Amadeo-Koichi Jensana Tanehashi: "El Japó és un país amb uns índexs baixíssims de delinqüència i tothom està en estat de xoc"
Director d'economia i empresa de Casa Àsia
BarcelonaEl director d'economia i empresa de Casa Àsia, Amadeo-Koichi Jensana Tanehashi (Odawara, Japó, 1969), analitza l'impacte de l'assassinat de l'ex primer ministre japonès Shenzo Abe aquest matí al Japó.
El magnicidi ha sorprès el Japó i el món
— Era una cosa inimaginable al Japó, i la prova és que les campanyes polítiques allà es fan sense cap mena de protecció. Per això, Abe, una figura tan important al país, estava fent campanya des d'una senzilla plataforma a peu de carrer. El Japó és un dels països més segurs del món, on si et deixes una cartera al carrer, després te la trobes allà. Per això també hem vist aquesta gran reacció d'unitat. Hi ha tot un background cultural: és un país que no coneix el conflicte, on l'índex de delinqüència, tant d'assassinats com de furts, és baixíssim; tothom està en estat de xoc.
Quin era el pes de Shinzo Abe en la política japonesa?
— Abe seguia sent una figura política molt important, més d'un any després de la seva dimissió. Ha estat l'home que ha passat més temps al capdavant del govern del Japó, en un país on estem acostumats a veure passar molts primers ministres en poc temps. Era una figura de gran rellevància dins el Partit Liberal Democràtic, el partit conservador que ha governat el Japó gairebé ininterrompudament des de la fundació del país el 1955.
Com explicaria el seu llegat?
— El seu principal llegat és la seva política monetària, l'Abenomics, que va intentar contrarestar tots els problemes estructurals de l'economia japonesa, com l'estancament i el baix consum. El Japó porta tres dècades perdudes, està en una crisi greu des dels anys 90 i durant el seu mandat les coses van millorar una mica. A més, cal tenir en compte que el país ha tingut una certa estabilitat política durant 8 anys, cosa que no és gens normal. I per descomptat la militarització.
Durant el seu mandat es va reinterpretar l'article 9 de la Constitució, en què el país renuncia a l'ús de la força per resoldre conflictes internacionals.
— La militarització és un altre dels llegats d'Abe, que va aconseguir aquesta reinterpretació de la Constitució a causa de les creixents tensions amb la Xina. Una tendència que ara es tornava a accentuar, sota el seu successor, el primer ministre Fumio Kishida, arran de la guerra d'Ucraïna. Com a tot el món, ara a Tòquio també es proposa incrementar la despesa militar.
Quines conseqüències tindrà l'assassinat?
— Segur que hi haurà un enduriment dels protocols de seguretat interns del país. I és possible que s'estengui una sensació d'inseguretat social que fins ara no existia.
I a les eleccions de diumenge?
— No crec que tingui un impacte electoral ni polític. Hi ha molta fidelitat al Partit Liberal Demòcrata i no crec que això canviï.