El Kremlin està reescrivint la Viquipèdia
A l'internet rus està prenent força una nova versió de la història per servir els interessos de Putin
LondresLa Viquipèdia ja havia tingut problemes abans amb el Kremlin, amb censors russos que l'amenaçaven, gairebé des de l'inici de la guerra d'Ucraïna el 2014. Però no va ser fins a finals del 2023, amb l'aparició d'anuncis brillants a Moscou, que va quedar clara l'existència d'un pla seriós per substituir-la. La RuWiki, com es coneix el projecte dels censors, és principalment una còpia directa de la Viquipèdia. Però, en aquesta nova eina, els moments més delicats de la història s'han exclòs o s'han reescrit. Els ideòlegs del Kremlin esperen que milions de russos acceptin ara aquestes noves versions com la veritat.
El projecte RuWiki es podria anomenar orwel·lià, si no fos perquè el mateix autor britànic és censurat ocasionalment. L'entrada de 1984, per exemple, omet la descripció del lloc habitual del ministeri de la Veritat de Winston Smith, on els registres històrics es "corregeixen". En altres llocs, els reescriptors de la RuWiki s'obren pas per les zones sensibles de la ideologia putinista: els drets LGBTI, el sexe oral, la història soviètica i la guerra d'Ucraïna.
Les atrocitats russes que van tenir lloc el 2022 a Butxa, a prop de Kíiv, es reinventen com una "campanya de desinformació d'Ucraïna i Occident". Kherson, una ciutat ucraïnesa que està sent destruïda per les bombes russes, s'esmenta sense dir res sobre la guerra. L'execució de prop de 22.000 oficials polonesos a Katyn el 1940 es reescriu per posar en dubte els documents d'arxiu que demostren que va ser perpetrada pels serveis secrets soviètics. No hi ha cap entrada sobre Putin khuilò!, un cant despectiu que es burla del president rus i que es va sentir per primera vegada a les graderies de futbol d'Ucraïna el 2014. I totes les referències al líder de l'oposició rus Aleksei Navalni, que va ser assassinat a la presó el febrer del 2024, es modifiquen per descriure'l com un simple "bloguer".
Censura sistèmica
Una anàlisi de la web de Mediazona, un mitjà de comunicació rus independent, mostra que la gran majoria de les noves edicions es fan durant l'horari laboral entre setmana. Des del mitjà consideren que això demostra que hi ha equips d'escriptors pagats que estan fent les edicions, a diferència del model de voluntaris de la Viquipèdia.
Les versions anteriors de la web RuWiki eren transparents sobre quants canvis s'havien fet i en quin moment. A finals del 2023 es va poder veure que s'havien esborrat 158.000 caràcters d'un text original de la Viquipèdia sobre els drets humans russos. L'entrada sobre "llibertat d'expressió russa" era 205.000 caràcters més curta i l'article sobre "censura" també era 71.000 caràcters més curt. Però les versions recents de la web amaguen aquestes xifres, probablement a causa de la publicitat negativa als mitjans.
Malgrat els desacords des de fa molt de temps, les autoritats russes encara no han inclòs la Viquipèdia a la llista negra, tal com han fet amb dotzenes de mitjans. De moment, tots dos mitjans conviuen. Però la gran inversió a la RuWiki suggereix que la Viquipèdia té els dies comptats. Sergei Lesxina, membre de l'equip original de la Viquipèdia russa, que va marxar-ne el 2015 després d'intents anteriors de censura, diu que el Kremlin considera aquest tipus de recursos d'informació com a maons en una muralla com la xinesa al voltant de la veritat. Lentament, estan netejant l'internet rus de webs estrangeres, explica Lesxina, i els motors de cerca locals i els models d'intel·ligència artificial aviat es veuran obligats a prioritzar la nova falsa història. "L'internet rus encara no està construït com el xinès –detalla–, però és la direcció en què ens dirigim, i ràpidament".