Un nou cicló amenaça Moçambic un mes després de la devastació de l''Idai'

El 'Kenneth' toca terra amb vents de 220 quilòmetres per hora i pluges intenses

Una manta de fang i aigua cobreix els afores de la ciutat de Beira al seu pas pel recent cicló 'Idai'
Ara
26/04/2019
3 min

BarcelonaAmb els efectes encara presents del cicló 'Idai' que el mes de març va deixar més d'un miler de morts a Moçambic, Malawi i Zimbàbue, la regió té ara a sobre la tempesta 'Kenneth', que els meteoròlegs alerten que pot ser igual o encara més letal que l''Idai'. A Moçambic, les autoritats han desallotjat preventivament 30.000 persones davant del risc d'inundacions.

El 'Kenneth' ha deixat ja tres persones mortes a les illes Comores, on s'han tancat les escoles i l'aeroport. El cicló ha avançat per l'Índic fins a tocar terra al nord de Moçambic i el sud de Tanzània, amb vents de 220 quilòmetres per hora i pluges intenses que equivalen a la força d'un huracà de nivell 4 sobre 5, segons l'ONU.

Les previsions és que el 'Kenneth' porti fins a 600 litres per metre quadrat de pluges en aquesta àrea al voltant de la ciutat de Pemba i el sud de Tanzània durant els pròxims 10 dies, el doble del que va rebre Beira en el mateix període posterior al pas del cicló 'Idai' el mes passat, segons revela en un comunicat el portaveu del Programa Mundial d'Aliments (PMA), Herve Verhoosel. "Em fa por que s'estigui preparant una altra catàstrofe humanitària, ja que el cicló 'Kenneth' es dirigeix a Moçambic i Tanzània", ha afirmat la representant del secretari general de l'ONU per a la Reducció del Risc de Desastres, Mami Mizutori.

Les precàries construccions de cases i infraestructures fan témer que l'impacte del cicló sigui molt important, com ja va passar amb l''Idai'. Es preveu que el nivell de l'aigua arribi fins als cinc metres, una situació que agreujarà el risc d'esllavissades de terres.

El cicló 'Kenneth' s'endinsa cap a terra endins per la costa de Moçambic i Tanzània, en una imatge captada per la NASA

Cinc setmanes després de la devastació de l''Idai', els seus efectes continuen ben vius entre la població afectada. Les dones, com en tantes altres catàstrofes o conflictes, són el col·lectiu més afectat, ja que moltes són forçades a mantenir relacions sexuals a canvi de rebre menjar per alimentar els seus fills. La denúncia l'ha fet Human Rights Watch, que assegura que líders comunitaris de les localitats més perjudicades per les inundacions exploten sexualment les dones i reclama una investigació urgent per castigar els que s'aprofiten de la seva posició per abusar de la població més feble. Es calcula que més de tres milions de persones necessiten ajuda humanitària per sobreviure, en una situació que es pot allargar els pròxims mesos perquè el cicló ha fet malbé les collites de conreus bàsics per a la subsistència de la població.

Segons l'ONG, s'estan produint casos en què les llistes de destinataris d'ajuda humanitària només inclouen el nom del cap de família home i deixen de banda les nombroses famílies encapçalades per una dona. Així, "hi ha dones amb fills que no han vist el menjar durant setmanes", segons una treballadora humanitària citada per HRW.

Considerat el pitjor desastre natural de la història recent al sud-est d'Àfrica, el cicló 'Idai' ha causat més d'un miler de morts entre Moçambic (603), Zimbàbue (344) i Malawi (56).

Operaris recullen els plàstics i brossa que el temporal de pluges ha acumulat al port de la ciutat sud-africana de Durban
70 morts en unes inundacions a Sud-àfrica

Les intenses pluges dels últims dies a la costa est de Sud-àfrica, al sud de Moçambic, han provocat ja 70 morts, segons el balanç del govern que no descarta que la xifra augmenti a mesura que els equips d'emergència i rescat arribin a les àrees més afectades. L'epicentre de les inundacions s'han deixat sentir en especial a la ciutat costanera de Durban.

Un miler de persones han estat desallotjades de les seves cases i el cost per la pèrdua i danys en infraestructures són milionàries.

Arran de les inundacions el port de Durban, a la costa de l'Índic, s'ha convertit en un abocador de plàstics i brossa que les autoritats estan intentant netejar.

stats