Iraq

Jornada mortífera a l'Iraq amb més de 15 explosions simultànies

Un grup d'explosions quasi simultànies ha deixat un mínim de 43 morts, una setmana abans que el país aculli una cimera de la Lliga Àrab per primer cop en 20 anys

Residents es reuneixen al voltant del lloc on ha esclatat una bomba aquest dimarts al matí a Kerbala, 110 quilòmetres al sud de Bagdad. / MUSHTAQ MUHAMMED / REUTERS
Reuters
20/03/2012
2 min

BagdadAlmenys 16 explosions quasi simultànies han esclatat a ciutats i pobles de l'Iraq aquest dimarts, deixant almenys 43 morts i més de 200 ferits, malgrat les dràstiques mesures de seguretat al país, que la setmana que ve acollirà una cimera de la Lliga Àrab.

Aquest ha estat el dia més mortífer a l'Iraq en prop d'un mes, i la coordinació de les bombes a més d'una dotzena de ciutats mostra una aparent resolució dels insurgents de demostrar que el govern no pot mantenir la seguretat al país en vigílies de la cimera. L'Iraq acollirà aquesta trobada per primer cop en 20 anys i el govern vol mostrar que pot garantir la seguretat després de la retirada de les tropes dels Estats Units al desembre.

L'atemptat més mortífer ha passat a la ciutat sagrada xiïta de Karbala, al sud del país, on dues explosions han matat 13 persones i n'han ferit 48 durant l'hora punta del matí, segons Jamal Mahdi, un portaveu del departament de Salut de la ciutat.

En només dues hores també hi ha hagut explosions a la capital i a una desena de localitats més. La policia ha desactivat bombes a Baquba i a Fal·luja.

"He vist parts de cossos tirades pel carrer"

"La segona explosió ha causat la destrucció més gran. He vist parts de cossos, dits, mans tirades pel carrer", ha explicat Murtadha Ali Kadhim, de 23 anys i propietari d'una botiga. "Les forces de seguretat són estúpides perquè sempre es reuneixen al lloc de l'explosió, i llavors hi ha una segona explosió. Es converteixen en l'objectiu".

La majoria dels atacs han estat a punts de control i patrulles policials. "Aquesta última ràfega d'atacs és molt probable que hagi estat coordinada per un grup gran i ben organitzat. És probablement un intent de demostrar a les autoritats que les seves mesures de seguretat són insignificants", opina John Drake, consultor de risc a AKE Group, que estudia la seguretat a l'Iraq per a clients corporatius.

L'exèrcit i les forces policials són sovint el blanc d'atacs a l'Iraq, on els bombardejos i tirotejos encara es produeixen diàriament. Grups insurgents sunnites diuen que malgrat la retirada de les forces nord-americanes, no deixaran les armes i continuaran lluitant contra el govern, liderat per xiïtes. Tot i que la violència ha disminuït, en general, des del pic de les lluites sectàries el 2006 i 2007, molts iraquians estan preocupats per si el seu govern té els mitjans per imposar la seguretat nou anys després de la invasió liderada pels EUA que va derrocar Saddam Hussein.

stats