Biden creu que l'huracà 'Ian' serà "el més mortífer de la història de Florida"
Puja fins a 10 el balanç de morts, mentre la tempesta va camí de Carolina del Sud
BarcelonaL'huracà Ian, que dimecres a la nit va arrasar l'estat nord-americà de Florida, preocupa als Estats Units. Malgrat que la tempesta ja ha baixat d'intensitat, el president Joe Biden ha admès que, segons diverses informacions, podria ser "el més mortífer" de la història de Florida. "Estem rebent informacions que ens parlen d'importants pèrdues de vides", va dir dijous a la nit. "Les xifres encara no estan clares", va afegir, però poc després es feia oficial un primer balanç de víctimes que parlava de 10 morts. Una dada, però, que podria elevar-se, ja que els equips d'emergència seguien treballant per accedir a moltes cases on hi havia gent atrapada. Aquest matí de divendres els serveis d'emergència parlaven ja de "21 morts confirmades i sense confirmar".
Fins al dijous a la nit, més de 500 persones havien estat rescatades de zones inundades al sud-oest de Florida i divendres al matí uns 2,2 milions de clients seguien sense electricitat. Les autoritats d'aquest estat nord-americà continuen mesurant la devastació generalitzada i el nombre de morts, encara incert, que ha deixat l'huracà. El xèrif de Lee County ha explicat que el personal que ha recorregut en helicòpter el seu comtat ha revelat una devastació generalitzada: "Quan mires Fort Myers Beach en particular, no hi ha paraules per descriure-ho", ha dit, segons publica The New York Times. El mateix diari publicava aquest dijous al vespre que, malgrat que els carrers del centre d'aquesta localitat turística estan plens de restes de la destrossa, les inundacions s'han reduït i diversos restaurants ja han tornat a obrir i estan plens de gent amb pantalons curts i xancletes que fan vida normal. L'aeroport internacional de Tampa ja ha anunciat que divendres al matí tornarà a operar amb normalitat, ja que no ha patit danys importants.
Aquest divendres, l'Ian es dirigia a través de l'Atlàntic cap a Carolina del Sud i del Nord, on s'espera que arribi aquest divendres al migdia, tot i que probablement ho farà debilitat. Les dues Carolines estan en estat d'emergència.
Fins dijous només se sabia que hi hagués una víctima mortal: un home de 72 anys que va perdre la vida quan va sortir de casa per drenar l'aigua de la piscina. D'altra banda, 23 persones que havien sortit de Cuba en una pastera van morir a alta mar a causa de la forta tempesta.
Després de passar per Cuba dimarts, l'huracà Ian va anar agafant força i va tocar terra a Florida dimecres a la tarda amb categoria 4, però molt a prop de ser declarat de categoria 5. El centre de l'huracà va colpejar la costa oest de la península de Florida, en el comtat de Collier, amb vents de fins a 250 quilòmetres per hora. A Fort Myers, en aquesta mateixa part de la costa oest de Florida, la pujada del nivell del mar va arribar a prop dels dos metres d'alçada, unes cotes que no s'havien vist mai des que se'n té registre (el 1965), segons la CNN. Més de 60.000 persones estaven cridades a evacuar casa seva, però no se sap quantes van aconseguir sortir-ne.
El desembarcament es va produir a la zona de Stock Island, a l'est de Cayo Hueso. L'huracà Ian és el quart de la temporada ciclònica a l'Atlàntic, i ha portat fortes pluges que continuen assotant l'extensa cadena de cais al sud de l'estat. L'agència nord-americana de salvament va publicar la foto d'una precària embarcació al costat de la platja de Pompano Beach, on van arribar els migrants cubans. "No arrisquis la teva vida intentant aquest viatge al mar. La maror ciclònica, juntament amb la marea real, poden crear condicions marines traïdores fins i tot després que passi una tempesta", advertia el cap de la guàrdia fronterera. Des de principi d'any han mort 64 migrants cubans intentant travessar el mar per arribar a Florida.
El pas del mateix huracà Ian, precisament, havia destrossat la xarxa elèctrica de l'illa de Cuba i va deixar sense llum 11 milions de persones, que van recuperant a poc a poc el subministrament elèctric. Després de tocar Florida, també Carolina del Nord i Carolina el Sud han declarat l'estat d'emergència per preparar-se per a l'arribada de l'huracà als seus territoris.