Judici a Boris Johnson: va "enganyar" i "menysprear" al Parlament sobre el Partygate
El Comitè de Privilegis dels Comuns fa públiques les seves conclusions sobre les festes il·legals a Downing Street
LondresSense sorpreses. El Comitè de Privilegis de la Cambra dels Comuns ha conclòs que l'ex primer ministre britànic, Boris Johnson, va "enganyar deliberadament" i "menysprear" en diverses ocasions al Parlament en relació amb el seu testimoni sobre les festes il·legals a Downing Street durant els confinaments, el conegut escàndol del Partygate, que va acabar amb el seu lideratge el juliol de l'any passat. No hi ha precedents a la història política britànica d'un comportament semblant per part d'un premier en l'exercici del seu càrrec.
En un informe de poc més de cent pàgines, publicat aquest dijous al matí, els set membres del panel –quatre dels quals conservadors– destrossen la reputació ètica i moral de Johnson com a polític, si és que en tenia cap. Hi afirmen que en reiterades ocasions va mentir al Parlament i que va intentar confondre la Cambra i el Comitè de Privilegis amb les seves declaracions, entre d'altres, pel que fa a la distinció entre regles, d'obligat compliment, i recomanacions a seguir pel que fa a reunions durant els esmentats períodes de confinaments durant la pandèmia.
Per "enganyar deliberadament la Cambra", "induir deliberadament a error el Comitè", "trencar la confiança", "impugnar el Comitè i, per tant, soscavar el procés democràtic de la Cambra [dels Comuns]" i "ser còmplice de la campanya de maltractaments i intents d'intimidació del Comitè", l'informe conclou que Johnson hauria de ser suspès com a diputat durant noranta dies. Un càstig que ja no es podrà aplicar perquè, davant d'un avançament de l'informe, que se li va lliurar a finals de la setmana passada, l'ex primer ministre va renunciar a l'escó com a diputat i va atacar de forma visceral els parlamentaris que l'havien jutjat.
Davant de la impossibilitat de fer efectiva la suspensió, es recomana, doncs, "que no tingui dret al passi d'antic diputat". Recentment, aquest privilegi només se li ha negat a l'expresident dels Comuns, John Bercow, però per altres motivacions: precisament la venjança del Partit Conservador per haver donat aire als diputats de segona fila que volien combatre el Brexit durant el període 2016-2019.
La duresa del càstig inicial proposat és enorme. Perquè només una suspensió de deu dies com a diputat ja seria prou per convocar una elecció parcial en el seu districte. Noranta dies és nou vegades el mínim per desfermar el procediment i posa en relleu la gravetat de la conducta del polític, a parer dels diputats.
Lletra petita… i devastadora
La lletra petita de l'informe no té cap gram de més, i posa al descobert la veritable personalitat d'un polític que, és ben sabut, ha fet una carrera periodística com després en l'esfera pública basada en l'engany i la mentida continuada, sense que això li hagi suposat cap desgast, ben al contrari.
En aquest sentit, és clarificadora la frase en què, després de repassar les proves i analitzar el llenguatge i les expressions utilitzades per l'ex premier, es llegeix: "Vam pensar que algunes de les negacions i explicacions del senyor Johnson eren tan falses que per la seva naturalesa eren intents deliberats d'enganyar el Comitè i la Cambra, mentre que altres [explicacions] van demostrar deliberació a causa de la freqüència amb què tancava la seva ment a la veritat. Per aquests motius concloem que la conducta del senyor Johnson va ser deliberada i que ha comès un greu menyspreu a la Cambra".
La Cambra haurà de pronunciar-se sobre si accepta o no el veredicte, manifestat per unanimitat, dilluns vinent, el mateix dia en què farà 59 anys. Com recorden els seus membres, les decisions del Comitè són "discutibles i esmenables". Serà el moment de comprovar, doncs, quants aliats té encara Boris Johnson al grup parlamentari conservador. Si més no, de moment, fins que el partit no el torni a cridar per rescabalar-se de la més que previsible derrota a les eleccions generals de l'any vinent; eleccions que Rishi Sunak podria avançar a la tardor d'aquest any, segons apunta aquest matí de dijous The Independent.
El que ja es pot avançar també és que un grup de fidels a Boris ha començat una campanya en suport de l'ex premier. A hores d'ara és difícil dir fins a quin punt aniran a la guerra contra el Comitè i intentaran doblegar Downing Street. Però alguns diputats ja ha expressat a Twitter la seva solidaritat amb Johnson. És el cas del fidel Jacob Rees-Mogg, Simon Clark, Nadine Dorries o Brendan Clarke-Smith, que ha piulat: "Estic horroritzat pel que he llegit i les conclusions plenes de rancor i exagerades de l'informe. No donaré suport a les recomanacions i parlaré en contra d'elles tant públicament com a la Cambra dilluns. Dono suport a l'equitat i la justícia, no als tribunals de la farsa".
Reacció de Johnson
Menys d'una hora després de la publicació del veredicte, Boris Johnson ha reaccionat amb un comunicat encara més dur, i una mica més llarg, que el de divendres passat. En 1.700 paraules, l'ex premier assegura que ha sigut la víctima d'un "assassinat polític". I hi posa sobretot l'accent en la presidenta del Comitè, la laborista Harriet Harman, a qui acusa d'orquestrar un "dia terrible per als diputats i per a la democràcia". "El Comitè –segueix més endavant– diu ara que vaig enganyar deliberadament la Cambra, i que en el moment en què parlava estava ocultant conscientment a la Cambra el meu coneixement d'esdeveniments il·lícits. Això és un disbarat. És mentida. Per arribar a aquesta pertorbada conclusió, el Comitè està obligat a dir una sèrie de coses que són evidentment absurdes, o contradiuen els fets”.
Com ja va dir en reiterades ocasions a la Cambra, els esdeveniments que mostren les fotografies fetes públiques de les festes i celebracions a Downing Street eren "raonablement necessaris per a finalitats laborals i, sobretot, no em va passar pel cap, tal com vaig dir a la Cambra dels Comuns, que els esdeveniments fossin il·legals". Un cop més, Johnson mostra en aquesta declaració una característica ben concreta de la seva personalitat: hi ha regles i interpretacions de les regles diferents, en funció de qui les hagi d'acatar, si ell o la resta dels ciutadans.
Que les repercussions del Partygate i de l'informe estan lluny d'esvair-se ho demostra un altre dels atacs de Johnson, que dirigeix la seva ira contra el diputat conservador Bernard Jenkin, membre del Comitè de Privilegis. Boris Johnson assegura que Jenkin s'hauria d'haver apartat voluntàriament de la investigació després que la web d'informació política Guido Fawkes al·legués que va assistir a una festa a la Cambra dels Comuns el desembre del 2020, quan les reunions socials fora de les llars o entre diferents bombolles de convivència estaven prohibides a Londres.