Argentina

L'ex primera dama de l'Argentina, Fabiola Yáñez, denuncia Alberto Fernández per violència masclista

Les imatges filtrades de Yáñez ferida després d'una presumpta pallissa de l'expresident han sacsejat el país sud-americà

ARA
3 min
El expresident argentiní Fernández, di la seua exparella Fabiola Yañez

BarcelonaL'ex primera dama de l'Argentina, Fabiola Yáñez, ha denunciat el seu exmarit i expresident del país, Alberto Fernández, per violència de gènere. La denúncia, presentada dimarts passat, va arribar poc després que els mitjans filtressin imatges, vídeos i xats que la Justícia argentina havia trobat al mòbil de la secretària de l'expresident, María Cantero, en una investigació per un presumpte tràfic d'influències de l'exmandatari. Les imatges mostren Yáñez ferida, plena de cops i blaus, suposadament després d'una pallissa de Fernández, i en els vídeos, presumptament, s'hi pot sentir la veu de l'expresident en una actitud molt violenta contra la seva parella.

Després que l'ex primera dama presentés la denúncia dimarts, el jutge, el mateix que s'encarrega de la causa per corrupció, va prohibir a l'expresident anar-se'n de l'Argentina i acostar-se a la seva exdona, que des de fa un any viu a Madrid amb el fill que va tenir amb Fernández el 2022. L'exmandatari, que va abandonar el poder amb nivells de popularitat molt baixos i que encara és president del Partit Judicialista, hereu directe del peronisme, ha negat els fets i va assegurar en una piulada que "presentarà davant de la justícia les proves i els testimonis que deixaran en evidència el que realment va passar".

Quan van descobrir les imatges durant la investigació per tràfic d'influències de Fernández, el jutge es va posar en contacte amb Yáñez i li va traslladar que hi havia prou material per provar un delicte de lesions lleus en un context de violència de gènere. L'ex primera dama, però, va respondre que no tenia intenció de tornar a l'Argentina, on hauria d'haver tramitat la denúncia, i la causa es va arxivar. En la primera entrevista que Yáñez ha concedit després de posar la denúncia, al mitjà Infobae, assegura que en aquell moment algú li va demanar que no el denunciés, tot i que no especifica qui, i que es va veure aclaparada per la velocitat amb què el jutge volia actuar. "En quatre hores ja tenia una audiència preparada", declara.

En l'entrevista, Yáñez ha assegurat que la violència de Fernández anava més enllà de la física i que l'assetjava psicològicament. "Aquesta persona va estar durant dos mesos –hi ha els xats i moltes persones ho saben– amenaçant-me que si jo feia això o allò altre se suïcidaria", ha assegurat l'ex primera dama, que també ha acusat el seu exmarit de ser-li infidel i ha explicat que en els últims mesos va viure a la casa de convidats de la Quinta de Olivos (la residència presidencial de l'Argentina) per evitar "un escàndol".

L'exdona de Fernández també ha lamentat que s'hagin filtrat les imatges on apareix amb blaus i cops a la premsa i ha explicat que les fotos van acabar al mòbil de la secretària del seu exmarit perquè algú a qui va demanar ajuda els hi va enviar. "Estic destrossada. Jo no hauria volgut mai que sortís una foto meva així", ha lamentat. Yáñez també ha carregat contra el ministeri de la Dona, que el mateix Fernández va crear el 2019, perquè no va oferir-li ajuda tot i haver-ne demanat. "Vaig demanar ajuda a molta gent que no em va ajudar", ha assegurat.

Terratrèmol a l'Argentina

Els fets han provocat que augmentin les crítiques contra l'expresident. L'expresidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner, que va ser vicepresidenta de Fernández, ha assegurat en una piulada que el presumpte agressor "no va ser un bon president" i ha carregat contra els mitjans que van difondre les imatges de Yáñez per dur a terme una "revictimització de la denunciant". Alguns ministres del govern de Fernández també han condemnat els fets.

Per altra banda, l'actual vicepresidenta de Javier Milei, Victoria Villarruel, ha menyspreat l'entrevista de l'ex primera dama amb una piulada en què, irònicament, demana disculpes "per no empatitzar amb els 36 milions de dòlars que el poble argentí haurà de pagar de la seva butxaca per la custòdia a Espanya" de Yáñez. "Perdó per no acceptar més la hipocresia i mirar cap a un altre costat. Deixin de subestimar el nostre poble", ha etzibat la vicepresidenta.

stats