Israel ordena tallar l'electricitat a Gaza
Tel-Aviv enviarà una delegació a Doha per negociar la segona fase de l'alto el foc

BarcelonaEl ministre d'Energia israelià, Eli Cohen, ha ordenat aquest diumenge tallar "immediatament" qualsevol subministrament d'electricitat facilitat per la Corporació Elèctrica d'Israel a la Franja de Gaza, segons ha informat en un videomissatge. Una setmana després de suspendre tota l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja, ara Israel fa un pas més i també talla el subministrament elèctric.
"He signat una ordre per tallar immediatament l'electricitat a la Franja de Gaza. Ja n'hi ha prou de parlar. És hora d'actuar!", ha dit Cohen al seu compte de la xarxa social X. El ministre ha afegit que s'utilitzaran "tots els mitjans que tenen a l'abast per assegurar el retorn de tots els ostatges israelians" i ha dit que "Hamàs no es quedarà a Gaza després de la guerra", segons informa Efe.
Segons el diari israelià Haaretz, l'única electricitat que Israel venia actualment a la Franja de Gaza servia per fer funcionar la seva planta de tractament d'aigües residuals, que amb aquesta ordre deixarà de funcionar. Els pocs hospitals encara operatius depenen de generadors elèctrics que funcionen amb benzina.
Mentrestant, Israel ha anunciat aquest diumenge que, demà dilluns, enviarà negociadors a Doha per continuar les converses d'alto el foc. Israel i Hamàs van assenyalar dissabte que s'estaven preparant per a la següent fase de les negociacions d'alto el foc, mentre els mediadors seguien amb les converses per estendre la fràgil treva de 42 dies que va començar al gener. Segons una enquesta publicada aquest diumenge, però, el 73% dels israelians advoca per continuar amb la segona etapa de l'alto el foc pactat entre Israel i Hamàs al gener, que implica, en una segona fase, la retirada de l'exèrcit israelià de Gaza i l'alliberament de tots els ostatges de la Franja.
Una delegació de Hamàs s'ha reunit en els últims dos dies amb mediadors egipcis i ha reafirmat la seva disposició a negociar la implementació de la segona fase de l'acord.
Negociació bilateral sense precedents entre Hamàs i els Estats Units
En els últims dies, a més, la capital de Qatar ha acollit converses bilaterals entre Hamàs i els Estats Units, on membres de l'organització palestina han negociat amb Adam Boehler, l'enviat especial de Donald Trump per a l'assumpte dels ostatges. Boehler ha explicat aquest diumenge que les converses han estat "molt productives" i que confia que "alguna cosa es pot acabar resolent a Gaza en qüestió de setmanes", segons Al-Jazeera.
Per la seva banda, des de Hamàs explicaven a Reuters que les converses s'havien centrat en l'alliberament d'un ostatge concret que té doble nacionalitat israeliana i nord-americana. Taher al-Nono, assessor polític de Hamàs, ha confirmat les converses directes sense precedents amb Washington, que ha dit que van tenir lloc a la capital de Qatar durant la setmana passada. "Ja s'han fet diverses reunions a Doha centrades en l'alliberament d'un dels presos de doble nacionalitat. Hem tractat el tema d'una manera positiva i flexible, d'una manera que serveixi als interessos del poble palestí", deia Al-Nono. I afegia que les dues parts també havien discutit sobre com fer avançar l'acord d'alto el foc pactat entre Israel i Hamàs.
"Vam informar a la delegació nord-americana que no ens oposem a l'alliberament del presoner en el marc d'aquestes converses", ha dit Al-Nono a Reuters. La setmana passada, l'enviat especial del president Donald Trump per al conflicte al Pròxim Orient, Steve Witkoff, va dir, a la Casa Blanca, que aconseguir l'alliberament d'Edan Alexander, l'home de 21 anys de Nova Jersey que es creu que era l'últim ostatge nord-americà viu detingut per Hamàs a Gaza, era una "prioritat màxima" per als Estats Units. Alexandre servia com a soldat amb l'exèrcit israelià.