Europa

L'extrema dreta guanyaria les eleccions a Àustria, segons el sondeig a peu d'urna

El controvertit Herbert Kickl, líder del Partit de la Llibertat, seria el nou canceller del país europeu

Beatriz Juez
1 min
Herbert Kickl, candidat a canceller d'Àustria del Partit de la Llibertat (FPÖ).

BerlínL'extrema dreta guanyaria unes eleccions generals a Àustria per primera vegada després de la Segona Guerra Mundial. El Partit de la Llibertat (FPÖ), liderat per l'ultradretà Herbert Kickl, ha estat la formació més votada en les eleccions legislatives, segons els primers sondejos al tancament dels col·legis electorals.  El FPÖ, una formació ultradretana i ultranacionalista, partia com a favorita en els sondejos previs a les eleccions, que s'han celebrat aquest diumenge.

A l'espera de conèixer els resultats definitius, l'FPÖ s'imposaria amb un 29,1% d'intenció de vot, seguit pel democristià Partit Popular Austríac (ÖVP), amb el 26,2%; i pel Partit Socialdemòcrata (SPÖ), amb el 20,4%.

També aconseguirien escons el partit liberal NEOS i Els Verds, als quals els sondejos atorguen un 8,8% i un 8,5% d'intenció de vot respectivament. En canvi, es quedarien fora de l'hemicicle els comunistes del KPÖ i el “Bierpartei” (Partit de la Cervesa) del músic punk i metge de professió Dominik Wlazny, àlies Marco Pogo.

L'FPÖ ja va ser el partit més votat a Àustria a les europees del juny passat. La campanya electoral, centrada en temes com ara la immigració, la seguretat i l'alça de preus, ha donat ales a Kickl, crític de la Unió Europea i contrari a les sancions occidentals a Rússia per la guerra a Ucraïna.

Amb tot, si l'FPÖ guanya les eleccions, estaria lluny de la majoria absoluta, segons les projeccions d'escons, i per això no podria governar en solitari i necessitaria un soci de coalició. Els dos grans partits tradicionals austríacs s'han mostrat poc inclinats fins ara a entrar en un govern dirigit pel populista Kickl, considerat massa radical i adepte a les teories de la conspiració i les idees identitàries.

stats