats