Internacional13/06/2022

"Desconnectat de la realitat": el Congrés dissecciona les "mentides" de Trump

L'ex fiscal general i altres exassessors expliquen com el president i un Giuliani "ebri" es van entestar en la teoria del frau electoral

Barcelona"Bullshit" (que es podria traduir com a mentida de merda): així ha definit William Barr, que va ser secretari de Justícia de Donald Trump, les acusacions de frau electoral que va fer (i encara fa) qui era el seu superior, el president dels Estats Units, abans i després de les eleccions del 3 de novembre del 2020. Barr va ser acomiadat per Trump el 14 de desembre del 2020 precisament per haver rebutjat públicament aquestes acusacions de frau i per haver insistit, en públic i en privat, que no hi havia cap mena d'evidència que les sustentés. Però arran de les seves converses amb Trump durant els dies posteriors a les eleccions, Barr diu que va arribar a "desmoralitzar-se" perquè va veure que el president Trump "realment s'ho creia i estava totalment desconnectat de la realitat".

L'ex fiscal general Barr s'ha erigit aquest dilluns en el testimoni estrella de la segona sessió del comitè que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. Però no ha estat l'únic antic aliat de Trump que s'ha expressat en aquests termes: exadvocats del president, exdirectius de la seva campanya i altres membres del cercle íntim de Trump han aparegut davant del comitè –a través d'enregistraments previs– i han assegurat que van assessorar el president en contra de l'estratègia de denunciar frau electoral per no admetre la derrota.

Cargando
No hay anuncios

Fins i tot la filla de Trump, Ivanka, i el seu marit, Jared Kushner, que també era assessor del president, han explicat al comitè –també en testimonis gravats– que no estaven d'acord amb Trump. "Li vaig dir que no era l'enfocament que jo faria servir si fos ell", va dir Kushner sobre l'estratègia d'insistir en el frau electoral, però Trump li va respondre que tenia "total confiança en [el seu advocat Rudy] Giuliani". El petit extracte del testimoni d'Ivanka no va ser tan contundent, però també contradeia tímidament el seu pare, almenys en la decisió de sortir a declarar públicament la seva victòria la matinada del 4 de novembre. "Era massa d'hora per declarar victòria perquè encara s'estaven comptant vots i no estava clar el resultat", opinava Ivanka.

I és que va ser justament aquella nit, ja la matinada del 4 de novembre, quan encara quedaven molts vots per correu per recomptar però quan la Fox ja havia concedit Arizona a Joe Biden, que Trump va decidir anar a totes amb la seva "gran mentida", tal com ha tractat de demostrar el comitè sobre els fets del 6 de gener. I ho va fer seguint fil per randa els consells de l'exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, que es va convertir en l'advocat personal de Trump i a qui alguns testimonis asseguren haver vist "clarament intoxicat" aquella nit. La congressista republicana Liz Cheney, que participa en el comitè, assegurava que els testimonis que han sentit constaten que un Giuliani "aparentment ebri" va instigar la teoria falsa del frau electoral.

Cargando
No hay anuncios

Altres membres de l'equip de Trump ho desaconsellaven, com Bill Stepien, director de la campanya de Trump, que ha explicat que va intentar convèncer-lo perquè no seguís aquella via. Però el president li va dir que s'equivocava i que seguiria els consells de Giuliani.

Cargando
No hay anuncios

Els membres del comitè també han acusat Trump de fer servir aquestes "mentides" per demanar uns diners que faria servir per a la seva campanya: va recaptar fins a 250 milions de dòlars només la primera setmana després de les eleccions amb correus en què demanava als ciutadans aportacions per a un suposat "fons de defensa de les eleccions". "La gran mentida va ser també una gran estafa", ha dit la congressista demòcrata Zoe Lofgren.

"Ximpleries", "idioteses" i "bogeries"

"Ximpleries", "idioteses", "bogeries", "disbarats". Són algunes de les expressions que van fer servir tant Barr com altres exmembres de l'equip de Trump en les seves declaracions davant del comitè del Congrés per referir-se a les teories conspiratòries de Trump i el seu advocat Giuliani, com la d'intentar fer creure que s'havien registrat 8.000 vots de persones mortes o que les màquines de votació de Dominion estaven "dissenyades per fer frau" perquè –segons va dir el mateix Trump en roda de premsa– "premies un botó per votar Trump i es marcava Biden". "Aquesta va ser l'acusació més inquietant per a mi, perquè no hi havia cap evidència que això fos cert, però es feia l'acusació de manera tan contundent i convincent...", va dir Barr al comitè. L'exsecretari de Justícia explica, de fet, que va decidir parlar en aquell moment i va dir a un periodista d'Associated Press que no hi havia cap evidència de frau electoral. "Aquell dia tenia una reunió programada prèviament a la Casa Blanca i li vaig dir a la meva secretària que probablement m'acomiadarien, que no marxés perquè segurament hauria de recollir les meves coses per mi", va explicar Barr al comitè. Trump el va acomiadar uns deu dies després.

Cargando
No hay anuncios

Altres testimonis d'aquest segon dia de sessió del comitè han estat l'expresentador de la Fox Chris Stirewalt, a qui van acomiadar d'aquella cadena precisament perquè va ser el primer periodista a declarar la victòria de Biden a Arizona, un dels cinc estats clau, fet que decantava la balança de manera molt clara. Stirewalt ha defensat el sistema de dades que li va permetre projectar aquella victòria, que es va confirmar després, "abans que la competència". També hi han comparegut diversos oficials electorals que van rebre pressions de Trump per declarar un frau electoral inexistent, com el representant republicà de Filadèlfia Al Schmidt, que ha explicat que les amenaces de mort a ell i a la seva família es van tornar "molt més gràfiques i concretes" després del tuit del president Trump que l'acusava de traïdor per haver dit que no hi havia frau.