Juncker es penedeix d'haver escoltat "massa" David Cameron i no haver fet campanya contra el Brexit
El president de la Comissió Europea admet que va ser un dels principals errors del seu mandat
Brussel·lesJean-Claude Juncker ja està a punt de deixar de ser president de la Comissió Europea, un càrrec que abandonarà definitivament al novembre si després de les eleccions europees del 26 de maig es compleixen els terminis. Per això el president de la Comissió ha ofert aquest dimarts una roda de premsa en què ha fet balanç d'un mandat que quedarà inevitablement marcat pel Brexit. A la pregunta de quin ha sigut un dels seus principals errors en el càrrec, Juncker s'ha mostrat clarament penedit d'haver escoltat "massa" l'aleshores primer ministre britànic, David Cameron, i no interferir en la campanya del Brexit.
"Aleshores el primer ministre em va dir que no hi intervinguéssim, i va ser un error no interferir en la campanya del Brexit. No va estar bé no desmentir les mentides que es van dir", ha admès l'encara president de la Comissió Europea, que s'ha mostrat irònic durant tota la compareixença. Quan Juncker ha intentat passar del francès a l'alemany per fer les declaracions, ha ironitzat: "Ningú entén l'alemany, a la sala, veig, i ningú entén Anglaterra però tothom entén l'anglès".
Però Juncker encara ha admès un altre error: haver trigat una setmana a donar explicacions sobre l'escàndol de Luxleaks. No feia ni una setmana que Jean-Claude Juncker (originari de Luxemburg) havia pres possessió del càrrec quan va esclatar l’escàndol: Luxemburg manté acords fiscals secrets amb més de 340 multinacionals gràcies als quals les empreses s’estalvien milions d’euros en impostos. Ho revelava una investigació del Consorci Internacional de Periodisme d’Investigació (ICIJ) publicada fa deu dies a la premsa de tot Europa.
El president de la Comissió Europea també ha tingut clar quin ha sigut el seu èxit més important. Haver mantingut Grècia dins l'Eurozona, malgrat "totes les invitacions a expulsar-la", ha recalcat. S'ha mostrat "molt orgullós" d'haver lluitat, ha dit, per mantenir Grècia a la zona euro, i també ha donat les gràcies als grecs "més pobres" per haver mostrat resistència.
D'altra banda, sobre una de les últimes polèmiques amb què s'ha trobat Juncker, l'atac directe del primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, que ha dut a terme una campanya pública contra la seva figura i la de la Comissió Europea, Juncker ha assegurat que tindria motius per respondre però que des que va prendre possessió del càrrec no és un home de partit i, per tant, prefereix no fer-ne cap valoració.