Internacional 20/07/2024

L'annexió silenciosa de Cisjordània a Israel

En mig any, Israel ha confiscat la meitat de tota la terra expropiada als palestins de Cisjordània en les últimes tres dècades

4 min
Palestins de Cisjordània observen com treballadors israelians enderroquen una casa palestina a Hebron.

El CaireEl segon diumenge de juny, en una granja que serveix de posició d’avançada de colons jueus a prop de la ciutat de Qalqilya, al nord-oest de la Cisjordània ocupada, va celebrar-se una conferència del Partit Sionista Religiós de l’extrema dreta israeliana. El convidat estrella va ser el líder de la formació i l’influent ministre del govern israelià Bezalel Smotrich, que va aprofitar per exposar, sense pèls a la llengua, les mesures que ha adoptat l’executiu per annexionar-se de facto Cisjordània, sense fer soroll i a l’ombra de la guerra contra Gaza.

La decisió més transcendental ressaltada per Smotrich, i executada a finals de maig, és la transferència de gairebé tots els poders de govern i jurídics d’Israel a Cisjordània de l’exèrcit a una nova autoritat civil, en una decisió contrària al Dret Internacional, que estipula que la gestió temporal d’un territori ocupat ha de recaure sobre un govern militar, i no pas civil. El Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU va recordar dimecres que els assentaments israelians en els territoris ocupats palestins són il·legals. D'aquesta manera s'evita que la sobirania dels càrrecs electes del país ocupant, en aquest cas Israel, s’estengui al territori ocupat, la qual cosa equivaldria a una annexió.

Durant la conferència del juny, Smotrich va dir que, per evitar denúncies, el comandant militar continua sent “el sobirà” a Cisjordània i no han canviat “l’estatus legal”, però han creat “un sistema civil separat” que acumula “tot el poder”, segons una gravació de l’acte aconseguida per Peace Now, una organització israeliana que s’oposa a l’ocupació. El grup, que defensa la solució dels dos estats, va lamentar que, mentre tots els ulls estan posats a Gaza, el govern israelià “està perseguint activament l’annexió de Cisjordània”.

En paral·lel, Smotrich va repassar els esforços en curs per seguir colonitzant Cisjordània, que va afirmar que compten amb el vistiplau del primer ministre, Benjamin Netanyahu. Sobre el terreny, aquest procés sol començar amb l’establiment de posicions d’avançada de colons jueus en punts estratègics de Cisjordània que després el govern israelià legalitza –a ulls propis, ja que els assentaments són il·legals segons el dret internacional– crea assentaments en la mateixa zona, confisca la terra i aprova plans de desenvolupament.

Des de l’inici de l’ofensiva d’Israel contra Gaza, Peace Now ha documentat l’establiment de més d’una vintena de posicions d’avançada noves, i el govern israelià ha accelerat la legalització de desenes d'aquestes posicions –moltes creades anteriorment– per poder-hi construir i canalitzar fons i serveis. Entre finals de juny i principis de juliol, Tel-Aviv va aprovar almenys vuit nous assentaments en vuit posicions d’avançada, segons mitjans israelians.

El diari Israel Hayom, que assegura que ha obtingut mapes i documents classificats, ha informat que aquest darrer conjunt d’assentaments aprovats “revela per primer cop un pla estratègic, iniciat pel ministre Smotrich a través de la [nova administració civil], destinat a bloquejar l’establiment d’un estat palestí”, ja que “impediran una continuïtat territorial” a Cisjordània. Aquest dijous, a més, el Parlament israelià va aprovar una resolució per reafirmar la seva oposició a crear un estat palestí, rebutjada només per nou diputats àrabs.

Creixen les confiscacions de terres palestines

Des de l’establiment de l’administració paral·lela a Cisjordània, Israel ha accelerat també la confiscació de terres palestines. Aquest 2024, Tel-Aviv ha confiscat aproximadament la meitat de tota la terra usurpada a Cisjordània des del 1993, segons Peace Now, malgrat que el dret internacional prohibeix expropiar la propietat privada de la població ocupada. Alhora, aquest juliol l’entitat encarregada de planificar la construcció en assentaments ha aprovat més de 5.000 nous habitatges en desenes d’assentaments arreu de Cisjordània.

En aquesta línia, Smotrich ha avançat que, com a part dels esforços per expulsar palestins de Cisjordània, reformarà l’aplicació de la llei contra construccions palestines al territori i reforçarà el cos encarregat de supervisar-les, aplicar la norma i efectuar demolicions. Des de l’inici de l’ofensiva a Gaza, Israel ha derruït centenars d’habitatges a Cisjordània i Jerusalem Est, fet que ha desplaçat 2.750 palestins, inclosos 1.100 criatures, segons l’ONU.

Aquest procés està tenint lloc enmig d’una gran violència contra la població palestina. Des de l’octubre, forces israelianes han matat uns 540 palestins, entre ells un centenar de menors, i colons jueus n’han matat una desena més, segons l’ONU. Uns 5.500 palestins més han resultat ferits, i la xifra de detinguts s’eleva a gairebé 10.000, segons una organització antirepressiva palestina. L’ONU també ha registrat més de 1.100 atacs de colons. Durant aquest període, atacs palestins han matat nou membres de forces israelianes i cinc colons.

Durant un debat al Consell de Seguretat de l’ONU aquest dijous passat, Courtenay Rattray, el cap de gabinet del secretari general, António Guterres, va afirmar que “la confiscació de grans parcel·les de terra en zones estratègiques [de Cisjordània] i canvis en la planificació, la gestió de la terra i la governança acceleraran notablement l’expansió d’assentaments”. I va avançar que “aquestes mesures corren el risc de provocar danys irreparables”.

stats