Israel soscava l'alto el foc a Gaza amb la prohibició de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins

Tel Aviv ha ordenat a l'URWA, el principal operador d'ajuda humanitària, que aturi les seves operacions aquest dijous

Treballadors de l'Agència d'Obres i Socors de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA) a la carretera de Salah Al Dine entre Deir Al Balah i la ciutat de Khan Younis, al sud de la franja de Gaza
30/01/2025
4 min
Regala aquest article

BarcelonaAquest dijous entra en vigor la prohibició per Israel de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA), que és el primer actor humanitari de Gaza. La mesura acordada pel parlament israelià l'octubre arriba en ple alto el foc a Gaza, que contempla una acceleració de l'ajuda internacional per pal·liar la catastròfica situació en què ha quedat la Franja després de 15 mesos de bombardejos i de setge.

El parlament d'Israel, la Knesset, va votar per àmplia majoria una llei que veta les activitats de l'UNRWA i estableix una política de "no contacte" amb qualsevol organisme governamental, malgrat que segons la Carta de les Nacions Unides, de què Israel és signatari, l'agència gaudeix d'immunitat legal. La Knesset va justificar la prohibició al·legant que una dotzena dels 33.000 empleats de l'agència havien participat en els atacs palestins del 7 d'octubre de 2023i va dictaminar que cap organisme oficial israelià es pugui comunicar amb l'UNRWA i que l'agència no pugui funcionar En una declaració conjunta, Bèlgica, Irlanda, Luxemburg, Malta, Noruega, Eslòènia i Espanya han criticat que Israel no respecti el seu compromís (signat el 1967) de cooperar amb l'agència per complir amb el mandat de l'Assemblea General de l'ONU.

El director de l'UNRWA, Philippe Lazzarini va alertar dimarts al Consell de Seguretat que la prohibició pot "augmentar la inestabilitat i la desesperació del territori ocupat palestí en un moment crític". També va deixar clar que l'alto el foc pot descarrilar si l'agència no pot operar per, com preveu l'acord entre Israel i Hamàs, fer arribar a la Franja una mitjana de 600 camions diaris amb ajuda humanitària i distribuir-la. Cal recordar que Israel controla tots els accessos a Gaza.

Què és l'UNRWA i com funciona?

L'agència es va establir el 1949 per assistir els 750.000 refugiats palestins que van ser desplaçats per la força amb la creació de l'estat d'Israel, un any abans. Com que els fills i nets d'aquells refugiats també tenen aquesta consideració, actualment ofereix educació primària, sanitat i ajudes socials a sis milions de palestins, a Gaza, Cisjordània i els països veïns (Jordània, el Líban i Síria), en un total de 58 camps de refugiats.

Abans que Israel emprengués la seva operació genocida en represàlia pels atacs palestins del 7 d'octubre de 2023, a les escoles de l'UNRWA a Gaza hi havia escolaritzades unes 300.000 criatures. En començar els bombardejos israelians molts gazatians s'hi van refugiar amb l'esperança que serien un refugi segur però moltes han estat també atacades.

L'agència també oferia atenció sanitària primària, per a les dones embarassades i per a les criatures, així com una ajuda alimentària Gaza. Encara més important era el seu paper com a proveïdor de feina dins una Gaza que ha estat sotmesa a 18 anys de bloqueig israelià. Alhora oferia microfinançament i programes de promoció econòmica, sobretot per a les dones.

Per què Israel l'ha prohibida?

L'UNRWA és un cas excepcional perquè es dedica especialment als refugiats palestins, i per això precisament fa nosa a Israel. Recorda un problema bàsic: que els palestins van ser desplaçats per la força i, com a refugiats, tenen dret a tornar als llocs d'on van ser foragitats si ho volen. Això contradiu la idea de l'estat d'Israel com un país de majoria jueva, que és el nucli del seu projecte fundacional. El 80% de la població de Gaza és, segons el dret internacional, refugiada i té dret al retorn, igual que els palestins van haver-se de traslladar a Cisjordània o que ara viuen repartits en altres llocs del món, i que ja han vist néixer una quarta generació a la diàspora.

Altres agències de l'ONU, com l'ACNUR, que té el mandat d'assistir la resta de població refugiada del planeta, UNICEF, que treballa pels drets de la infància, o el Programa Mundial d'Aliments, que aborda les crisis alimentàries, fan tasques humanitàries, però en el cas dels palestins, i sobretot de Gaza, tot recau en l'UNRWA: també la provisió de subministraments bàsics de menjar, combustible o medicines.

Quan, el gener de 2024, Israel va acusar el personal de l'UNRWA de Gaza, que és majoritàriament local, de participar en els atacs del 7 d'octubre, els principals països donants de l'agència -inclosos els Estats Units i la Unió Europea- van congelar-ne el finançament. L'ONU va obrir una investigació i va acomiadar nou dels seus empleats per aquesta acusació, alguns dels quals havien aparegut en vídeos del dia de l'atac. Tots els donants van tornar a finançar l'agència, excepte els Estats Units i Suècia. Segons els informes de l'UNRWA, un total de 272 dels seus treballadors han estat assassinats en l'ofensiva israeliana i 205 de les seves instal·lacions -escoles, hospitals i magatzems d'aliment i medicines- han estat afectats pels atacs israelians.

Quin impacte tindrà la prohibició a Gaza?

Tot i la prohibició Israeliana, Lazzarini va assegurar ahir que l'UNRWA seguirà operant a Gaza. "La llei no diu que s'hagin d'aturar les operacions a Gaza o a Cisjordània, sinó que no hi haver cap relació administrativa o burocràtica [amb organismes israelians], cosa que fa l'entorn operatiu encara més desafiant", va dir a l'ONU. "L'agència continua compromesa a fer tot el possible per complir el seu mandat d'oferir serveis crítics per alleujar el patiment dels refugiats paletins", va dir. La prohibició també afecta el personal internacional de l'agència.

Hi ha alternatives a l'UNRWA?

És complicat. L'ONU podria continuar funcionant formalment sota la bandera de les altres agències, com fa a la resta del món, posant per exemple les escoles sota el paraigua de l'UNICEF i les ajudes alimentàries sota el Programa Mundial d'Aliments o els seus equips d'emergència humanitària. Però la transicio no està preparada En to desafiant, Lazzarini va instar el novembre passat Israel assumir directament la provisió de serveis als palestins, com li correspon en tant que potència ocupant segons el dret internacional. "No hi ha pla B: si no hi ha una resposta de l'ONU o de la comunitat internacional, la responsabilitat torna a la potència ocupant, que és Israel", va aclarir. Per la seva banda del govern de Benjamin Netanyahu diu que ja té preparat un pla amb contractistes privats, a l'estil del que van fer els Estats Units amb l'ocupació de l'Iraq amb resultats humanitaris terribles. Però no es veu ara per ara una autoritat a Gaza alternativa a Hamàs.

stats