Alemanya

L'extrema dreta intenta treure rèdit electoral de l'atemptat a Magdeburg

La líder d'AfD descriu l'atacant com un "islamista" tot i que era simpatitzant del partit i obertament islamòfob

Alice Weidel, colíder d'Alternativa per Alemanya en una manifestació a Magdeburg.
4 min

BarcelonaAmb la situació política a Alemanya de cap per avall i quan falten dos mesos justos perquè se celebrin eleccions anticipades, l'atemptat de divendres al mercat de Nadal de Magdeburg, que ha deixat cinc morts i més de 200 ferits, ha exacerbat la polarització al país. Poc després que se sabés què havia passat en aquesta ciutat de l'est d'Alemanya, diversos membres del partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD) van córrer a les xarxes socials per intentar capitalitzar l'atemptat i van apuntar a la política de portes obertes del país com a culpable basant-se en assumpcions que hores després van quedar refutades.

Menys d'una hora després de l'atropellament massiu, van començar a difondre's falsos rumors, com que hi havia cinc atacants que havien arribat a Alemanya com a refugiats des de Síria el 2015 i 2016. I diversos membres d'AfD van pronunciar-se ràpidament a X. "Només AfD hauria deportat l'home fa temps", deia Sven Tritschler, vicepresident d'Alternativa per a Alemanya al Parlament del Nord del Rin - Westfàlia. Una diputada del partit a la Baixa Saxònia, Vanessa Behrendt, va responsabilitzar els altres partits alemanys, com els socialdemòcrates, la CDU, els verds i Die Linke: "Ells són els responsables d'això. Només ells". La líder d'AfD, Alice Weidel, candidata a cancellera del partit d'extrema dreta a les eleccions del febrer, va escriure: "Quan s'acabarà aquesta bogeria?".

Hores després, però, els primers detalls sobre l'atacant, identificat com a Taleb A., revelaven un perfil molt diferent del que molts havien pressuposat i semblava descartada la motivació islamista. El detingut, un exmusulmà, compartia la ideologia islamòfoba d'AfD, i havia mostrat públicament la seva simpatia cap al partit i també cap a Elon Musk. El multimilionari aliat de Donald Trump, de fet, s'ha immiscit també en la política alemanya i ha mostrat el seu suport a Alternativa per a Alemanya. També, poc després de l'atemptat va demanar a través del seu compte de X la dimissió immediata del canceller socialdemòcrata, Olaf Scholz, a qui va titllar de "boig incompetent".

Tot i el perfil de l'atacant, el partit d'extrema dreta no ha quedat desactivat, perquè ha pogut treure suc de les informacions que asseguren que l'Aràbia Saudita, el país d'origen de l'home, havia avisat en diverses ocasions les autoritats alemanyes sobre el risc per a la seguretat que suposava. Aquest dilluns a la tarda, Alternativa per a Alemanya –que es posiciona segona a les enquestes sobre les pròximes eleccions legislatives– ha volgut treure'n rèdit i desvincular-se de l'atacant i ha convocat una manifestació a Magdeburg, a la qual han assistit unes 3.500 persones, segons l'agència Reuters.

Per altra banda, unes 4.000 persones amb espelmes s'han manifestat en una contramanifestació i han format una cadena humana per protestar contra el que consideren un ús polític de l'atemptat.

Manifestació convocada per Alternativa per a Alemanya a Magdeburg després de l'atemptat.

La líder d'AfD, Alice Weidel, que aspira a liderar també el govern alemany, ha convertit la manifestació en un míting en què ha defensat que Alemanya necessita un canvi i ha fet èmfasi en la seguretat, una qüestió que es preveu que sigui un dels temes clau a la campanya electoral. "Volem que, per fi, al país hi hagi un canvi perquè per fi puguem viure en seguretat [...], perquè mai més una mare hagi d'estar de dol perquè hagi perdut un fill", ha dit Weidel, fent referència a la família del nen de nou anys que va morir en l'atropellament.

Weidel diu que l'autor és un "islamista"

Malgrat que Taleb A. s'havia descrit a si mateix com "el crític més gran de l'islam en tota la història", aquest dilluns Weidel l'ha descrit com un "islamista ple d'odi cap a tot el que ens uneix a les persones, als alemanys i als cristians".

El líder d'AfD a l'estat de Saxònia-Anhalt –del qual Magdeburg és la capital–, Jan Wenzel Schmidt, ha demanat que Alemanya tanqui les fronteres, una reclamació que ha estat resposta pel públic amb crits de "Deporteu!, deporteu!".

Reforç de la seguretat

Aquest dilluns, la ministra d'Interior alemanya, la socialdemòcrata Nancy Faeser, ha admès que cal reforçar la seguretat interna i ha instat les diverses forces polítiques a posar-se d'acord per aprovar lleis sobre reforma policial i vigilància biomètrica. "Està clar que hem de fer tot el possible per protegir el poble d'Alemanya d'actes de violència tan horribles. Per fer-ho, les nostres autoritats en matèria de seguretat necessiten tots els poders necessaris, així com més personal", ha afirmat en una entrevista a Der Spiegel.

Després de l'atac amb ganivet a la ciutat alemanya de Solingen l'estiu passat, els legisladors van endurir les lleis sobre armes i van reforçar els poders dels responsables de seguretat. Però Faeser ha lamentat que els canvis legislatius fossin bloquejats pels liberals de l'FDP –socis de govern fins fa un mes i mig– i el principal partit de l'oposició, la conservadora CDU.

El cap adjunt del comitè de seguretat del Bundestag, el Parlament alemany, ha anunciat que convocarà una sessió extraordinària per aclarir per què no es va fer cas de les advertències sobre el perill que suposava Taleb A., que viu a Alemanya des del 2006.

stats