Europa

L'escisió del M5E amenaça l'estabilitat d'Itàlia

La versió oficial argumenta diferències irreconciliables respecte a l'enviament d'ajuda militar a Ucraïna

El primer ministre italià, Mario Draghi, i el ministre Luigi di Maio.
3 min

RomaEra un divorci anunciat. El Moviment 5 Estrelles, el partit anticasta fundat pel còmic Beppe Grillo fa més d'una dècada, es divideix. Qui va ser un dels seus representants més carismàtics, Luigi Di Maio, actual ministre d'Afers Exteriors, abandona el partit i s'emporta més de mig centenar de parlamentaris dissidents decebuts amb el lideratge de l'ex primer ministre Giuseppe Conte, actual cap polític de la formació.

La versió oficial argumenta diferències irreconciliables respecte a l'enviament d'ajuda militar a Ucraïna. Però a ningú a Itàlia se li escapa que la treva política ha acabat, després de més de dos anys de pandèmia, i els partits ja es preparen per a les eleccions generals de l'any que ve, que amenacen amb condemnar els grillini a la irrellevància política. Ara la qüestió és saber com l'escissió de la primera força parlamentària afectarà l'estabilitat del govern d'unitat nacional encapçalat per l'expresident del BCE, Mario Draghi.

La guerra a Ucraïna divideix des de fa setmanes el Parlament italià. El Moviment 5 Estrelles, juntament amb la Lliga de Matteo Salvini, s'oposa a l'enviament d'armes a Ucraïna i reclama “una solució diplomàtica” al conflicte. Una posició estratègica que representa la majoria dels italians, que, segons les últimes enquestes, no comparteixen la decisió del govern d'armar Kíiv. Luigi Di Maio, però, dona suport a Draghi en la seva intenció de proporcionar ajuda militar al govern de Volodímir Zelenski. La tensió va arribar al punt més alt el cap de setmana passat, quan el ministre d'Exteriors va acusar el seu encara partit de posar en perill la seguretat d'Itàlia. Unes crítiques que van provocar una rebel·lió dins del partit, la cúpula del qual es va reunir d'urgència per estudiar la possible expulsió de qui fos el seu líder.

Finalment, la decisió es va ajornar, però Di Maio va decidir avançar-se i, després de comprovar que tenia prou suports per crear el seu propi grup parlamentari, va abandonar la formació donant un cop mortal a Conte, a qui va acusar d'allunyar-se dels valors de la Unió Europea i de l'OTAN. “Han intentat portar la contrària i atacar l'estabilitat del govern per raons lligades a la crisi electoral. La guerra no és un xou mediàtic. I les persones mortes són reals. Cal triar de quina banda de la història estar”, va llançar Di Maio anunciant la sortida.

Batalla interna

Més enllà de les discrepàncies respecte a la guerra a Ucraïna s'amaga una batalla interna pel lideratge del partit, que ha patit una sagnia de vots des que va guanyar les eleccions el 2018. La bretxa entre Di Maio i Conte ha anat augmentant des que aquest últim va aconseguir les regnes del partit l'estiu passat, després de sotmetre's a una polèmica votació online. Uns mesos abans, l'actual responsable d'Exteriors havia dimitit com a líder de la formació, arrossegat per les crítiques internes i la deserció de mig centenar de parlamentaris dissidents.

En joc també hi ha la mateixa supervivència dels protagonistes. A l'horitzó hi ha les pròximes eleccions generals, que se celebraran a principis del 2023. El nou Parlament reduirà un terç el nombre d'escons gràcies a una reforma constitucional impulsada precisament per grillini. I molts dels actuals diputats i senadors es quedaran fora de les llistes de Conte. A més, el límit de dos mandats que preveuen els estatuts interns del partit obligarà molts dels actuals pesos pesants de la formació a acomiadar-se d'aquí uns mesos de la vida política. Inclòs, Luigi Di Maio, que va ser elegit diputat per primera vegada el 2013.

“Hi ha algú que ja no creu en les regles del joc? Que ho digui amb valentia, abaixi les armes de distracció de massa i parli amb sinceritat”, va intervenir el fundador, Beppe Grillo, en un missatge que va ser interpretat com una invitació a Di Maio a abandonar el vaixell.

El nou grup parlamentari es dirà Junts per Itàlia i estarà format per més de mig centenar de diputats i senadors grillini, alguns dels quals ocupen llocs de responsabilitat a l'actual govern italià. L'embrió, probablement, d'una nova formació centrista, atlantista i europeista liderada per Di Maio. Tot el contrari que defensava quan estava al capdavant del M5E.

El terratrèmol al si del que fins ara era el primer partit al Parlament podria canviar els equilibris dins de l'executiu d'unitat nacional i acabar passant factura al govern de Mario Draghi. L'escissió del M5E converteix la Lliga de Matteo Salvini en el partit amb més representació parlamentària, encara que la seva hipotètica sortida de la coalició governativa no posaria en risc la supervivència de l'executiu. Per part seva, Conte ha assegurat que mantindrà el seu suport al primer ministre i ha garantit el seu compromís amb “el poble i les institucions ucraïneses”.

stats