Israel i Hezbollah s'enfronten sobre el terreny al Líban

L'exèrcit israelià confirma la mort de vuit soldats mentre manté incursions "limitades" al sud del país

Un partidari d'Hezbollah amb un cartell del líder assassinat, Hassan Nasrallah, davant d'un edifici destruit en un atac aeri israelià.
02/10/2024
4 min

BeirutL'endemà que l'exèrcit israelià llancés la invasió del sud del Líban, aquest dimecres s'han intensificat els atacs d'artilleria i s'han produït els primers combats sobre el terreny. I també les primeres baixes. Les Forces de Defensa Israelianes (IDF) han confirmat la mort d'almenys vuit soldats, i l'exèrcit libanès ha reportat intensos moviments d'helicòpters per evacuar els ferits i les víctimes mortals. Hezbollah ha assegurat que ha causat un gran nombre de baixes a les forces israelianes, tot i que no n'ha donat detalls, i alguns mitjans libanesos parlaven de deu soldats israelians morts i desenes de ferits en combats cos a cos a Maroun al-Ras i Odissey, localitats pròximes a la frontera amb Israel.

Mentrestant, Hezbollah ha mantingut els seus atacs de coets al nord d'Israel, que han impactat a Safed i Acre, mentre els avions israelians han dut a terme bombardejos massius al sud i est del Líban, en una ofensiva contra objectius i dipòsits d'armes del grup xiïta. L'exèrcit israelià, però, insisteix que es tracta d'incursions limitades i que no té intenció de penetrar endins de territori libanès.

"Estem en el punt àlgid d'una guerra difícil contra l'Eix del Mal de l'Iran, que ens vol destruir. Això no passarà perquè estarem units i, amb l'ajuda de Déu, tots junts guanyarem", ha dit el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en un vídeo de condol pels soldats morts.

Fotografies facilitades per l'Exèrcit israelià, en què afirmen que es veu la Divisió 98 al sud del Líban.
Les fotos de la Brigada de paracaigudistes al sud del Líban, segons l'exèrcit israelià.

Hezbollah també ha perpetrat un altre atac especialment significatiu contra una concentració de forces israelianes al voltant de Dahieh, un suburbi del sud de Beirut de majoria xiïta, feu de la milícia. Aquest dimecres, a cada cantonada hi havia un silenci inquietant mentre un comboi de vehicles de premsa travessava els carrers deserts i danyats de Haret Hreik, el barri més colpejat pels bombardejos israelians. Un milió de libanesos que vivien a la zona han desaparegut. Aquest feu de Hezbollah s'ha convertit en l'epicentre de la destrucció, i la visita de premsa, meticulosament organitzada, evoca una mena de recorregut per un parc temàtic de l'horror.

Operadors de càmera i reporters s'empenyen, intentant capturar la magnitud del desastre. Per a molts, és la primera vegada que presencien allò sobre el qual fa setmanes que informen. Els edificis destruïts i els carrers buits donen testimoni de la intensitat dels atacs.

"La guerra continua i prevaldrem"

Enmig de la visita, sorgeix un gir inesperat: Mohammed Afif, portaveu de Hezbollah, apareix sobre una pila de runes per oferir un discurs en directe. “L’enemic comença a reconèix r les seves pèrdues, una cosa poc habitual”, declara amb fermesa, mentre assegura que el grup compta amb “suficients combatents valents i ben entrenats, i prou armes per mantenir el front sud”. Dirigint-se directament a l'exèrcit israelià, llança una advertència: “Heu guanyat algunes batalles amb atacs aeris i assassinats, però la guerra continua i prevaldrem”.

La comitiva de periodistes, desorientada, segueix joves en motocicletes, identificats per les seves samarretes negres com a vigilants locals de Hezbollah. El tour, sota control estricte d'aquests “guies”, és interromput diverses vegades per la curiositat dels reporters, fet que provoca molèstia entre els vigilants. Un conjunt d'edificis és a terra, destruït amb precisió quirúrgica pels bombardejos israelians. Un altre bloc d'apartaments, encara fumejant després de l'atac d'aquest dimecres a la matinada, s'aixeca com una muntanya de runa.

Entre l'espectacle de destrucció, un grup de joves xiïtes entona càntics en honor a Hussein, net del profeta Mahoma, captant l'atenció de les càmeres estrangeres. Allunyat de l'escena principal, el Mohammed, un libanès xiïta que va viure a Veneçuela, s’acosta als periodistes. “Casa meva està just davant”, diu amb emoció. "Allah va voler que continuï amb vida". Amb indignació, afegeix: “Israel està atacant zones civils. Aquí hi viuen dones i nens. La hipocresia de la comunitat internacional és evident amb el seu silenci”.

El fum s'eleva al poble de Kafr Kila, al sud del Líban, 2 d'octubre de 2024.
Gent al voltant de restes  d'un míssil balístic iranià,  al desert, després d'un atac de l'Iran a Israel, a prop de la ciutat d'Arad, al sud d'Israel, el 2 d'octubre de 2024.

Al final del recorregut els periodistes es queden sense accés a la zona on, el divendres passat, va ser assassinat el líder iranià de la resistència islàmica juntament amb altres alts càrrecs de Hezbollah. El secretisme al voltant del funeral de Hassan Nasrallah i la incertesa sobre el successor creixen, mantenint l'ambient tens.

Després d'aquest assassinat, el suport de l'Iran s'ha fet notar, definitivament, amb el llançament de míssils contra Israel d'aquest dimarts, encara que molts van ser interceptats per les defenses antiaèries nord-americanes a l'Iraq i Jordània. La Cúpula de Ferro israeliana va fer la resta de la feina, però l'atac massiu ha elevat la moral entre els combatents de Hezbollah, que van aconseguir forçar el retrocés de les forces israelianes en enfrontaments directes. Aquest dimecres les operacions militars de Hezbollah s'han descrit com les més intenses des del 8 d'octubre de l'any passat, amb 22 atacs contra posicions, tropes i vehicles militars israelians.

stats