Àfrica
Internacional30/03/2021

Els jihadistes eleven l'ofensiva matant estrangers al nord de Moçambic

Els terroristes de l'Estat Islàmic controlen la ciutat de Palma i Portugal hi envia militars

David Soler Crespo
i David Soler Crespo

Mentre el món centrava la seva atenció en el vaixell encallat al canal de Suez, Ever Giver, centenars de mercants es desviaven cap a la ruta comercial que ressegueix la costa africana oriental vorejant el continent, desconeixedors que a uns quilòmetres del seu recorregut es lliurava una batalla per la vida. Almenys 100 jihadistes van irrompre dimecres passat a la ciutat de Palma (a la província de Cabo Delgado, al nord de Moçambic) matant civils indiscriminadament: especialment els cristians. Després d'assassinar i decapitar diverses persones, els terroristes van fer un pas més i es van dirigir a l'hotel Amarula Lodge. Allí s'allotjaven 170 estrangers, en la seva gran majoria relacionats amb el negoci del gas natural a la regió. Els atacants van envoltar l'hotel dijous i van tallar la sortida per mar. L'endemà els civils van intentar fugir en un comboi de 17 vehicles, però tan sols 7 ho van aconseguir. Milers de persones de les 75.000 que habiten la ciutat han fugit com han pogut, amb fins a 1.300 persones evacuades per mar per ONGs cap a Pemba, la capital regional.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns el ministre de Defensa moçambiquès confirmava la mort de desenes de persones, set d'elles almenys d'entre els qui van intentar fugir de l'hotel. Poc després, l'Estat Islàmic d'Àfrica Central reivindicava l'autoria de l'atac, elevava la xifra de morts a 55 persones i confirmava que tenen el control de la ciutat de Palma. De moment es desconeix el nombre exacte de víctimes i les nacionalitats, ja que encara hi ha centenars de desapareguts.

Protegir el president

Aquest atac és el sisè en el que portem d'any a la regió i el més significatiu de tots els que hi ha hagut fins ara. És el primer en el qual directament ataquen estrangers i el més pròxim a la península d'Afungi, a deu quilòmetres d'on es trobaven els projectes per a l'extracció de gas natural liquat de l'empresa Total. La companyia francesa havia frenat al gener el seu projecte de més de 20.000 milions de dòlars davant la inseguretat, però la setmana passada va anunciar que reprenia l'activitat a l'assegurar que estava garantida la seguretat dels seus treballadors. Després del atac han fet marxa enrere i han confirmat que suspenen indefinidament la feina.

Cargando
No hay anuncios

El descobriment de gas natural el 2010 a la conca Rovuma prometia canviar el panorama de Cabo Delgado, la regió més empobrida i subdesenvolupada del país amb les veïnes Niassa i Nampula. Els pronòstics auguraven que el 2025 Moçambic passaria a ser el segon exportador de gas del món per darrere de Qatar i un país d'ingressos mitjans per al final de la dècada. Això era sense comptar amb els terroristes, que ara controlen la zona que prometia portar riquesa al país.

Cargando
No hay anuncios

Avui molts es pregunten com va ser possible que els assaltants entressin amb tanta facilitat a Palma. Les autoritats havien d'estar alerta després de l'augment dels incidents en l'últim any i la captura per part dels extremistes de la ciutat costanera de Mocímboa da Praia. Però el diari moçambiquès Carta assegura que l'atac va ser possible perquè molts militars s'havien desplaçat a la ciutat de Montepuez. El motiu? Vetllar per la seguretat del president, Filipe Nyusi, que hi havia anat per participar en la clausura d'un acte institucional.

Cargando
No hay anuncios

Portugal envia militars

El mes de setembre el govern de Moçambic va demanar a la Unió Europea l'enviament de tropes per donar suport a l'exèrcit moçambiquès. Malgrat accedir-hi per a la formació tècnica, mai hi ha hagut una resposta internacional estable. Després d'aquest últim atac, Portugal ha anunciat una expedició de 60 soldats per fer costat a Moçambic. "La situació és difícil, seguim sense tenir comunicació amb la ciutat de Palma", ha explicat aquest dimarts el ministre d'Exteriors portuguès, Augusto Santos Silva, que ha afegit que l'equip enviat està liderat per la cònsol general portuguesa a Maputo "amb la missió d'identificar i contactar, sistemàticament, amb tots els portuguesos que es trobin en aquesta ciutat". Santos Silva ha admès que desconeixia quants nacionals portuguesos viuen a Pemba, on hi ha establertes 15 empreses portugueses.

Cargando
No hay anuncios

Possiblement per aquest vincle, i pel seu passat colonial, el país lusità és el més obert a demanar més presència militar a la zona. Al gener ja va reclamar als seus socis europeus l'establiment d'una missió militar permanent a Moçambic, com les que hi ha a Somàlia o Mali.