Netanyahu a l'ONU: "Continuarem atacant Hezbollah fins que assolim els nostres objectius"

El primer ministre israelià amenaça l'Iran des de l'Assemblea

Netanyahu a l'Assemblea General de l'ONU a Nova York.
4 min

Nova YorkMalgrat les crides internacionals a un alto el foc al Líban i Gaza, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha defensat davant l'ONU que continuarà atacant Hamàs i Hezbollah. "Israel vola la pau [...] però ens enfrontem a enemics que busquen la nostra aniquilació i ens hem de defensar davant d'aquests assassins salvatges", ha assegurat en una sala mig buida. Quan Netanyahu ha entrat per parlar i s'ha situat rere el faristol, la majoria de països s'han aixecat del seu seient i han marxat en senyal de rebuig. Només un grup de seguidors del primer ministre israelià, asseguts a la llotja, omplien el buit amb els seus aplaudiments. Després del comunicat d'Israel d'aquest matí en què s'obria a discutir un alto el foc al Líban, les paraules de Netanyahu han tirat per terra qualsevol expectativa: "Continuarem atacant Hezbollah fins que assolim els nostres objectius". Poc després del discurs de Netanyahu Israel ha llançat diversos atacs contra Beirut.

"Mentre Hezbollah opti pel camí de la guerra, Israel té tot el dret d'eliminar aquesta amenaça", ha insistit Netanyahu. El primer ministre israelià s'ha dirigit a l'Assemblea després de bombardejar el Líban durant quatre dies consecutius, de deixar-hi un rastre de més de 700 morts i d'ignorar reiteradament peticions del seu soci, els Estats Units, i la resta de la comunitat internacional, per desescalar la violència a la regió.

Després que aquest dijous Netanyahu rebutgés de ple la proposta dels Estats Units i França per negociar un alto el foc al Líban, aquest divendres al matí ha rebaixat una mica el to i ha assegurat que les negociacions estan en marxa. En un comunicat publicat per l'oficina de Netanyahu s'explica que els equips d'Israel i dels Estats Units "s'han reunit per discutir la iniciativa" i que pretenen "continuar les discussions durant els pròxims dies", tot i que les paraules del mandatari israelià a l'ONU tornen a apuntar en direcció contrària respecte al comunicat emès per la seva oficina.

La proposta liderada pels Estats Units i França demana un alto el foc de 21 dies a la frontera entre Israel i el Líban i l'obertura d'un "espai de negociació" per assolir "un acord diplomàtic". La proposta d'alto el foc està liderada per Washington i París, però també s'hi han sumat altres actors com la Unió Europea, el Japó, l'Aràbia Saudita o Qatar.

Netanyahu de seguida ha apujat el to i ha acabat amenaçant l'Iran (que també havia marxat de la sala): "Tinc un missatge per als tirans de Teheran: si ens ataquen, els atacarem. A l'Iran no hi ha cap lloc on el llarg braç israelià no pugui arribar, i això es pot aplicar a tot l'Orient Mitjà". Quan Netanyahu ha parlat del "llarg braç israelià", era inevitable pensar en les explosions de buscapersones i walkie-talkies de la setmana passada al Líban, l'atac al consolat de l'Iran a Síria, en què van morir set membres de la Guàrdia Revolucionària, o l'assassinat del líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran.

El mandatari israelià ha assegurat que l'Iran està rere els atacs de Hamàs i Hezbollah, i com ja va fer durant la seva compareixença al Congrés nord-americà, ha tornat a insinuar que els manifestants que protesten contra Israel també estan "finançats" per l'Iran. Aquest divendres hi havia convocada una manifestació propalestina en contra de Netanyahu, i ahir dijous una altra també va recórrer els voltants de la seu de les Nacions Unides demanant la fi de la guerra.

Protestes contra els bombardejos d'Israel al Líban, a Nova York, on el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha viatjat per parlar davant l'Assemblea de l'ONU.

Com és habitual en les seves intervencions a l'ONU, Netanyahu ha portat mapes per mostrar al públic. Un sota l'epígraf de la benedicció, mostrava un mapa dels possibles aliats àrabs d'Israel a la regió, en el procés dels anomenats acords d'Abraham, que s'havien de materialitzar amb l'Aràbia Saudita abans del 7 d'octubre. L'altre mostrava l'Iran i els seus aliats sota el títol la maledicció. "La línia que separa la benedicció de la maledicció no podria ser més clara". Les referències constants a conceptes bíblics i els termes místics tampoc han faltat al llarg de tota la ponència.

Mentre mostrava els mapes Netanyahu ha exposat la seva teoria segons la qual l'Iran és una força d'inestabilitat regional, mentre que una aliança entre Israel i el món àrab podria ser una influència estabilitzadora. També com de costum els mapes de Netanyahu representen Gaza i Cisjordània, territoris palestins ocupats per Israel, com a part de l'estat hebreu.

Netanyahu també ha tret pit de l'actuació de l'exèrcit israelià a Gaza: "Les forces de defensa israelianes han trepitjat l'exèrcit terrorista iranià que dominava Gaza abans del 7 d'octubre. El dia de la invasió contra Israel eren gairebé 40.000, aquests terroristes". Quan està a punt d'arribar a l'any, la xifra de palestins morts ja supera els 41.000 i això comptant només les víctimes directes dels bombardejos que han pogut ser registrades. El primer ministre israelià també ha negat que el seu exèrcit mati civils i ha insistit que "cap exèrcit al món" fa el que fa Israel per protegir-los. "Són els nostres enemics els que utilitzen els civils com a escuts humans", ha insistit.

L'ONU, "pantà antisemita"

"Aquesta organització [Nacions Unides] s'ha convertit en una vergonya per a tots; per als palestins, aquesta casa de la foscor és la seva pista, i es recreen dins d'aquesta bilis antisemita", ha dit Netanyahu, que ha acusat l'ONU de ser un "pantà antisemita". També ha atacat el fiscal del Tribunal Penal Internacional, que el mes de maig passat va demanar emetre una ordre de detenció contra ell i el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, per crims contra la humanitat, una ordre que encara no ha estat autoritzada pels jutges.

stats