Ja hi ha més de 400 morts per les inundacions a Sierra Leone
Les autoritats treballen per recuperar 600 cossos que encara segueixen desapareguts
FreetownLa xifra de víctimes a Sierra Leone no para de créixer després dels forts aiguats i les posteriors inundacions del cap de setmana. Ja són més de 400 morts i uns 600 desapareguts, segons les últimes dades difoses per la Creu Roja local.
Tot el país s'ha vist afectat pels despreniments de terres que van seguir les inundacions, però sobretot la capital, Freetown, i la veïna localitat de Regent, on el dilluns va enfonsar-se una muntanya en què hi havia edificats una multitud d'habitatges. La situació és alarmant. "Moltes cases han quedat submergides al fang i els cadàvers floten pels carrers", explicava Idalia Amaya, una cooperant que participa en les tasques de rescat.
Els serveis d'emergència del país treballen intensament per recuperar els cadàvers de les víctimes, que ja ronden les 400, però que podrien ascendir fins a 500. Els serveis estan desbordats. Malgrat que la policia, diverses unitats de l'exèrcit i la Creu Roja s'han sumat a les tasques de recerca, els mitjans locals apunten que falten ambulàncies a la capital i que el tanatori està col·lapsat.
Balanç espantós
Amaya puntualitza que "les possibilitats de trobar supervivents a aquestes alçades són escasses". Entre les víctimes de Regent hi ha sobretot dones i nens, que eren a casa en el moment de l'esllavissada mentre que la majoria d'homes ja havien marxat a treballar.
Segons la Creu Roja, almenys 3.000 persones s'haurien quedat sense sostre i necessiten urgentment assistència sanitària i menjar. A més, hi hauria unes 600 persones desaparegudes. L'ONG considera que la situació és "molt preocupant".
Aquest és un dels pitjors desastres naturals que ha viscut Sierra Leone els últims anys. Fa dos anys, les fortes pluges també van provocar una desena de morts i van deixar milers de persones sense casa. La dimensió de la catàstrofe d'ara, però, recorda els moments en què el país es va veure afectat per l'Ebola, entre el 2014 i el 2016, que va matar 4.000 persones.