Pròxim Orient
Internacional03/07/2023

Israel llança una operació militar per terra, aire i "sense límit de temps" sobre Jenín

Els bombardejos i la incursió de l'exèrcit ja han deixat almenys deu palestins morts, una cinquantena de ferits i nombroses destrosses

JerusalemLes escenes que s'han viscut aquest dilluns als territoris palestins ocupats no es veien des de feia més de dues dècades. Israel ha bombardejat aquesta matinada Jenín, al nord de Cisjordània, en una operació militar a gran escala i encara en curs que ja ha deixat almenys deu palestins morts i una cinquantena de ferits, segons el ministeri de Sanitat palestí, i nombroses destrosses. Les forces israelianes, que han atacat per aire i per terra, asseguren que l'objectiu és "trencar la dinàmica dels terroristes", en referència als milicians palestins que s'amaguen al camp de refugiats. Segons dades de l'exèrcit, una cinquantena d'atacs palestins aquest 2023 han estat perpetrats per "terroristes de l'àrea de Jenín" i, des de setembre del 2022, almenys 19 palestins van fugir al camp de refugiats de Jenín "després de portar a terme atacs". 

"L'objectiu d'aquesta àmplia operació és acabar amb el paper de Jenín com a ciutat refugi del terrorisme, i durarà el temps que calgui", han indicat fonts del govern israelià. El portaveu en cap de l'exèrcit, el general Daniel Hagari, ha informat també que, tot i que l'operació s'està focalitzant a Jenín, no es descarta ampliar-la a altres indrets del nord de Cisjordània, focus de la resistència armada palestina. El portaveu internacional de l'exèrcit, Richard Hecht, ha informat que l'exèrcit ha atacat un centre de comandament de l'anomenat Batalló de Jenín, una de les milícies més actives a la zona però que també era utilitzat per altres faccions com Hamàs o la Jihad Islàmica Palestina. L'exèrcit ha informat que prop del 25% de la població de l'àrea de Jenín està afiliada a la Jihad Islàmica i que un 20% forma part de Hamàs. 

Cargando
No hay anuncios

Hecht també ha indicat que les forces d'Israel continuen "operant a la zona" amb més de 1.000 soldats, confiscant armes i buscant sospitosos. Fins al moment s'han realitzat una vintena de detencions a Jenín, i l'exèrcit ha arrestat també cinc presumptes terroristes en altres indrets de Cisjordània. A més, aquesta matinada també ha mort d'un tret al cap un noi palestí de 21 anys a prop de Ramala, en un incident amb l'exèrcit sense relació amb la incursió. L'operació militar a Jenín, segons ha dit Hecht, està pensada per durar "tant com sigui necessari i sense límit de temps", encara que ha descartat que els soldats es quedin a la ciutat. "No estem intentant mantenir el terreny. Estem actuant contra objectius específics", ha dit. En aquest sentit, Hagari ha especificat: “No hem vingut a ocupar el camp. Aquesta no és una operació contra l'Autoritat Palestina sinó contra els grups terroristes de Jenín".

Cargando
No hay anuncios

Fa només dues setmanes Jenín ja va ser l'escenari d'un atac massiu per part d'Israel, amb un balanç de set palestins morts i una setantena de ferits. En aquell cas es va fer ús d'helicòpters de combat per primera vegada des de la Segona Intifada i vuit soldats israelians van resultar ferits al rebre l'impacte d'un artefacte explosiu contra el seu vehicle. Des de llavors, els rumors i les peticions per a una possible operació massiva a Cisjordània no han parat de créixer. Especialment arran de la mort de quatre colons jueus a Cisjordània, el passat 20 de juny, en un atac palestí en represàlia per les morts a Jenín el dia anterior. En els dies posteriors, centenars de colons jueus van vandalitzar i atacar diverses poblacions palestines, incendiant cases i terrenys, ferint desenes d'àrabs i assassinant almenys una persona.

Cargando
No hay anuncios

El ministre israelià de Finances i viceministre de Defensa, l'extremista Bezalel Smotrich, va arribar a reclamar la setmana passada que es "reemplacin les incursions amb pinces per una operació àmplia per erradicar els nius de terroristes”. "Ha arribat el moment d'enviar forces aèries i tancs per protegir les vides dels nostres combatents", va afegir. En declaracions a l'ARA, l'analista Avi Melamed, antic membre de la intel·ligència israeliana i exassessor principal d'assumptes àrabs de dos alcaldes de Jerusalem, ha indicat que "hi ha molt poques possibilitats" d'una vertadera invasió a tot Cisjordània, tot i que considera que l'ús de mitjans aeris i les incursions massives continuaran i creixeran en els pròxims dies.