El procés d'extradició d'Assange

Julian Assange, en llibertat després d'arribar a un acord amb els Estats Units per declarar-se culpable

El fundador de Wikileaks ja ha abandonat el Regne Unit, dotze anys després d'haver demanat asil a l'ambaixada de l'Equador

Julian Assange, a l'avió que l'ha portat fins a Bangkok, on ha fet escala
25/06/2024
4 min

LondresEl calvari judicial de Julian Assange arriba a la seva fi dotze anys després de demanar asil a l'ambaixada de l'Equador a Londres i cinc anys després de quedar empresonat en un centre penitenciari britànic de màxima seguretat. El fundador de Wikileaks ha quedat en llibertat aquest dilluns i tornarà a Austràlia en les pròximes hores després d'haver arribat a un acord amb el govern dels Estats Units, que ha acceptat, finalment, posar fi al cas sobre les seves revelacions de documents secrets, a canvi que Assange es declari culpable d'un càrrec de violació de la llei d'espionatge. La sentència es dona per completa i, per tant, Assange torna a casa.

"Julian Assange és lliure. Ha sortit de la presó de màxima seguretat de Belmarsh el matí del 24 de juny, després d'haver-hi passat 1.901 dies", difonia a primera hora de la matinada Wikileaks a la xarxa social X, on adjuntava un vídeo que mostrava Assange firmant els papers de l'acord i viatjant fins a l'aeroport de Stansted, a Londres.

El departament de Justícia dels Estats Units s'ha compromès a retirar els 18 càrrecs d'espionatge de què l'acusaven. Segons els termes de l'acord, el periodista serà condemnat a 62 mesos de presó. Però ha obtingut la llibertat immediata perquè fa més de cinc anys que està empresonat al centre penitenciari de màxima seguretat de Belmarsh, al sud de Londres. Encara queda la formalitat que sigui un jutge federal estatunidenc qui ratifiqui l'acord perquè entri en vigor.

El pacte ha sigut possible un cop s'ha formalitzat la presentació de l'expedient judicial aquest dilluns al Tribunal de Districte dels Estats Units de les illes Mariannes del Nord, un territori nord-americà de l'oceà Pacífic. Està previst que Assange s'hi presenti dimecres a les 09.00 h hora local, la mitjanit a Catalunya. Els detalls finals del cas es veuen fora del territori continental dels Estats Units per l'oposició d'Assange a viatjar-hi. Immediatament després que acabi la vista, volarà cap a Austràlia.

"Aquest és el resultat d'una campanya global que ha abastat organitzacions de base, activistes per la llibertat de premsa, legisladors i líders de tot l'espectre polític, fins a les Nacions Unides", comenta també Wikileaks en el seu comunicat. Aquesta feina ha "creat l'espai per a un llarg període de negociacions amb el departament de Justícia dels Estats Units, que ha conduït a un acord que encara no s'ha concretat formalment".

La mare de Julian Assange, Christine Assange, ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació australians que està "agraïda" que el calvari del seu fill finalment s'acabés. "Això mostra la importància i el poder de la diplomàcia silenciosa [...]. Molts han utilitzat la situació del meu fill per impulsar les seves pròpies agendes, així que estic agraïda a aquelles persones invisibles i treballadores que han posat el benestar del Julian en primer lloc. Els últims 14 anys, òbviament, m'han afectat com a mare, així que vull donar-vos les gràcies per endavant per respectar la meva privadesa", ha dit.

Reaccions i càstig exemplar

Per la seva banda, el pare d'Assange, John Shipton, ha afirmat: "Sembla que el Julian serà lliure de tornar a Austràlia. Vull agrair i felicitar tots els seus seguidors a Austràlia que ho han fet possible i, per descomptat, el primer ministre, Anthony Albanese", va dir a ABC News. La intervenció directa d'Albanese, així com la pressió diplomàtica de Camberra sobre Washington, ha sigut determinant per aconseguir l'alliberament d'Assange, i la fi d'un acarnissament judicial que només es podia entendre com la voluntat d'obtenir un cap de turc per les filtracions i d'exhibir-lo com a càstig exemplar. En aquest sentit, en una declaració al Parlament australià aquesta matinada, el cap del govern laborista ha assegurat que no tenia sentit que continués "el seu empresonament". "Volíem que tornés a casa, a Austràlia, i hem compromès i defensat els interessos d'Austràlia fent servir tots els canals adequats per obtenir un resultat positiu", ha afegit. Per la seva banda, en un vídeo gravat el 19 de juny, Stella Assange, la seva dona i la mare dels dos fills que tenen en comú, diu: "Aquest període de les nostres vides, ara n'estic segura, ha arribat a la seva fi".

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange

El 2018 els Estats Units van presentar 18 càrrecs contra Assange, que farà 53 anys el 3 de juliol, per la publicació en línia de centenars de milers de documents militars classificats a partir del 2009 en relació amb la guerra de l'Iraq i l'Afganistan. El periodista i activista va ser acusat de treballar amb Chelsea Manning, un antic soldat de l'exèrcit nord-americà, per obtenir-los i publicar-los, en el que s'ha anomenat la filtració de material sensible més gran de la història dels Estats Units.

Funcionaris nord-americans van argumentar que les seves accions posaven en perill la seguretat nacional i les vides del personal nord-americà que treballava a l'estranger. Però els activistes per la llibertat de premsa reclamaven que els documents de Wikileaks havien exposat el mal govern dels EUA i que, en conseqüència, hauria de ser alliberat.

Els càrrecs dels Estats Units, que es van presentar contra Assange sota la presidència de Donald Trump, podrien haver donat lloc a una condemna de presó de 175 anys.

La decisió del Tribunal Superior, clau en l'obtenció de l'acord

Julian Assange serà un home lliure un cop el jutge federal de les illes Marianes del Nord ratifiqui el pacte a què ha arribat amb el departament de Justícia dels Estats Units. L'acte tindrà lloc a les 09.00 h hora local, la mitjanit d'aquest dimarts a Catalunya. Així ho ha confirmat aquest dimarts Stella Assange, la seva dona, en una entrevista amb el programa Today, de BBC Radio 4, des d'Austràlia. Julian Assange ja era a Bangkok, la capital de Tailàndia, fent escala en direcció a l'esmentat remot territori nord-americà del Pacífic. El moment més rellevant de tota la saga, ha explicat Stella Assange, també advocada, va ser arran de la decisió del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra, el 20 de maig passat, d'atorgar-li la possibilitat d'una nova apel·lació en què podria invocar la Primera Esmena en relació amb la publicació dels documents de Wikileaks. Va ser aleshores quan "vaig veure un desenvolupament en relació amb un [possible] acord judicial", ha dit. Un acord que s'ha completat finalment en l'última setmana.

D'altra banda, en declaracions a l'agència Reuters, Stella Assange ha afirmat, tanmateix, que Julian Assange demanarà un indult després de l'esperada declaració de culpabilitat. Qualsevol indult futur hauria de ser concedit pel president dels Estats Units.

stats