Àsia
Internacional30/06/2022

John Lee: un policia per dirigir Hong Kong

Pequín tria el responsable de la repressió policial en les protestes prodemocràcia del 2019

PequínEl responsable de la repressió policial de les multitudinàries manifestacions a Hong Kong el 2019 i de la mà dura imposada després de l'aprovació de la llei de seguretat nacional és l'home triat des de Pequín per dirigir el govern de l'excolònia britànica. John Lee jurarà el càrrec com a cap de l'executiu de Hong Kong aquest divendres, després de guanyar una elecció en què va ser l'únic candidat al qual el govern xinès va donar el vistiplau per presentar-se.

Al currículum d'aquest expolicia i excap de Seguretat Nacional hi ha molts deures complerts. Fa un any es va convertir en el número dos del govern de Carrie Lam, un lloc que li ha permès consolidar la seva posició de successor, però no guanyar popularitat. El seu nom en cantonès és John Lee Ka-chiu i entre els seus detractors s'ha guanyat el sobrenom de Pikachu, un personatge dels videojocs Pokémon, perquè se l'acusa de ser una mascota obedient del govern de Xi Jinping.

Cargando
No hay anuncios

Entre el 2017 i el 2021 va exercir com a secretari de Seguretat i va pilotar la polèmica resposta policial a les protestes del 2019 contra la llei que pretenia que la Xina pogués extradir hongkonguesos detinguts per ser jutjats al continent. Es van produir les manifestacions més importants de la història de Hong Kong, en què més de dos milions de persones d'una població de set milions van sortir als carrers. Les protestes, en principi pacífiques, van anar derivant en actuacions més violentes per part dels estudiants, que fins i tot van ocupar el Parlament i la universitat.

Lee va ser la cara del govern a les rodes de premsa i mai va dubtar en defensar l'actuació de la policia i de les forces antiavalots, criticades per utilitzar bales de goma, canons d'aigua i gas pebre. Va defensar la seva posició i va qualificar d'actes de “terrorisme” i “extremisme” les manifestacions. Ha defensat sempre les polítiques de Pequín i reclama tolerància zero contra els dissidents. També ha jugat un paper clau en la implementació de la llei de seguretat nacional, que criminalitza tota mena de protestes.

Cargando
No hay anuncios

D'agent ras a alt càrrec polític

La biografia de John Lee és una anomalia al selecte club que fins ara ha governat Hong Kong. No és un home de negocis ni pertany a una família d'alts funcionaris de l'administració. Se'l pot considerar un home fet a si mateix d'origen humil. És un perfil que agrada al govern xinès, ja que s'allunya del personal amb experiència al servei civil, que tradicionalment ha estat al capdavant del govern i que Pequín considera hereus de la tradició britànica.

Cargando
No hay anuncios

El nou cap del govern de Hong Kong, de 64 anys, prové d'una família catòlica i no va estudiar a la universitat. Assegura que per motius familiars va haver de renunciar-hi, i el 1977, amb 19 anys, va entrar al cos de policia. És on ha fet tota la seva carrera, pujant pas a pas d'inspector a superintendent, subcomissari…, fins a arribar als càrrecs polítics.

Casat i amb dos fills, la família pertanyia al grup d’afortunats amb passaport britànic. Lee hi va renunciar el 2012 a l'accedir al càrrec de sotssecretari de Seguretat. Tot i les preguntes de la premsa, s'ha negat a aclarir si la seva dona i els seus fills també han renunciat al passaport britànic per passar a ser únicament ciutadans de la República Popular.

Cargando
No hay anuncios

S'enfronta al repte de tornar Hong Kong el seu estatus de centre comercial mundial i reactivar l'economia, encara que no té experiència en aquest camp. Tot i això s'ha compromès a unir la població per convertir el territori en un hub d'innovació i tecnologia. L'elecció de John Lee mostra que Pequín està més preocupat per mantenir l'ordre a Hong Kong que per la recuperació econòmica.