"És l'hora que una dona negra lideri els Estats Units"

Kamala Harris es convertirà en la primera dona afroamericana presidenciable després del seu discurs a la convenció demòcrata

3 min
Edwina Martin, delegada de Nova York

ChicagoUn dels elements centrals del relat entorn de la candidatura de Kamala Harris és que pot arribar a convertir-se en la primera presidenta negra dels Estats Units. La imatge suposaria trencar un sostre de vidre doble, per la seva condició de dona i afroamericana, en un context en què el sentiment antifeminista ha crescut en els últims anys, dins i fora del país. "Mira, no estaven llestos perquè una dona negra s'assegués a la part de davant del bus. No estaven llestos perquè les dones votessin. Així que sí, ara és l'hora que una dona negra lideri els Estats Units", assegura Rolanda Hollis, diputada del Congrés estatal d'Alabama.

L'exsecretària d'Estat Hillary Clinton, que va perdre contra Trump fa vuit anys, va fer referència explícita a aquesta narrativa del sostre de vidre. "Tant de bo la meva mare i la mare de la Kamala ens poguessin veure. Dirien «Segueix avançant»", va afirmar. La idea d'una dona negra asseient-se al Despatx Oval és molt potent no només perquè apel·la a l'energia de la campanya de Barack Obama el 2007 –un actiu molt poderós i que els demòcrates també estan utilitzant– sinó també perquè simbòlicament ja representa la idea de canvi que han estat reforçant les últimes setmanes. Tot és polític i la presència de determinats cossos ocupant espais de poder ja parla per si sola.

Harris, però, no ha jugat aquesta carta. Primer perquè no li cal, perquè la seva simple presència ja és un missatge polític, i segon perquè no vol donar marge que els republicans la puguin atacar dient que ha estat designada per quota (o les polítiques DEI, com en diuen aquí, i que fan referència a la diversitat, equitat i igualtat).

Currículum i experiència

"Té un currículum impecable i una gran experiència. És important destacar que el més important de la seva candidatura és això. I els republicans estan gelosos, perquè no tenen ni un quart de l'experiència que ella té", explica Edwina Martin, delegada de l'estat de Nova York. Martin va vestida amb un vestit blanc i un barret amb tocat inspirant-se en l'estètica de les sufragistes. De fet, porta una banda que posa "Votes for women". "És difícil d'articular l'emoció que sento. Estic tan orgullosa. La Kamala i jo tenim la mateixa edat i veure que pot arribar a la presidència és com veure que és el moment de la meva generació. Soc Gen X, i sempre ens hem sentit com la generació ignorada. I la veig parlant i sento que parla per mi. Ella comparteix les mateixes experiències que jo, les mateixes memòries", diu Martin, i afegeix: "Sento que ella és el futur".

De la mateixa manera s'expressa Hollis, que apunta que les eleccions d'aquest any van de triar entre "avançar o tornar enrere". "El que necessitem és anar endavant, perquè és el 2024 i alguns dels problemes i les polítiques pels quals estem lluitant ara ja haurien d'estar superats", diu Hollis referint-se al dret a l'avortament.

Un dels vaixells insígnia de la campanya de Harris és el dels drets reproductius, la defensa dels quals sona encara més autèntica en boca d'una dona. Ara bé, un dels problemes de Harris durant aquesta campanya és que, més enllà d'aquesta promesa, no ha fet gaires més propostes concretes. L'altre tema espinós és que Harris encara no ha concedit cap entrevista a cap mitjà.

Divendres passat va anunciar el seu pla econòmic amb algunes mesures com una ajuda de 25.000 dòlars per als nous compradors d’habitatge i prohibir “l’especulació” sobre el preu dels aliments. Però des de llavors, no s'han sentit més mesures sobre com s'articularà aquest futur que prometen els demòcrates. S'ha aprovat la plataforma de partit, però no s'ha parlat gaire del programa durant els discursos de la convenció. La narrativa s'ha centrat també a articular un missatge de canvi que resulta una mica contradictori amb el fet que els demòcrates són el partit de govern.

Quan el 2007 Obama feia servir aquesta mateixa retòrica era més coherent amb el context de llavors, quan el govern estava en mans del republicà George W. Bush. És cert que el Suprem amb majoria conservadora que va deixar Trump rere seu ha continuat impulsant la seva agenda en certa manera, però ara mateix els americans ja han viscut quatre anys d'administració demòcrata. "El canvi està en el fet que el tiquet Harris-Waltz aportarà les seves experiències de vida, molt diferents de la de Joe Biden, per continuar tirant endavant les polítiques exitoses de l'administració Biden", reflexiona Martin.

Harris parlarà aquest vespre i es convertirà formalment en la primera dona negra candidata a la presidència dels Estats Units. "Estic desitjant escoltar-la. Sent el tipus de dona que és, crec que tocarà tots els pals i crec que avui al vespre ens donarà més del que estem esperant. Estic convençuda que il·luminarà l'estadi", assegura Martin.

stats