Estats Units

L'autor del tiroteig a Chicago va planejar l'atac durant setmanes

El jove de 21 anys, identificat com Robert Crimo, anava vestit de dona quan va disparar fins a 70 cops amb un rifle adquirit legalment

Les forces de seguretat al lloc del tiroteig que dilluns va deixar sis morts a Chicago
ARA
05/07/2022
3 min

BarcelonaEl detingut en l'últim tiroteig massiu dels Estats Units, en el qual dilluns van morir sis persones i ahir mateix una setena, i almenys 35 van resultar ferides durant una desfilada del 4 de Juliol a la localitat de Highland Park, una ciutat als afores de Chicago, va planejar durant setmanes l'atac i va disparar fins a 70 vegades amb un rifle d'alta potència contra els assistents. Així ho ha assegurat aquest dimarts la policia local, que ha confirmat també que l'arma utilitzada pel jove de 21 anys identificat com Robert E. Crimo III havia estat adquirida legalment.

El sospitós, que anava vestit amb roba de dona per barrejar-se amb la multitud, va pujar al terrat d'un negoci i va obrir foc sense previ avís, de manera "aleatòria" i "intencionada". Després de l'atac va intentar fugir amb un Honda Fit del 2010 de la seva mare, on la policia ha trobat un segon rifle, però va ser detingut mentre conduïa per una carretera al nord de la ciutat.

Testimonis expliquen que els assistents a la desfilada van començar a córrer després de sentir els primers trets, deu minuts després de l'inici de la celebració. "La gent ha començat a dir: «Hi ha un tirador, hi ha un tirador»", explicava a Associated Press Debbie Glickman, resident de la població que es trobava en una de les carrosses. Inicialment, assegura, creia que es tractava de focs artificials.

Tiroteig en una desfilada del 4 de juliol a Chicago

Crimo, que actua com a artista de rap amb el nom d'Awake the Rapper i es troba ara sota custòdia policial, havia publicat vídeos a les xarxes socials on representava diverses maneres d'assassinar, i en un dels últims mostrava una decapitació. "Sabem que molts dels vídeos que va penjar reflectien realment un pla i un desig de cometre una matança", assegurava aquest dimarts l'alcaldessa de Highland Park, Nancy Rotering, que ha lamentat que hi hagi "armes de guerra que la gent pugui comprar legalment als Estats Units per cometre crims com aquest".

"Tristesa increïble"

Rotering ha dit també que el crim ha suposat una "tristesa increïble" per a la comunitat de Highland Park, suburbi amb una població de 30.000 persones, de les quals el 82% són blanques. "Com a ciutat petita, tothom coneix algú que es va veure afectat directament pel tiroteig i, per descomptat, encara estem tots en xoc", assegura l'alcaldessa, que ha admès que tot i no saber l'origen de l'arma utilitzada, es va obtenir legalment.

Els ferits tenien entre 8 i 85 anys, inclosos quatre o cinc menors d'edat. Entre les víctimes mortals hi ha un home de 70 anys d'origen mexicà i una professora d'una sinagoga.

El de Highland Park és l'últim d'una sèrie de tiroteigs massius als Estats Units, on només el 2022 n'hi ha hagut 250, i un dels dos que es van produir dilluns a Chicago. El 14 de maig, 10 persones van morir després que un home armat ataqués els clients d'un supermercat a Buffalo, Nova York. Deu dies després, 19 nens i dos professors van ser assassinats per un pistoler que tot just havia fet 18 anys a Uvalde, Texas. El nou tiroteig, doncs, només farà que atiar el debat sobre el control d'armes als Estats Units.

El Congrés va aprovar el mes passat la seva primera gran reforma federal d'armes en tres dècades per proporcionar finançament federal als estats que administren lleis destinades a eliminar les armes de les persones considerades perilloses. La llei no prohibeix la venda de rifles d'assalt o d'altres armes d'alta capacitat, però sí que pren algunes mesures per a la verificació d'antecedents al permetre l'accés a la informació sobre delictes importants comesos per menors.

stats