Àfrica
Internacional06/07/2022

L'expresident d'Angola, en mort cerebral a Barcelona entre denúncies d'un complot per assassinar-lo

Mentre Eduardo dos Santos agonitza en una clínica privada i la seva filla assegura que volen silenciar el seu suport a l'oposició

Jaume Portell
i Jaume Portell

Barcelona“José Eduardo dos Santos, pare meu, faran el que sigui per enfonsar-te perquè saben que ets més gran que ells. T’estimo sense límits”. Aquest és un dels últims missatges a Instagram de Tchizé dos Santos, filla de l’expresident d’Angola José Eduardo dos Santos. Dos Santos, de 79 anys, es troba ingressat a la clínica Teknon de Barcelona, i la seva filla considera que és víctima d’un intent d’assassinat per part de l’actual govern d’Angola. A principis d’aquesta setmana, Tchizé va denunciar als Mossos d'Esquadra el metge personal del seu pare, Joao Afonso, i la segona dona de l'exmandatari, Ana Paula dos Santos. Fonts del govern d’Angola, consultades per l’ARA, declaren que no volen polemitzar enmig del “moment més delicat” per a l’excap d’estat del país: “La notícia en aquest moment és la salut delicadíssima de José Eduardo dos Santos”, diuen. Tot això succeeix poques setmanes abans de les eleccions al país sud-africà el pròxim 24 d’agost: el partit que governa des de la independència de Portugal l’any 1975, el Moviment Popular per a l'Alliberament d'Angola (MPLA), arriba dividit a uns comicis on el seu rival històric, la Unió Nacional per a la Independència Total d'Angola (UNITA), es presenta com la principal força opositora.

Segons ha pogut saber l'ARA Dos Santos està en mort cerebral però la família no el vol desconnectar. Inicialment va ser ingressat a l'Hospital Clínic després de patir una aturada cardíaca a casa seva.

Cargando
No hay anuncios

Una història de poder i corrupció

Quan José Eduardo dos Santos va cedir el poder al seu delfí, Joao Lourenço, la transició semblava la forma més senzilla de garantir que Dos Santos i el seu entorn continuarien manant. Després de 38 anys al poder, i havent vençut en una guerra civil llarguíssima (1975-2002), el vell marxista havia consolidat el seu domini a través de la seva família, col·locada a les empreses estatals del país. Sonangol, l’empresa nacional de petroli, o el fons d’inversió sobirà, edificat sobre els ingressos d’aquest recurs natural, garantien una font d’influència als seus descendents. Lourenço, un cop es va convertir en president l’any 2017, va voler marcar perfil propi: en la seva lluita contra la corrupció, el nou mandatari va fer fora de Sonangol Isabel dos Santos, la dona més rica d’Àfrica i filla del ja expresident, i va perseguir judicialment el seu germà Filomeno, que a hores d’ara té prohibit sortir d’Angola.

Cargando
No hay anuncios

Tchizé dos Santos, la filla de l’expresident, acusa el govern actual d’intentar assassinar el seu pare per un motiu clar: evitar que digui obertament que al mes d’agost cal votar la UNITA. Si finalment mor, vol evitar que el funeral sigui a Angola, ja que tem que el govern actual utilitzi la figura del seu pare per reforçar-se de cara a les eleccions. A Angola, la salut de l'expresident ha ocupat la primera plana mediàtica aquests dies, segons explica l’analista angolès Claudio Silva. Silva considera que les acusacions de Tchizé dos Santos estan fora de lloc: “Malgrat que l’actual president té un poder il·limitat, seria ridícul suggerir que està intentant assassinar José Eduardo dos Santos. Dos Santos està malalt des de fa temps i el deteriorament de la seva salut no és cap secret”.

Cargando
No hay anuncios

Silva explica que hi ha una gran diferència entre els mitjans públics i els privats. Mentre als públics hi ha censura i bàsicament es dediquen a seguir el dia a dia de Joao Lourenço, als privats s’ha pogut seguir el xoc entre la família Dos Santos i el govern actual: “Com a nació, tot plegat ha estat molt vergonyós, però reflecteix com de malament es comuniquen l’MPLA i els Dos Santos amb el país.” Tot i que s’ha presentat com un president anticorrupció que vol acabar amb les males pràctiques del passat, Lourenço ha tapat els casos d’alguns dels membres del seu propi gabinet, segons Silva. L’analista dubta que el lloc on s’enterri Dos Santos sigui decisiu de cara a les eleccions: “Amb funeral d’estat o sense, crec que el que volem és passar pàgina. Els angolesos volen una sanitat i una educació millors, i menys dependència del petroli”.

El pes del petroli

Angola és un dels països que el govern espanyol ha assenyalat com a clau al seu últim Pla Àfrica, que marca les prioritats d’Espanya al continent. Pedro Sánchez va visitar el país l’abril de l’any passat, i el seu homòleg va visitar Madrid cinc mesos més tard. Espanya és el principal soci d’Angola a Europa, amb exportacions que es basen principalment en el petroli. Un terç de les importacions de petroli a Espanya venen del continent africà, amb un especial protagonisme de Nigèria i Algèria. Angola, situada al sud-oest del continent, és útil per diversificar el subministrament. En aquest sentit, la via judicial oberta per Tchizé dos Santos és una pedra a la sabata en les relacions creixents entre els dos països.