Àsia

El Japó començarà a abocar dijous al mar l'aigua de la central nuclear de Fukushima

Greenpeace denuncia que la decisió "ignora l'evidència científica" i la Xina amenaça amb prendre mesures

Central tèrmica de Hirono durant a uns 20 km de la central nuclear de Fukushima
ARA
22/08/2023
4 min

BarcelonaMenys de 48 hores. Això és el que falta perquè el Japó comenci a abocar a l'oceà Pacífic l'aigua radioactiva de la central nuclear de Fukushima, dotze anys després que patís un accident per un terratrèmol i un tsunami que van castigar la costa nord-est del país. El govern nipó i l'empresa propietària de la central, Tokyo Electric Power, asseguren que l'aigua ha estat tractada i que no suposa cap risc. Fins ara estava emmagatzemada en uns dipòsits, però ja estan gairebé plens i el govern considera que no li queda més remei que llençar-la al mar. Per fer-ho compta amb el suport de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). Amb tot, la decisió no ha agradat ni als pescadors locals ni a organitzacions ecologistes, com Greenpeace, que ha denunciat que el Japó “ignora l'evidència científica”. Està previst que el procés d'abocament comenci aquest dijous si no hi ha cap condició meteorològica o marítima que ho impedeixi.

L'aigua que s'abocarà a l'oceà és l'aigua contaminada durant el procés de refredament dels reactors danyats de la nuclear i del combustible fos arran de l'accident. Així mateix, hi ha aigua de les filtracions de pluja que hi ha hagut a la central després que quedés en desús el 2011. Per aquesta raó, la quantitat d'aigua que s'hi ha anat acumulant cada vegada és més elevada i ja no queda espai per guardar-la. Els dipòsits on està emmagatzemada ja són al 98% de la seva capacitat, segons l'empresa propietària de la central. En total hi ha 1,34 milions de tones d'aigua, que s'aniran abocant al mar de manera gradual durant dècades.

Tractament de l'aigua

Per donar garantia al procés, el mateix primer ministre nipó, Fumio Kishida, es va desplaçar a la central nuclear el passat cap de setmana i va destacar “la seguretat” de l'abocament. L'aigua ha estat processada i diluïda en aigua marina per eliminar-ne la majoria dels elements radioactius. En teoria només conté baixes quantitats de triti, un isòtop radioactiu, i altres materials similars, però en concentracions considerades innòcues dins dels límits internacionals de seguretat per a la indústria nuclear, segons l'OIEA. A més, aquest organisme ha obert una oficina prop de la central nuclear per supervisar l'abocament i el seu impacte en l'àmbit humà i mediambiental. Totes aquestes mesures de precaució, però, no convencen ni les organitzacions ecologistes ni alguns dels països veïns del Japó, i encara menys els pescadors locals, que són els més directament afectats.

“No hi ha cap canvi en la nostra postura. És un vessament al mar que no compta amb la comprensió dels pescadors ni del poble japonès. El nostre únic desig és poder tornar a pescar amb seguretat com abans de l'accident”, ha denunciat la federació nacional de pescadors del Japó, que considera que l'abocament serà una nova estocada a la reputació de la pesca en aquesta zona, ja llastrada des de l'accident. De fet, centenars de persones s'han manifestat aquest dimarts davant del Parlament japonès per protestar per la decisió del govern. “No ho podem permetre. No confio en res del que diu ni fa TEPCO”, deia una de les manifestants, Miwako Kitamura, de 55 anys, fent referència a l'empresa propietària de la central nuclear.

Japonesos es manifesten aquest dimarts a Tòquio per protestar per la decisió del govern nipó.

Greenpeace, que des de fa anys denuncia la intenció del govern japonès d'abocar a l'oceà l'aigua de Fukushima, ha fet públic un comunicat aquest dimarts que destaca que la decisió “ignora l'evidència científica, viola els drets humans de les comunitats al Japó i la regió del Pacífic i no compleix el dret marítim internacional”. L'escrit també desmenteix que no hi hagi cap altra alternativa per al desmantellament de la planta nuclear que abocar l'aigua al mar, i critica obertament l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica per “encoratjar” un país a violar la protecció del medi marí mundial i per no haver avaluat de manera integral l’impacte ambiental de l’abocament.

Així mateix, les veus de protesta s'han multiplicat en països veïns del Japó, que temen resultar afectats si finalment l'abocament resulta no ser innocu. "Urgim el Japó que abandoni aquest pla", ha exigit aquest dimarts en roda de premsa el portaveu d'Exteriors xinès, Wang Wenbin, que ha afegit que el seu país continuarà prenent "les mesures que consideri necessàries per salvaguardar la seguretat alimentària i la salut dels ciutadans xinesos”. La Xina prohibeix importar menjar des de 47 prefectures del Japó, entre les quals la de Fukushima, des que el 2011 hi va haver l'accident nuclear, i revisa de manera estricta tota la documentació dels aliments que arriben d'altres parts del país, especialment el marisc.

Per la seva banda, Corea del Sud ha donat el vistiplau al pla del Japó d'abocar al mar l'aigua de Fukushima. Amb tot, el portaveu del president, Park Ku-yeon, ha aclarit que Seül demanarà el cessament immediat de l'abocament si detecten concentracions de material radioactiu per sobre dels estàndards internacionals en aigües properes al país. Una incògnita que de moment és impossible de saber.

stats