Itàlia rescata un banc regional i el primer ministre es disculpa per haver-ho ocultat
El govern intervé la Banca Popolare di Bari per evitar-ne la fallida
BarcelonaEl Banc d'Itàlia ha intervingut aquest dissabte l'entitat financera Banca Popolare di Bari i ha nomenat dos administradors extraordinaris temporals, que la gestionaran fins que el govern decideixi les condicions exactes del rescat per evitar-ne la fallida.
El Banc d'Itàlia va informar divendres a la nit que ha dissolt els òrgans directius de banc i ha nomenat dos administradors extraordinaris, després de comprovar que l'entitat acumula enormes pèrdues en els seus comptes. El regulador bancari italià ha designat també un comitè de vigilància, format per tres experts, que supervisarà la situació, prepararà la documentació necessària per a una possible recapitalització i negociarà amb les empreses i inversors potencialment interessats a participar en el projecte.
Mentrestant, el banc mantindrà la seva activitat de cara als clients. La Banca Popolare di Bari té la seu central a la ciutat de Bari, a la regió meridional de Pulla, però compta amb una xarxa d'oficines repartides per tot el país. Actualment té més de 3.000 empleats i uns actius valorats en més de mil milions d'euros.
El passat mes de gener Itàlia ja va haver d'abocar diners públics a salvar un altre banc, Banca Carige, que era a les portes de la fallida.
Conte demana perdó
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, que divendres va dir a Brussel·les que ara per ara no hi havia "necessitat d'intervenir cap banc", aquest dissabte ha demanat perdó als ciutadans per haver-los mentit i ha reconegut que ja coneixia la situació problemàtica de la companyia quan va fer aquestes declaracions. "A Brussel·les no vaig poder anticipar a les càmeres el que estava passant. Demano disculpes als ciutadans, per primera vegada estava ometent alguna cosa però no podia parlar amb els mercats oberts", ha dit en una roda de premsa a Roma.
Conte no només s'ha disculpat, sinó que també ha avançat que el Govern actuarà per evitar la fallida, a través del banc MedioCredito Centrale, de titularitat pública i controlat pel ministeri d'Economia. "Proporcionarem a MedioCredito Centrale els recursos necessaris per després intervenir, juntament amb el fons interbancari, en la recuperació de la Banca Popolare di Bari. Tindrem una espècie de banc d'inversions del sud amb participació pública", ha indicat.
Segons el diari econòmic Il Sole 24 Ore, la intenció de l'executiu és facilitar una ampliació de capital en MedioCredito perquè pugui participar, juntament amb el Fons Interbancari de Garantia de Dipòsits (FITD) i altres inversors, al rescat de banc, que necessita una injecció de capital de 1.000 milions d'euros. Però perquè el FITD –que està finançat per tots els bancs italians– s'hi interessi, el banc ha de preparar primer un pla de negocis viable i detallat.