Kamala Harris ja aconsegueix superar Trump a les enquestes

L'eufòria per la candidata fa efecte i, de moment, atorga el control sobre Pensilvània, l'estat indispensable per arribar a la Casa Blanca

3 min
Kamala Harris es converteix en la candidata demòcrata a la presidència dels EUA

WashingtonL'assistència multitudinària dels mítings de Kamala Harris ja es reflecteix a les enquestes. Tres setmanes després que Joe Biden renunciés a la candidatura demòcrata, Harris ha aconseguit superar Donald Trump a les enquestes. La remuntada ja no només és un sentiment, sinó que es pot quantificar: la vicepresidenta aconsegueix el lideratge en tres estats clau, entre ells Pensilvània, segons l'enquesta publicada aquest dissabte pel New York Times.

Dels set swing states que hi ha aquest any, Pensilvània es dibuixa com la clau que obre les portes del Despatx Oval. Enguany reparteix 19 vots electorals (un menys que el 2020) i l'objectiu dels demòcrates és assegurar aquest estat de cara al 5 de novembre. El 2020 va ser decisiu perquè Biden pogués arribar a la Casa Blanca i hi va guanyar per un marge molt estret. Fins ara, les enquestes situaven Trump capdavanter en aquest estat, però des que Harris encapçala el tiquet demòcrata les dades han anat millorant. Els sondejos anteriors ja dibuixaven Pensilvània com un terreny on ambdós candidats estaven frec a frec; ara que la demòcrata ha aconseguit imposar-se, haurà de treballar per mantenir el lideratge els tres mesos que queden.

Els altres dos estats clau on Harris ha aconseguit superar Trump són Wisconsin i Michigan. En tots tres estats Harris, segons el sondeig del New York Times, se situa per davant del seu rival amb un 50% dels suports enfront del 46%. En la mateixa línia, divendres passat la pàgina FiveThirtyEight d'anàlisi d'enquestes ja situava Harris per davant de Trump a escala nacional. Quan Biden es va retirar el 21 de juliol, Trump anava per davant en el conjunt del país amb un 43,5% enfront d'un 40,2% de l'actual president. El 9 d'agost, Harris va aconseguir girar la truita i superar el candidat republicà amb 2,1 punts percentuals d'avantatge. Aquest canvi de tendència es consolidava quatre dies després del multitudinari míting a Filadèlfia (Pensilvània) on Harris va presentar Tim Walz, governador de Minnesota, com el seu candidat a la vicepresidència.

Trump i l'obsessió per les multituds

El fitxatge de Walz com a company de tiquet ha acabat de consolidar el retorn de l'alegria dins del partit i l'energia que desprenen els últims mítings de Harris recorda molt les campanyes d'Obama. L'onada ha adquirit una magnitud tal que els republicans semblen estar paralitzats mentre intenten recalibrar la seva estratègia per confrontar Harris. Les dades han agradat tan poc a Trump que va publicar a Truth Social que li està anant "molt bé a la cursa presidencial, liderant quasi totes les enquestes REALS". L'afirmació de l'expresident no només ataca l'enquesta del New York Times, sinó que torna a alimentar el discurs entorn de la idea que li van robar les eleccions.

La falsa creença que els demòcrates van robar la victòria del 2020 a Trump continua ben present entre els seus seguidors. A Milwaukee, davant la pregunta sobre què passaria si els republicans perdien les eleccions, una de les respostes era que no deixarien que els tornessin "a robar les eleccions". Que l'expresident assenyali les enquestes que no li donen xifres favorables com a falses continua alimentant aquesta retòrica que les bases més trumpistes es creuen fidelment.

La inquietud pel canvi d'escenari està fent que Trump perdi el focus i s'enredi en els seus propis atacs: l'últim ha estat acusar a Harris d'utilitzar la intel·ligència artificial per trucar les fotografies de l'assistència als seus mítings. L'acusació és falsa.

Trump, acostumat a ser l'estrella del rock de les campanyes amb grans xifres d'assistència, no porta bé que Harris li estigui disputant el lloc. L'expresident sempre ha donat importància a les dades, no només des que va fer el salt a la política el 2015, sinó abans, quan ja era conegut com a estrella televisiva: quan apareixia al programa on simulava ser un presentador d'èxit, sempre s'obsessionava amb els índexs d'audiència.

Ara bé, malgrat que l'eufòria demòcrata hagi noquejat els republicans, encara hi ha punts dèbils que el tàndem Harris-Walz ha de solucionar. Internament, encara existeixen les crítiques entre les bases i el sector més progressista sobre la guerra de Gaza. Externament, l'enquesta del New York Times seguia mostrant com l'economia i la immigració continuen sent els dos punts dèbils de la candidatura demòcrata. En aquestes dues àrees, els votants continuen preferint Trump per gestionar les dues qüestions.

stats