Kamala Harris entra en campanya i ja té el seu lema: "Yes, we will"

La vicepresidenta dona el tret de sortida a Milwaukee i torna a posar Trump en el focus

3 min
Harris durant el seu primer acte de campanya a Milwaukee

WashingtonDesprés de tenir el centre bloquejat per la convenció republicana, els veïns de Milwaukee probablement han viscut amb més entusiasme que aquest dimarts la vicepresidenta Kamala Harris hagi triat la ciutat per donar el tret de sortida de la seva campanya. El 2020, Biden va arrasar a Milwaukee amb un 69,1% dels vots, encara que a l'estat en general la victòria va ser més ajustada: el demòcrata només es va imposar a Donald Trump per una diferència de l'1,3%. "Guanyarem aquestes eleccions. Sí, ho farem", ha assegurat Harris, encunyant la seva pròpia versió del "Yes we can" d'Obama amb un "Yes we will".

"No retrocedirem. I us diré per què: perquè la nostra causa és una lluita pel futur i per la llibertat", ha assegurat Harris. La vicepresidenta ha tornat a repetir l'avís que va llançar dilluns a Trump, com a resposta al seu "Res ens aturarà". Un cop més, la demòcrata s'ha dibuixat com la línia de contenció davant de l'agenda que vol desplegar Trump si aconsegueix ser reelegit. Aquesta agenda inclou el Project 2025, un pla redactat pels aliats de Trump –entre els quals hi ha la Heritatge Foundation– amb propostes restrictives en qüestions com el dret a l'avortament o les persones LGTBI+, que auguren un segon mandat molt més conservador.

"Donald Trump vol fer retrocedir el nostre país", va dir Harris. El document conservador, redactat pels socis republicans de Trump, provocava xiulades del públic, fet que suggereix que els esforços de la campanya demòcrata per assenyalar el Project 2025 com una amenaça per a la nació estan funcionant. Almenys entre els demòcrates compromesos, esclar. Harris ha tornat a fer gala del seu tema estrella, el dret a l'avortament, i ha repetit la promesa que va fer a Delaware de tornar a restaurar els drets reproductius si és elegida presidenta.

Un cop més també ha tornat a presentar la campanya com una elecció entre ella, que és una fiscal, i el seu rival, un convicte. Harris s'esforçarà a remarcar tant com calgui aquesta diferència entre el seu partit i el republicà, que ha coronat com a presidenciable Trump, després d'haver estat condemnat pels 34 delictes penals que se li imputaven pel cas Stormy Daniels. "Conec els tipus com Donald Trump", ha assegurat Harris, recordant tots els criminals als quals s'ha enfrontat, i ha afegit: "[Com a fiscal] em vaig enfrontar a delinqüents de tota mena. Depredadors que abusaven de dones. Estafadors que enganyaven els consumidors. Tramposos que se saltaven les regles per al seu propi benefici." L'enumeració li ha servit també per assenyalar subtilment tots els crims que ha comès Trump, que també ha estat condemnat per frau fiscal a Nova York.

Les lluites i pressions internes per forçar la renúncia de Joe Biden, que ja ha donat negatiu de covid i que s’adreçarà avui a la ciutadania, han perfilat els demòcrates com un partit dividit. Harris n'és conscient i sap que el repte que té al davant no només consisteix a derrotar Trump, sinó també a cosir les divisions que s'han creat. "Passaré les següents setmanes compromesa a unir el nostre partit per així guanyar al novembre. Tenim 105 dies fins a les eleccions, i tenim molta feina. Però no ens fa por la feina dura, ens agrada", ha afirmat convençuda. La demòcrata té ben present el curt espai de temps que té per remuntar la campanya i deixar clar quin és el seu projecte per als Estats Units.

Igual que dilluns, Harris ha començat el seu discurs lloant el llegat de Biden i la feina que ha fet pel país. "El seu llegat durant els últims tres anys i mig és inigualable en la història moderna", ha assegurat. La demòcrata és ben conscient de la delicada posició en la qual es troba Biden després d'haver hagut de retirar-se, especialment perquè aquesta retirada també pot posar en qüestió el que li queda de mandat, i per això busca destacar-ne les bones qualitats. "Ha estat un dels honors més grans de la meva vida servir com a vicepresidenta de Biden", ha dit.

Harris ha triat la ciutat del mig oest per fer el seu primer míting de campanya no només perquè és el lloc on els republicans van coronar Trump la setmana passada, sinó també perquè Wisconsin serà un dels estats clau on es decidirà el resultat de les eleccions del 5 de novembre. Durant la convenció republicana, Trump ja va deixar clar que aniria a buscar el vot dels treballadors del cinturó industrial i que intentaria prendre la victòria que havia obtingut Biden el 2020 a Wisconsin, Pensilvània i Michigan. Tots tres estats es van tenyir de blau a les últimes eleccions, encara que per un lleu marge de diferència.

stats