Alimentació
Internacional27/09/2022

L'escassetat de CO₂ aboca Alemanya a una crisi de la cervesa

Fàbriques cerveseres i de begudes gasoses alemanyes es veuen obligades a frenar-ne la producció

Dortmund, AlemanyaNo és una cosa per riure. Almenys a Alemanya. La crisi energètica també afecta un dels béns més preuats al país: la cervesa. Una preocupació típica del primer món, sí. Un problema de luxe, però milers de persones estan inquietes per l’advertència que a les fàbriques cerveseres i de begudes gasoses del seu territori s’estan produint interrupcions i aturades en la producció perquè no reben prou diòxid de carboni.

La raó d'aquesta escassetat és que el CO₂ s’obté com a subproducte en la producció de fertilitzants. No obstant això, empreses químiques com BASF i SKW han interromput la producció d’adobs amoniacals perquè s’hi necessita gas natural i, en aquest moment, senzillament resulta massa car fer-se’n càrrec. Tot i que el problema no afecta totes les empreses de la indústria de la beguda per igual, algunes ja han hagut de disminuir el ritme de producció dels seus productes, i no preveuen cap millora ràpida en la distribució del CO₂.

Cargando
No hay anuncios

Per al gerent de l’associació de cerveseries d’Alemanya, Holger Eichele, l’evolució del problema és extremadament preocupant. Sobretot per a la producció d’aigua amb gas i refrescos es tem que la manca creixent de diòxid de carboni freni la producció i el procés d’embotellament. En aquest país, l’elaboració de cervesa té prioritat, i si no hi ha prou CO₂ per assegurar tota la producció habitual, es retallarà abans la fabricació de llimonades i altres begudes gasoses.

De fet, les primeres cerveseries bavareses ja han reduït o suspès del tot la producció de gasosa, com ara l'Aktienbrauerei de la població de Kaufbeuren, i el director d’aquesta fàbrica no descarta implementar el treball a jornada reduïda entre els seus empleats. Segons estimacions de la Federació Alemanya de la Indústria d’Alimentació, en l’actualitat només es disposa d’entre el 30% i el 40% de les quantitats usuals de subministrament de CO₂. Fins i tot des del Regne Unit també s’informa que la manca d’aquest gas ha fet retallar ja l’assortiment de marques de cerveses.

Cargando
No hay anuncios

El primer productor europeu

Però a Alemanya la preocupació es magnifica perquè el país és el principal productor de cervesa d’Europa (85 milions d’hectolitres el 2021) i el cinquè al món per darrere de gegants com la Xina (359,74 milions d’hectolitres), els Estats Units (203,57), el Brasil (143) i Mèxic (134,7), segons dades de Statista, el portal alemany d’estadístiques especialitzat en dades de mercat. Alemanya també és el cinquè país a escala mundial en consum de cervesa per càpita (92,4 litres l’any 2020), rere la República Txeca (181,9), Àustria (96,8), Polònia (96,1) i Romania (95,2).

Cargando
No hay anuncios

Els preus de l’energia han portat el mercat de begudes gasoses a un punt crític. La relació és simple: menys fertilitzants, menys diòxid de carboni i, per tant, menys aigua carbònica. El gas no és necessari per a la producció de la cervesa, però és essencial per omplir les ampolles, els barrils i les cisternes: sense la contrapressió que aporta el CO₂ la cervesa faria massa escuma i tant el sabor com el grau d’envelliment de la beguda en quedarien afectats.

Algunes fàbriques cerveseres i productors de begudes gasoses ja han reduït el seu assortiment de productes. “Una situació així no l’havíem viscut mai”, adverteix Tobias Bielenstein, portaveu de la principal cooperativa alemanya de fonts d’aigua mineral. “La situació és una bogeria”, rebla Walter König, de l’associació bavaresa de cerveseries, mentre exigeix una cimera de crisi entre el govern federal i els regionals.

Cargando
No hay anuncios

Una primera reacció de l’executiu de Baviera no s’ha fet esperar. El ministre bavarès d’Economia, Hubert Aiwanger, ha proposat una solució insòlita per a aquest problema inusual: les cerveseries haurien d’utilitzar el diòxid de carboni de les fàbriques constructores de ciment. En aquest land hi ha plantes que emeten centenars de milers de tones de CO₂ a l’aire cada dia a través de les xemeneies com a producte residual, ha assegurat el ministre sense entrar a explicar-ne cap més detall.

La manca de diòxid de carboni ha enxampat les cerveseries, en tot cas, en plena Oktoberfest, la festa de la cervesa més multitudinària del món, que està tenint lloc a Munic fins al 3 d’octubre. No corre perill d’abastiment perquè la cervesa per a l’ocasió ja està elaborada des de fa temps. Val a dir que l’edició actual és la primera que se celebra després de l’esclat de la pandèmia el 2020. El 2019 s’hi van consumir 7,8 milions de litres de cervesa.