J.D. Vance es mostra com la sang jove del Partit Republicà amb un discurs contra les "elits de Washington"

El candidat a la vicepresidència ha assegurat que donarà veu a la classe treballadora

3 min
El senador candidat a la vicepresidència J.D. Vance (R-OH) abraça a la seva dona Usha Chilukuri Vance després de parlar el dia 3 de la Convenció Nacional Republicana (RNC), al Fòrum Fiserv de Milwaukee, Wisconsin, Estats Units, el 17 de juliol de 2024.

MilwaukeeEl flamant candidat republicà a la vicepresidència, J.D. Vance, es presenta davant els estatunidencs com la sang jove que necessiten les institucions del país. "Joe Biden ha fet política a Washington més temps del que jo he viscut", ha assegurat des de l'escenari del Fiserv Forum de Milwaukee. Si és elegit al novembre, Vance es pot convertir en un dels vicepresidents més joves de la història dels Estats Units, amb tan sols 39 anys. En la seva presentació d'aquesta matinada a la convenció republicana de Milwakee, no només ha promès treure l'olor de tancat dels passadissos del Capitoli, sinó que també ha dit que, amb ell, les veus de la classe treballadora es faran sentir a la capital. "Soc de Middletown, un petit poble on la gent diu el que pensa, construeix amb les mans i estima Déu, però també és un lloc marginat i oblidat per les elits de Washington", ha explicat.

El discurs de Vance s'ha centrat a apel·lar als seus orígens humils i a mostrar-se com la veu dels rednecks [homes blancs de l'interior del país amb baixos ingressos] que tant han ridiculitzat les "elits": "La visió del president Trump és simple: no ens doblegarem a Wall Street, estem compromesos amb l'home treballador". La frase podria haver sortit perfectament de la boca de la demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez, amb el petit matís que, si això ho digués ella (o qualsevol altre demòcrata), ràpidament seria etiquetada com a "radical d'esquerres". Fins i tot, Vance s'ha permès criticar les polítiques de George W. Bush qualificant la Guerra de l'Iraq (on ell va servir com a marine entre el 2003 i el 2007) com una guerra "equivocada".

Donald Trump reaccionant al discurs de J.D. Vance

"Els llocs de treball van ser enviats a l'altra banda del mar i els fills a la guerra", ha assegurat en una crítica al desmantellament industrial que ha patit el Midwest. "Necessitem un líder que torni les fàbriques", ha defensat. Més enllà de citar reiteradament el seu Ohio natal, Vance ha posat especial èmfasi en tres estats del cinturó industrial del Midwest: Michigan, Wisconsin i Pensilvània. Tots tres són estats que seran claus el 5 de novembre i on Biden havia guanyat en les eleccions del 2020. La decisió de Trump d'elegir Vance com a segon (i no algú més moderat) es veu més clara: l'objectiu són els vots de la classe treballadora d'uns estats que podrien marcar la diferència d'aquí a quatre mesos. Especialment, ara que el marge que separa Trump de Biden a les enquestes s'ha anat ampliant. Vance, que és exmarine, redneck i self-made man, és el token ideal per al propòsit.

Un pare modèlic

El republicà encarna el somni americà; de fet, ell mateix ho ha dit així. Amb tot, per a ell, el seu somni americà més important no ha estat la seva meteòrica trajectòria política, sinó la seva "família". "El meu somni americà més important era ser un bon marit i bon pare. És del que més orgullós estic", ha assegurat.

Igual que Trump, Vance també s'ha volgut mostrar com una figura reunificadora per a la societat nord-americana. “¿Hauria d'estar espantat d'un partit que està disposat a debatre idees i cercar una solució millor? Aquest és el Partit Republicà dels pròxims quatre anys”, ha assegurat. La pregunta fa al·lusió al Partit Demòcrata, que assegura que Trump i els republicans han sembrat la crispació i han dividit la societat. "Estem units per guanyar", ha assegurat. Vance ha obviat mítings de Trump durant els últims mesos, com quan, per exemple, va dir que si no guanyava les eleccions "hi hauria un bany de sang".

Tampoc ha faltat la referència a l'atemptat i a la imatge d'un Trump invicte que es torna a aixecar. “Quan Trump posar dempeus a Pensilvània, tot Amèrica es va aixecar amb ell”, ha assegurat Vance, i ha afegit: “El president Trump va volar a Milwaukee i va tornar a la feina. Aquest és l'home que he conegut en els últims anys, poden estar a punt d'assassinar-lo que ell després fa una crida a la unitat”. En una promesa més per al seu president que no pas als seus votants, Vance ha fet un vot de lleialtat dient que no donarà per descomptada la confiança que el líder del partit li ha brindat.

stats