UE

Josep Borrell serà el nou president del Cidob

El veterà polític socialista ha sigut escollit pel patronat del 'think tank' per presidir l'entitat

Josep Borrell
14/12/2024
2 min
Regala aquest article

BarcelonaLa carrera de Josep Borrell no s'ha acabat. Pocs dies després de deixar de ser el cap de la diplomàcia europea, el Cidob (Barcelona Centre for International Affairs) ha anunciat aquest divendres que el veterà polític socialista serà el seu pròxim president i prendrà possessió del càrrec tan bon punt s'hagin dut a terme els tràmits administratius. "Amb el nomenament de Borrell, el màxim òrgan de govern de la institució pretén reforçar el posicionament internacional d’aquest think tank de referència", destaca el centre d'investigació en polítiques internacionals més influent de Catalunya en un comunicat de premsa.

Feia temps que es feien travesses sobre el futur de Borrell i, tot i els seus 77 anys, el dirigent català no havia tancat la porta a continuar en l'esfera pública. Fins i tot algunes veus socialistes volien que tornés a ser la cara visible en la campanya electoral europea. Però ell sempre va descartar aquesta opció i finalment ocuparà un càrrec d'un perfil eminentment representatiu i institucional, com és el de president del Cidob, i no d'una envergadura política de la dimensió de líder de la diplomàcia europea.

Abans de ser el màxim responsable de la política d'Exteriors de la UE, Borrell va ocupar tota mena de càrrecs polítics. Va fer els primers passos en política municipal a la Comunitat de Madrid i va escalar ben de pressa, fins a formar part dels diferents governs de Felipe González com a secretari d'estat de diferents carteres o de ministre d'Obres Públiques i Transports. Més endavant també va ser eurodiputat i president del Parlament Europeu.

En l'àmbit intern de partit, sempre ha jugat un paper destacat. Per exemple, el 1998 va va enfrontar a les primàries per dirigir el partit davant del candidat oficialista d'aleshores, Joaquín Almunia, i va ser una de les veus més influents del PSOE que van donar suport a Pedro Sánchez des del primer moment perquè recuperés el timó socialista. Tanmateix, Borrell ha sigut un dels flagells més agressius contra l'independentisme, sobretot arran del Procés, i s'ha mostrat crític des de Brussel·les amb la llei d'amnistia que Sánchez va acordar amb Junts i Esquerra.

Com a cap de la diplomàcia europea, Borrell ha aconseguit que el càrrec hagi agafat més rellevància i influència de les que tenien els seus predecessors, sobretot arran de la guerra d'Ucraïna i el seu posicionament clarament contrari al règim de Vladímir Putin. A més, s'ha erigit en una de les veus més pro Palestina del bloc europeu i més dures contra el govern de Benjamin Netanyahu. L'1 de desembre va ser substituït en el càrrec per l'ex primera ministra d'Estònia Kaja Kallas.

En substitució d'Antoni Segura

Borrell substituirà en el càrrec l’historiador Antoni Segura, a qui el patronat del Cidob ha agraït "el seu compromís i dedicació durant els vuit anys que ha exercit la presidència de la institució". També entraran a formar part del patronat Esther Barbé, catedràtica de relacions internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora associada sènior de l’IBEI; Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Blanquerna-URL, i Pau Solanilla, soci de sector públic de Harmon i director de la Fundació Rafael Campalans.

stats