Europa

La justícia ordena repetir les eleccions presidencials a Romania

El Tribunal Constitucional pren la decisió després de la ingerència russa a la primera volta

El candidat d'extrema-dreta, Calin Georgescu
Beatriz Juez
06/12/2024
4 min

BerlínEl Tribunal Constitucional de Romania ha decidit aquest divendres “per unanimitat” anul·lar els resultats de la primera volta de les eleccions presidencials del 24 de novembre i ha ordenat la repetició de tot el procés electoral, després de la publicació aquesta setmana d'informes sobre la presumpta ingerència russa als comicis. El Constitucional, però, no ha detallat en el comunicat el motiu de la seva decisió.

Es tracta d'un fet sense precedents en els 35 anys de democràcia a Romania, sobretot perquè la votació a la diàspora per a la segona volta de les presidencials ja havia començat aquest divendres hores abans que el Constitucional anul·lés els comicis.

El candidat prorús Calin Georgescu, guanyador de la primera volta, s'havia d'enfrontar aquest diumenge a la candidata conservadora liberal i proeuropea, Elena Lasconi, a la segona volta electoral. El govern romanès haurà de fixar ara una nova data per repetir les eleccions presidencials, ha ordenat el Constitucional.

El president romanès, Klaus Iohannis, va desclassificar dimecres diversos informes d'intel·ligència que confirmaven que darrere de l'èxit electoral de Georgescu hi va haver “un actor estatal”. Bucarest ha assenyalat amb el dit Moscou. Segons els documents desclassificats, una xarxa de 25.000 comptes de TikTok, grups de Telegram i influencers es van coordinar per presumptament augmentar la popularitat de Georgescu, i van ser especialment actius dues setmanes abans dels comicis.

TikTok ha negat haver afavorit Georgescu més que els seus adversaris a la campanya electoral. Moscou també ha desmentit haver-se immiscit en el procés electoral romanès. “No són trols ni bots els que han votat, sinó persones, éssers humans; el món era lliure de comunicar-se com volia”, es va defensar Georgescu en una entrevista amb el diari britànic The Times davant les crítiques.

Responsables de la plataforma xinesa van comparèixer dimarts al Parlament Europeu per donar explicacions sobre la presumpta manipulació d'informació durant la campanya electoral romanesa. En virtut de la llei de serveis digitals, la Comissió Europea havia demanat informació a TikTok sobre "com va analitzar i va mitigar el risc d'explotació no autèntica o automatitzada del servei i els riscos derivats dels seus sistemes de recomanació de vídeos", que presumptament van contribuir que els de Georgescu es tornessin virals entre els seus compatriotes.

Manifestació en contra del candidat ultra Calin Georgescu, el 27 de novembre a Bucarest.

El primer ministre de Romania, Marcel Ciolacu, considera que l'anul·lació de les eleccions presidencials és “l'única solució correcta”, després que el resultat de la primera volta fos “descaradament distorsionat, arran de la intervenció de Rússia”.

En canvi, Lasconi ha qualificat la decisió del Constitucional d'“il·legal i immoral” i opina que “destrossa l'essència mateixa de la democràcia: el vot”. La candidata conservadora ha acusat l'Estat romanès de “trepitjar la democràcia” i ha opinat que la segona volta hauria d’haver continuat endavant.

Gràcies a una campanya electoral centrada a les xarxes socials i vídeos virals a TikTok, Georgescu va passar en unes setmanes de ser un polític prorús pràcticament desconegut pels seus compatriotes a classificar-se per a la segona volta.

Georgescu, que es presenta com a candidat independent, va guanyar per sorpresa el 24 de novembre la primera volta de les eleccions presidencials amb el 22,94% dels vots, mentre que Lasconi va aconseguir el 19,18% dels vots.

Georgescu, que actualment té més de 540.000 seguidors a TikTok, és un polític ultranacionalista, euroescèptic, amic de Moscou i crític amb la Unió Europea i l'OTAN. És un declarat admirador del president rus Vladímir Putin i del president electe dels Estats Units, Donald Trump. És contrari a continuar donant suport a la veïna Ucraïna davant de l'agressió russa i de la presència de l'escut antimíssils de l'OTAN en territori romanès.

Populisme, patriotisme i esport

També és admirador de l'advocat romanès Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938), líder del moviment feixista, ultranacionalista, ultraortodox i antisemita Guàrdia de Ferro, que considera “un heroi” nacional. En els seus vídeos curts a TikTok, Georgescu defensa els valors tradicionals, la família, el patriotisme i l'ortodòxia cristiana. Els seus missatges, en què barreja populisme, patriotisme i una retòrica una mica mística, han seduït molts romanesos, especialment a les zones rurals i a la diàspora romanesa.

En un dels seus vídeos de campanya més vistos, el candidat apareix practicant esports: Georgescu corrent, nedant, practicant judo i muntant a cavall pel camp vestit amb una camisa tradicional romanesa. Aquest vídeo recorda les imatges virils del seu admirat Putin fent judo, muntant a cavall a pit descobert o submergint-se en aigües gelades per l'Epifania ortodoxa.

Georgescu, de 62 anys, es presenta com “un enviat de Déu per servir els romanesos”, denuncia la corrupció dels polítics del seu país i promet un renaixement de Romania si és elegit president. A TikTok el candidat també apareix anant a l'església i visitant mercats i festes tradicionals.

Des d'un camp desolat, Georgescu denuncia en un altre vídeo que els polítics tradicionals romanesos, en comptes de “sembrar l'amor a la pàtria, han aconseguit les seves riqueses per als seus propis interessos”. El candidat ultra promet un renaixement romanès i convida els compatriotes a votar-lo per “sembrar un futur millor” i “reconstruir junts Romania”, un eslògan amb ecos del “Make America great again” de Trump. Si el president republicà defensa prioritzar els Estats Units, Georgescu advoca pel “Romania primer” a l'hora de defensar els interessos del país.

stats