L'administració de Trump declara la guerra a la ciència
Uns 2.000 científics insten el Congrés a restablir el finançament a les agències federals afectades per les retallades

Uns 1.900 investigadors destacats han acusat aquest dilluns l'administració nord-americana de Donald Trump, en una carta oberta, de dur a terme un "assalt total a la ciència dels Estats Units" que podria retardar dècades la investigació científica i que amenaça la salut i la seguretat dels nord-americans. Els signants de la carta, tots ells elegits membres de les acadèmies nacionals de ciències, enginyeria i medicina, advertien del dany que estan produint els acomiadaments, les retallades i els retards del finançament a les agències de salut i de ciència que històricament han donat suport a la investigació dins del govern i de les universitats nord-americanes.
"Durant més de vuitanta anys les sàvies inversions del govern dels EUA han construït la iniciativa de recerca de la nació, i l'han convertit en l'enveja del món", destacava el text. "Sorprenentment l'administració de Trump està desestabilitzant aquesta iniciativa retirant el finançament per a la investigació, acomiadant milers de científics, eliminant l'accés públic a les dades científiques i pressionant els investigadors perquè alterin o abandonin la feina per motius ideològics".
La carta afegia que moltes universitats i institucions de recerca fins ara han "fet silenci per evitar rivalitats amb l'administració que poguessin posar en perill el seu finançament". Però, sostenia, "la iniciativa científica de la nació està sent castigada". Els signants també demanaven als nord-americans que apel·lessin al Congrés per protegir el finançament científic.
Amb els esforços d'Elon Musk per reduir la despesa i la repressió del president Trump contra les institucions que veu com a enemics ideològics, l'administració ha intentat desmantellar parts de l'aparell de finançament científic del govern federal. Durant els primers mesos d'administració republicana, el finançament de l'Institut Nacional de Salut, que dona suport a la feina de més de 300.000 científics a tot el país, ha caigut milers de milions de dòlars per sota dels nivells habituals.
La Casa Blanca també ha fet esforços per cancel·lar la investigació en àrees específiques, com la salut transgènere i la ciència del clima. De fet, l'administració de Trump va anunciar la setmana passada que acomiadava 10.000 empleats del departament de Salut i Serveis Humans com a part d'una àmplia reorganització que reflectia les prioritats del secretari de Salut, Robert F. Kennedy Jr.
En aquest sentit, el departament ha contractat un investigador desacreditat i escèptic de les vacunes per investigar el presumpte vincle –desmentit durant molt de temps pels científics– entre les vacunes i l'autisme. I divendres, el principal regulador de vacunes del país va dimitir, escudant-se en la "desinformació i les mentides" de Kennedy.
"Danys als ciutadans nord-americans"
Les últimes setmanes membres de l'Acadèmia Nacional de Medicina, una organització sense ànim de lucre que ofereix assessorament independent sobre polítiques de salut, van començar a discutir les seves preocupacions amb membres de les acadèmies nacionals de ciències i enginyeria. I aquestes converses van donar lloc a la carta oberta, segons explica el doctor Steven Woolfe, impulsor del text i expert en polítiques de salut a la Virginia Commonwealth University.
La carta va ser redactada per un grup de tretze científics de camps com la medicina, la ciència del clima, la sociologia i l'economia. "Sé què afectarà l'esperança de vida als Estats Units, les taxes de mortalitat, la crisi de salut mental que tenim –deia el doctor Woolf–. Aquests canvis en la iniciativa de recerca es traduiran en danys als ciutadans nord-americans".
El doctor Woolf esmentava, per exemple, la reestructuració prevista de l'Agència d'Investigació i Qualitat Sanitàries, una petita agència encarregada de protegir la seguretat dels pacients i garantir l'accés dels ciutadans a serveis preventius gratuïts com les mamografies. "L'agència responsable de protegir la qualitat de l'atenció sanitària als Estats Units acaba de ser enderrocada", va dir el doctor Woolf.
La carta descriu les conseqüències de les retallades de finançament, també l'aturada dels estudis de recerca, els acomiadaments de professors i la reducció de la matrícula d'estudiants de postgrau. També acusa l'administració de "participar en la censura", entre altres coses, "bloquejant la investigació sobre temes que considera censurables, com el canvi climàtic, o que donen resultats que no li agraden, sobre temes que van des de la seguretat de les vacunes fins a les tendències econòmiques".
Copyright: The New York Times